Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Οι βασικοί άξονες και προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τους βασικούς άξονες και τις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας για την αναμόρφωση του ΕΣΥ παρουσίασε ο νέος Υπουργός Υγείας,Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (27/6). Όπως τόνισε ο Υπουργός, στόχος είναι η διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, ανεξαρτήτως εισοδήματος, στην κατεύθυνση της κοινωνικής συνοχής και της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων, που αποτελεί για τη Νέα Δημοκρατία υψηλή πολιτική προτεραιότητα.

«Η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί ένα στοίχημα, ίσως το μεγαλύτερο της 2ης θητείας μας. Μιλάμε για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας στο οποίο οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Μια πολιτική που θα εξασφαλίσει πραγματικά ισότητα στην πρόσβαση στο κοινωνικό κράτος και το δημόσιο σύστημα υγείας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο νέος Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που επέφερε η πανδημία κορονοϊού στην αντιμετώπιση των παθογενειών του συστήματος, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι -παρά τις αντίξοες συνθήκες- έγιναν κάποια σημαντικά βήματα. Αναγνώρισε, πάντως ότι σημειώνονται καθυστερήσεις και αναμονές στις εγχειρήσεις, στα Tμήματα Eπειγόντων Περιστατικών και τα εξωτερικά ιατρεία, αλλά -πολλές φορές- και στην ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στα επείγοντα περιστατικά, ζητήματα τα οποία βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης, δεδομένου ότι η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί προσωπικό στοίχημα του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Βασικοί άξονες και προτεραιότητες

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην αναβάθμιση 80 νοσοκομείων της χώρας και 156 κέντρων υγείας αλλά και στη στελέχωση του συστήματος, που διαχρονικά πάσχει, με 10 χιλιάδες προσλήψεις προσωπικού, κυρίως νοσηλευτών. Προτεραιότητα αποτελεί, επίσης, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα και η επέκταση των δωρεάν προσυπτωματικών ελέγχων, με στόχο να φτάσουν σε ένα επίπεδο, ώστε η πρόληψη να αφορά σε όλα τα σοβαρά νοσήματα και να φτάνει σε όλους τους πολίτες, με ταχύτητα, μέσω ηλεκτρονικών ραντεβού και χωρίς κανένα κόστος.

Συνοπτικά, οι βασικοί άξονες και οι προτεραιότητες της πολιτικής που θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα περιλαμβάνουν:

  • Τη μεταρρύθμιση του Εθνικού συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης
  • Την ολοκλήρωση του νέου υγειονομικού χάρτη και την οργανωτική αναδιάταξη των δομών διακυβέρνησης
  • Την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος πρόληψης της δημόσιας υγείας «Σπύρος Δοξιάδης»
  • Το νέο μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων
  • Τη μεταρρύθμιση στους τομείς της ψυχικής υγείας και των εθισμών
  • Τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα υγείας
  • Μεταρρυθμίσεις και επιτάχυνση των επενδύσεων στον τομέα της υγείας

Παράλληλα, σχεδιάζεται η αναβάθμιση του ΕΚΑΒ, ώστε να γίνουν ευκολότερες, ασφαλέστερες και ταχύτερες οι διακομιδές ασθενών με προσθήκη πολλών και σύγχρονων εναέριων μέσων.

Για το σύνολο των παρεμβάσεων έχει εξασφαλιστεί το ποσό του 1,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή περίπου το 8% των συνολικών πόρων του προορίζεται να διοχετευθεί σε επενδύσεις στην υγεία.

«Η εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού στο πρόσωπό μου για το κρίσιμο αυτό υπουργείο στην καίρια αυτή στιγμή είναι για εμένα ταυτόχρονα ύψιστη τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη. Στην πολιτική μου διαδρομή έχω εργαστεί σκληρά με αφοσίωση, πάντα έσκυβα το κεφάλι για να συμβάλω στη βελτίωση της ζωής των πολιτών, από όποια θέση ευθύνης αξιώθηκα να υπηρετήσω. Το ίδιο λοιπόν θα κάνω και τώρα με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα, με αφοσίωση, με σκληρή δουλειά για το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, που είναι η Υγεία», δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Πώς κατανέμονται οι αρμοδιότητες της πολιτικής ηγεσίας

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, η Αναπληρώτρια Υπουργός, Ειρήνη Αγαπηδάκηθα αναλάβει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και την Δημοσία Υγεία, ο Υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Νοσοκομείων και ο υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος το χαρτοφυλάκιο της Ψυχικής Υγείας και των Εξαρτήσεων.

«Υποσχόμαστε και δεσμευόμαστε να εργαστούμε σκληρά, να εργαστούμε αποφασιστικά για να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μας του Πρωθυπουργού αλλά και του ελληνικού λαού στην Κυβέρνηση που εξελέγη προχθές.

Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί -και το εννοώ - το "όλοι μαζί". Όλοι, εργαζόμενοι και ηγεσία, προς τους στόχους μας, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε.

Σας εύχομαι όλους καλή δύναμη, εμπρός όλοι μαζί να νικήσουμε σε αυτή τη μεγάλη επιχείρηση που ξεκινάμε, για να δώσουμε στον ελληνικό λαό το πιο πολύτιμο αγαθό, που είναι η Υγεία», κατέληξε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.