Μαθεύτηκε τι έφαγαν τα 37 άτομα σε πανηγύρι στην Ηλεία και έπαθαν τροφική δηλητηρίαση

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ηλεία: Από προβατίνα η τροφική δηλητηρίαση 37 ατόμων στο πανηγύρι – Τι λέει ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας

Για εφτά ολόκληρες ώρες το Κέντρο Υγείας στη Βάρδα Ηλείας δεχόταν κόσμο με έντονα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης μετά το γεύμα που έφαγαν σε πανηγύρι στο προαύλιο χώρο εκκλησίας για να γιορτάσουν τον Άγιο Γεώργιο, όλοι τους κάτοικοι του χωριού Βουπρασίας.

Από τη μία το μεσημέρι έως και τις οχτώ το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα (06.05.24), ανήμερα των εορτασμών του Αγίου Γεωργίου, κατέφτασαν σταδιακά στο Κέντρο Υγείας στη Βάρδα Ηλείας 37 άτομα που προσβλήθηκαν από τροφική δηλητηρίαση, έχοντας καταναλώσει το ίδιο φαγητό, βραστό κρέας – προβατίνα – και γλυκά, κατά το πανηγύρι, που στήθηκε έξω από την Εκκλησία, όπως γίνεται παραδοσιακά κάθε χρόνο τέτοια ημέρα.

Και στους 37 χορηγήθηκαν φάρμακα και οροί, είναι όλοι καλά στην υγεία τους και δεν χρειάστηκε κανένας να διακομιστεί σε νοσοκομείο, αν και το Κέντρο Υγείας φούλαρε από ασθενείς, ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα να νοσηλεύονται ακόμη και στα γραφεία του.

«Κάναμε αυτό που προβλέπεται. Όλοι αυτοί είχαν κάνει καταναλώσει ίδια είδη τροφής, κρέας και γλυκά. Ήταν 200 άτομα στην εκκλησιαστική λιτανεία, τώρα πόσοι από αυτοί έφαγαν, πόσοι είχαν ελαφρά συμπτώματα και δεν έτρεξαν για τις πρώτες βοήθειες, δεν ξέρουμε. Εδώ ήρθαν 37 άτομα. Ο πρώτος στη μία το μεσημέρι και ο τελευταίος στις 8 το βράδυ», περιγράφει στο newsit.gr ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σταύρος Λεβέντης.

«Κάποια στιγμή είχαμε 9 άτομα με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης ταυτόχρονα, με ορούς και ενέσεις τους αντιμετωπίσαμε όλους, δεν χρειάστηκε κάποιος να διακομιστεί στο νοσοκομείο. Η πλειοψηφία των ασθενών ήταν πάνω από 50 χρονών έως και 90, ο μεγαλύτερος. Ανάκαμψαν όλοι σύντομα», επισημαίνει ο ίδιος.

«Τους νοσηλεύσαμε ακόμη και μέσα σε γραφεία», λέει στο newsit.gr ο κ. Λεβέντης και συμπληρώνει: «Ήρθαν όλοι με συνοδεία συγγενών, κάποιοι έφαγαν φαγητό που είχε αλλοιωθεί, ήταν μετά την πρωινή λειτουργία, με προσφορά φαγητών και γλυκών από τον κόσμο».

«Προβατίνα σε καζάνι – Εφημέρευαν μόλις δύο γιατροί και μία νοσηλεύτρια»

«Στην αρχή ήρθαν δύο παιδιά, ηλικίας 15 και 16 ετών και η μητέρα τους, στην αρχή θεωρήσαμε ότι ήταν γαστρεντερίτιδα, αλλά τελικά ήρθαν στο Κέντρο Υγείας 37 άτομα», λέει κάτοικος του χωριού στο newsit.gr.

«Όλοι έφαγαν βραστό κρέας, μάλλον προβατίνα, έτσι συνηθίζεται εδώ στα πανηγύρια. Εφημέρευαν μόλις δύο γιατροί και μία νοσηλεύτρια, όλοι ήταν άψογοι, το Κέντρο Υγείας μπόρεσε να ανταπεξέλθει σε όλο αυτό το βάρος. Γέμισαν όλα, τα γραφεία, τα φορεία, τα ιατρεία», σημειώνει η ίδια.

«Προφανώς ή το έβρασαν σε καζάνι, που δεν ήταν σωστά καθαρισμένο ή το είχαν βράσει μέρες και χάλασε λόγω ζέστης», καταλήγει.