Χειροπέδες σε διευθύντρια, υποδιευθυντή και σε 3 υπαλλήλους ΔΟΥ -Εκβίαζαν επιχειρηματίες για λεφτά

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στη σύλληψη 7 ατόμων -5 εφοριακών και 2 ιδιωτών- για φερόμενη υπόθεση διαφθοράς προχώρησαν αστυνομικοί την Τρίτη έπειτα από απροειδοποίητο έλεγχο στη ΔΟΥ Χαλκίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 13:00, άνδρες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. («Αδιάφθοροι») ήλεγξαν τόσο τα γραφεία όσο και τα αυτοκίνητα των εφοριακών και προχώρησαν στη σύλληψη διευθύντριας, υποδιευθυντή, τριών υπαλλήλων της ΔΟΥ, καθώς και δύο ιδιωτών.

Χαλκίδα: Κατασχέθηκαν κινητά και υπολογιστές -Στην Αθήνα οι συλληφθέντες

Παράλληλα, οι Αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών, με τους επτά συλληφθέντες να μεταφέρονται στην Αθήνα, καθώς φέρονται να κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης για την τέλεση οικονομικών αδικημάτων.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την έφοδο στη ΔΟΥ Χαλκίδας

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από εφοριακούς υπαλλήλους και ιδιώτες που δραστηριοποιούνταν σε διευκολύνσεις, πράξεις ή παραλείψεις διαδικασιών, εφοριακής αρμοδιότητας, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, προκειμένου να λαμβάνουν χρηματικά ποσά.

Συγκεκριμένα:

Συνελήφθησαν 7 μέλη, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 6 άτομα.

Σε διάστημα τριών μηνών απέσπασαν συνολικά 95.600 ευρώ σε 17 περιπτώσεις.

Συνολικά κατασχέθηκαν 88.795 ευρώ, 10 κινητά, σημειώσεις και όπλο.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση χθες, Τρίτη 21 Μαΐου, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά 7 μέλη της, εκ των οποίων 5 υπάλληλοι και 2 ιδιώτες, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 6 άτομα.

Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και όπλα.

Προηγήθηκε καταγγελία εις βάρος δύο υπαλλήλων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτούσαν και λάμβαναν χρηματικά ποσά ώστε να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων σε δικαιούχους.

Στο πλαίσιο της έρευνας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και στοιχεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση και ανάλυση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων, προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, αποτελούμενης από υπαλλήλους και ιδιώτες (λογιστές - διεκπεραιωτές), ιεραρχικά δομημένης και με διακριτούς ρόλους, καθώς και μιας υποομάδας, αποτελούμενης από δύο μέλη.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2023 τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκεινται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ως υπαλλήλων, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας χρηματικά ποσά ως αντίτιμο, ώστε να διεκπεραιωθούν φορολογικές τους εκκρεμότητες.

Όπως προέκυψε, η αρχηγός της οργάνωσης, προϊσταμένη των υπαλλήλων, είχε αναλάβει τον συντονισμό, τη λήψη και τη διανομή στα υπόλοιπα μέλη των χρηματικών ποσών. Παράλληλα, εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με εταιρείες, για τη συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης, ενώ επικοινωνούσε με την υπο-ομάδα.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης εντοπίστηκε πολίτης που εισήλθε σε κτίριο Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) κρατώντας φάκελο ο οποίος βρέθηκε στην κατοχή υπαλλήλου και περιείχε το ποσό των 10.000 ευρώ.

Σε επακόλουθες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, σε οχήματα, καθώς και στην κατοχή των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

το συνολικό χρηματικό ποσό των 78.795 ευρώ,

10 κινητές τηλεφωνικές συσκευές,

4 σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις,

πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων,

δίκαννο κυνηγετικό όπλο για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.

Από τις έως τώρα έρευνες έχουν εξιχνιαστεί 17 περιπτώσεις εκβιασμών, από τις οποίες η οργάνωση αποκόμισε παράνομο όφελος ύψους 95.600 ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.