Στα 600 δισ. ανεβάζει την αξία κοιτασμάτων στην Κρήτη η Deutsche Bank

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την δημοσίευση της πρώτης της έκθεσης για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και κυρίως νοτίως της Κρήτης η Deutsche Bank «ξαναχτυπά», με νέα έκθεση που ανεβάζει στα …600 δις. δολάρια την αξία των κοιτασμάτων μόνο στα νότια της Κρήτης, δηλαδή σαφώς περισσότερα χρήματα από το συνολικό χρέος της χώρας!

Ο κεντρικός χρηματοπιστωτικός οίκος της Γερμανίας είχε αναφερθεί για πρώτη φορά πριν μερικές ημέρες, όταν και παρουσίασε μελέτη η οποία εκτιμούσε τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αέριου νοτίως της Κρήτης στα 427 δισεκατομμύρια ευρώ, μιλούσε για καθαρό όφελος για το δημόσιο της τάξης των 214 δισ. ευρώ - ή αλλιώς ποσοστού 107% του σημερινού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας - και εξέταζε τους «κανόνες εμπλοκής» των ξένων επενδυτών στην εκμετάλλευσή τους.

Στη νέα της έκθεση με ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου, η Deutsche Bank, επιμένει πως ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη διεθνή επιχειρηματική σκηνή το 2013, είναι το ότι στην Ελλάδα ενδέχεται να ανακαλυφθούν αποθέματα αερίου, που αξίζουν πολύ περισσότερο από το χρέος της χώρας.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στη νέα έκθεσή της, τα αποθέματα έχουν ανακαλυφθεί στο γήπεδο Levantine μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. Μια σειρά μελετών έχουν δείξει, σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο, ότι υπάρχει αέριο στην Μεσόγειο και ειδικά για τα ελληνικά αποθέματα, νότια της Κρήτης, οι εκτιμήσεις θέλουν να αξίζουν έως και 600 δισ. δολάρια.

Η εκτίμηση αυτή πάντως δεν στηρίζεται σε γεωλογικά δεδομένα καθώς μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση έδωσε άδεια για σεισμικές έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος των αποθεμάτων. «Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στα μέσα του 2013 και μια δυνητικά θετική εξέλιξη θα είναι μια έκπληξη για την χώρα που την βασανίζει το χρέος», καταλήγει στην έκθεσή της η Deutsche Bank.

br