Συναγερμός στην Αττική – Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα πανώλης των αιγοπροβάτων

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Έχουν ελεγχθεί 860 εκτροφές με τις 22 να παρουσιάζουν θετικά κρούσματα

Το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης στην Αττική εντοπίστηκε στον Ασπρόπυργο όπως επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας μιλώντας στο protothema.gr.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το κρούσμα εντοπίστηκε μετά από στοχευμένο έλεγχο, κατόπιν ιχνηλάτησης, κάτι που σημαίνει πως τα ζώα δεν είχαν εκδηλώσει συμπτώματα που να παραπέμπουν στη νόσο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με άλλες πηγές του protothema.gr, υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως το αρχικό κρούσμα αφρικανικής πανώλης στην Ελλάδα εισήλθε στην χώρα μας με κοπάδι ζώων από τη Ρουμανία. Με βάση λοιπόν τις πληροφορίες και τα στοιχεία που έχουν έως τώρα οι ελληνικές αρχές αναμένεται να ακολουθήσουν νέα ιχνηλάτηση και νέοι στοχευμένοι έλεγχοι.

Άλλωστε, με αυτόν τον τρόπο ελέγχθηκε και στοχευμένα το κοπάδι στο οποίο εντοπίστηκε κρούσμα στην Κορινθία αλλά και αυτό στον Ασπρόπυργο.

Σε επιφυλακή η περιφέρεια Αττικής

Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά της Περιφέρειας Αττικής στην εμφάνιση του πρώτου κρούσματος αφρικανικής πανώλης των αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο, καθώς ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, είχε θέσει ήδη σε επιφυλακή όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, εδώ και αρκετές ημέρες το εξειδικευμένο προσωπικό των Τοπικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (ΤΚΕΝ) της Περιφέρειας Αττικής είχε θέσει σε καραντίνα δύο κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί νομίμως ζώντα αμνοερίφια από τη Ρουμανία.Μετά την ειδοποίηση των ιδιοκτητών μονάδας στον Ασπρόπυργο περί ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους, οι κτηνίατροι της Περιφέρειας προέβησαν σε αιμοληψίες, διαπιστώνοντας το πρώτο κρούσμα στην Αττική.

Αμέσως, τέθηκαν σε εφαρμογή τα αυστηρά πρωτόκολλα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που προβλέπουν τη μαζική θανάτωση και υγειονομική ταφή των αμνοεριφίων της μονάδας. Παράλληλα, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας θα διεξάγουν συνεχείς και σχολαστικούς ελέγχους στις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής για τον εντοπισμό και την άμεση αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών, ενώ θα συγκληθεί και ευρεία σύσκεψη για την κατάρτιση ολιστικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Υπενθυμίζεται, ότι με προσωπική εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής και κατόπιν συνεννόησης με τον Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής βρέθηκαν στη Θεσσαλία για να συνδράμουν τις τοπικές αρχές.

Επιπροσθέτως, ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε ήδη προνοήσει για την ενίσχυση των μηχανισμών της Περιφέρειας, καθώς στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα, Δευτέρα 29 Ιουλίου, στη Ραφήνα, εγκρίθηκε δαπάνη 40.000 ευρώ για προμήθεια του κατάλληλου συμπληρωματικού εξοπλισμού και υπηρεσιών για τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων σε όλη τη χώρα

Σημειώνεται πως την απαγόρευση της μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια αποφάσισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

Η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους έχοντας ως στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, οι αρμόδιες υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων, αλλά και με την διαδρομή πιθανόν υπόπτων εισαγωγών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «ο εντοπισμός του κρούσματος σε κτηνοτροφική μονάδα στο Μεσινό του Δήμου Συκιώνος στην Κορινθία, καθώς και του κρούσματος στη Φαλάνη στη Λάρισα, επετεύχθησαν μέσα από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης και τα κρούσματα εντοπίσθηκαν πριν ακόμα εκδηλωθούν τα συμπτώματα, ύστερα από προληπτική έρευνα των κτηνιατρικών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών, με βάση την διαδρομή που ακολούθησαν ζώα που εισήχθησαν από συγκεκριμένη χώρα».

Παράλληλα, παρατάθηκε για ακόμα μια εβδομάδα το κλείσιμο των σφαγείων στη Θεσσαλία.  Σημειώνεται πως μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί 860 εκτροφές με τις 22 να παρουσιάζουν θετικά κρούσματα. Συνολικά, βρέθηκαν 9.257 προσβεβλημένα ζώα  με τα 7.177 να έχουν ήδη θανατωθεί και αναμένεται να θανατωθούν και τα υπόλοιπα.