Ανησυχία στις παραλίες – Γιατί εμφανίζονται καρχαρίες στις ελληνικές θάλασσες

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με αφορμή την εμφάνιση καρχαρία στη δεύτερη μαρίνα της Γλυφάδας, χθες, και της ανησυχίας που προκλήθηκε, η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Αναστασία Μήλιου, συστήνει ψυχραιμία καθώς ούτε για επικίνδυνο φαινόμενο πρόκειται ούτε για σπάνιο.

«Ζούμε σε μια χώρα με εξαιρετική θάλασσα και μια σπάνια βιοποικιλότητα – 34 είδη καρχαριών υπάρχουν στις ελληνικές θάλασσες» σημειώνει η κ. Μήλιου.

Το συγκεκριμένο είδος, όπως λέει μιλώντας στο MEGA, το συναντάμε στα ρηχά νερά μέχρι και τα χίλια μέτρα βάθος. «Αυτό κάτι κυνηγούσε και έφτασε στα ρηχά νερά, σίγουρα στο λάθος σημείο. Δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο ή το σπάνιο και σίγουρα δεν είναι επικίνδυνο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού», τονίζει.

Το περιστατικό στη Γλυφάδα είναι μια υπενθύμιση ότι οι θάλασσες δεν είναι μόνο για εμάς αλλά και για τα υπόλοιπα είδη με τα οποία συγκατοικούμε, λέει η κ. Μήλιου

«Οι ταινίες έχουν δημιουργήσει μύθο»

«Πρόκειται για γαλάζιο καρχαρία, ένα είδος το οποίο φτάνει και τα τέσσερα μέτρα σε μήκος, ο συγκεκριμένος φαίνεται να είναι νεαρός. Είναι πολύ συνηθισμένο να κυνηγήσει ένα ψάρι την τροφή του και να βρεθεί σε πιο ρηχά νερά» συνεχίζει η κ. Μήλιου.

Όσο για τον πανικό που συνήθως δημιουργείται και μόνο στην αναφορά της λέξης καρχαρίας, η κ. Μήλιου τονίζει ότι «βλέπουμε πολλές ταινίες, οι οποίες έχουν δημιουργήσει έναν μύθο αλλά, τόσα χρόνια που καταγράφουμεπληθυσμούς καρχαριοειδών στις ελληνικές θάλασσες, ποτέ δεν έχει προκληθεί κάποιο ατύχημα. Πιο πιθανό είναι το ατύχημα από ανθρώπινο παράγοντα και όχι από σπάνια είδη».

Και αν το δούμε, τι κάνουμε; Όπως συστήνει η ίδια «γενικώς, όταν βλέπουμε ένα σπάνιο, ασυνήθιστο είδος θα πρέπει να το αφήσουμε να βρει τον δρόμο του. Μένουμε ακίνητοι, δεν φωνάζουμε, δεν ουρλιάζουμε, δεν υπάρχει λόγος πανικού».

Το περιστατικό στη Γλυφάδα είναι μια υπενθύμιση ότι «οι θάλασσες δεν είναι μόνο για εμάς αλλά και για τα υπόλοιπα είδη με τα οποία συγκατοικούμε» λέει η ίδια. «Έχουμε περιστατικά με φώκιες, με χελώνες, με διάφορα είδη και καλό είναι να θυμίσουμε ότι τα ζώα δεν είναι σουβενίρ ή επικίνδυνο σέλφι, μένουμε μακριά, απολαμβάνουμε και σεβόμαστε τους συγκατοίκους μας στις ελληνικές θάλασσες».

Δεν είναι σπάνιο

Σημειώνεται ότι καρχαριοειδή ψάρια εντοπίζονται όλο και συχνότερα στις ελληνικές θάλασσες.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τόσο το καρχαριοειδές μήκους 3,5 μέτρων που εντοπίστηκε ανήμερα του Πάσχα στο λιμάνι του Βόλου, όσο και στο νέο περιστατικό που σημειώθηκε την επόμενη μέρα στη μαρίνα της Γλυφάδας.

Το βίντεο που δείχνει τον γαλάζιο καρχαρία να κολυμπά στη μαρίνα δίπλα από τα αγκυροβολημένα σκάφη αναψυχής το ανέβασε κάτοικος της Γλυφάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

br