Είναι οριστικό: Τέλος για πάντα οι Πανελλαδικές εξετάσεις – Πως θα περνάνε οι μαθητές στα πανεπιστήμια από εδώ & πέρα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τα τελευταία χρόνια, το ζήτημα της κατάργησης των Πανελληνίων Εξετάσεων έχει απασχολήσει εντόνως την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινή γνώμη. Ωστόσο, φαίνεται πως αυτή η θεμελιώδης αλλαγή πρόκειται να υλοποιηθεί υπό την καθοδήγηση του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη. Στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης βρίσκεται η κατάργηση των παραδοσιακών Πανελληνίων και η εισαγωγή ενός νέου συστήματος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το σχέδιο μεταρρύθμισης έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης και περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές. Μεταξύ άλλων, προγραμματίζεται η καθιέρωση των λεγόμενων «μίνι πανελλαδικών» εξετάσεων, οι οποίες θα διεξάγονται σε κάθε τάξη των μαθητών, αναβαθμίζοντας έτσι τη διαδικασία αξιολόγησης καθ’ όλη τη διάρκεια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, προβλέπεται η αναβάθμιση της Τράπεζας Θεμάτων και η θέσπιση ενός Εθνικού Απολυτηρίου, το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί και να γίνει κεντρικό στοιχείο της νέας εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Παρόλο που ο κ. Πιερρακάκης δεν έχει επίσημα αποκαλύψει όλες τις λεπτομέρειες της μεταρρύθμισης, οι πληροφορίες που διαρρέουν αναφέρουν ότι το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια θα υποστεί σημαντικές αλλαγές, καθιστώντας το νέο σχέδιο μια σημαντική στροφή στη σύγχρονη εκπαιδευτική πολιτική.

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο Υπουργός:

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο κ. Πιερρακάκης, δήλωσε ότι «ασφαλώς και εξετάζουμε τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ωστόσο, αυτό το οποίο σκοπεύουμε να διατηρήσουμε σε κάθε περίπτωση από τις Πανελλαδικές είναι το κεκτημένο της διαφάνειας, το οποίο αναγνωρίζεται από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Θα δούμε, λοιπόν, πώς αυτό το αδιάβλητο σύστημα μπορεί να εξελιχθεί, εστιάζοντας περισσότερο στην ουσιαστική γνώση και λιγότερο στην αποστήθιση».

Συμπλήρωσε δε ότι «η ώρα να επιλύσουμε όλες τις εκκρεμότητες είναι τώρα, ακριβώς επειδή η Παιδεία είναι εξ ορισμού ένας χώρος όπου οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο για να ωριμάσουν και να παράγουν αποτέλεσμα».