Εκτός ελέγχου η φωτιά στον Βαρνάβα: Εκκενώνεται και ο Μαραθώνας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Φωτιά στο Βαρνάβα: Εφιαλτική νύχτα στις φλόγες και τιτάνια μάχη να κρατήσουν περιορισμένη τη φωτιά μέχρι να ξημερώσει

Παρά τις τιτάνιες προσπάθειες της Πυροσβεστικής από γη και αέρα, η μεγάλη φωτιά στο Βαρνάβα συνεχίζει να καίει, με την κατάσταση πλέον να είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς σταμάτησαν να πετούν τα εναέρια μέσα. Αυτό που τώρα προσπαθούν οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην επιχείρηση της κατάσβεσης, είναι να κρατήσουν όσο πιο περιορισμένη γίνεται την πυρκαγιά, μέχρι να ξημερώσει…

Σπίτια κάηκαν, οικισμοί εκκενώθηκαν ενώ τα μηνύματα του 112 δεν έχουν σταματήσει να φτάνουν από το μεσημέρι στα κινητά των κατοίκων των κοντινών περιοχών, καλώντας τους να είναι σε ετοιμότητα για τη μεγάλη φωτιά στο Βαρνάβα, που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής (11/8/24) και ακόμα καίει ανεξέλεγκτη.

Μετά τις 22.30 ήχησε μήνυμα του 112 για εκκένωση του Μαραθώνα. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχα μηνύματα για τους οικισμούς Σταμάτα, Μικροχώρι Ωρωπού, Γραμματικό, Ροδόπολη και Αμυγδαλέζα Σταμάτας.

Η φωτιά αλλάζει συνεχώς την πορεία της, μαζί με τον δυνατό αέρα που πνέει στην Πυροσβεστική. Όπως περιέγραψε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης, οι συνάδελφοί του είναι αντιμέτωποι με φλόγες που φτάνουν τα 25 μέτρα και αέρα εντάσεως 8 μποφόρ…

Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, η μάχη με τις φλόγες θα είναι ολονύχτια καθώς ο αέρας δεν αναμένεται να κοπάσει.

«Η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη»

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής και τα όσα είπε ο εκπρόσωπος τύπου στις 21.00 το βράδυ της Κυριακής (11/8/24):

«Στο Βαρνάβα Αττικής παραμένει επικίνδυνη η κατάσταση. Το πρώτο εναέριο μέσο έκανε ρίψη 5 λεπτά μετά τη φωτιά αλλά οι ισχυροί άνεμοι την εξάπλωσαν…»

«Πολλοί πολίτες εγκλωβίστηκαν γιατί αρνήθηκαν να απομακρυνθούν. Επαναλαμβάνουμε την έκκληση να ακολουθούν οι πολίτες τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών».

Γιγαντιαία επιχείρηση της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, συνολικά για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 400 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμών εθελοντών.

Ανάμεσα στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν είναι και 33 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Ρουμανία καθώς και 10 πυροσβέστες με 2 οχήματα από την Μολδαβία.

Μέχρι που έπεσε το σκοτάδι, από αέρος επιχειρούσαν περιοδικά 29 εναέρια μέσα, 16 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κάηκαν σπίτια και άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

Οι φλόγες έκαψαν σπίτια ενώ άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα λόγω του καπνού. Κάποιοι μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας Καπανδριτίου και κάποιοι στο Σισμανόγλειο. Μάλιστα ένας από αυτούς είναι σύμφωνα με πληροφορίες 83 ετών και χρειάστηκε να μπει σε οξυγόνο.

Λόγω της κατάστασης, σε αυξημένη ετοιμότητα είναι το νοσοκομείο Σωτηρία για να δεχθεί πνευμονολογικά περιστατικά αλλά και το Γεννηματάς για εγκαυματίες, αν χρειαστεί.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr καταστράφηκε ολοσχερώς ένα όχημα της Πυροσβεστικής που συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης. Ευτυχώς είναι καλά στην υγεία τους οι πυροσβέστες.

Απεγκλωβισμοί πολιτών από μεγάλη δύναμη της Αστυνομίας

Λίγο πριν τις 19.00 το απόγευμα στήθηκε μεγάλη επιχείρηση της ΟΠΚΕ για να απεγκλωβιστούν οι πολίτες από κομβόι  25 αυτοκινήτων, τα οποία είχαν κυκλώσει οι φλόγες. Οι άνθρωποι είναι καλά στην υγεία τους.

Επίσης, έγιναν περισσότεροι από 40 απεγκλωβισμοί πολιτών από την Άμεση Δράση ενώ σε περισσότερες από 100 περιπτώσεις οι αστυνομικοί βοήθησαν πολίτες για να απομακρυνθούν από τις φλεγόμενες περιοχές.

Στην περιοχή βρίσκονται 2 διμοιρίες Υ.ΜΕ.Τ, 13 ομάδες ΟΠΚΕ, 21 ομάδες ΔΙΑΣ και 15 περιπολικά Τροχαίας και της Άμεσης Δράσης.