Κεραμέως: Νωρίτερα η έναρξη της σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβρη

«Δεν υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία» τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως λίγες ημέρες πριν την επιστροφή των μαθητών των δημοτικών στα σχολεία.

Η υπουργός Παιδείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι σύμφωνα με όσα είπαν οι ειδικοί επιστήμονες, τώρα είναι η καλύτερη περίοδος για να ανοίξουν τα σχολεία καθώς φαίνεται ότι ο ιός κολλάει λιγότερο.

Σημείωσε μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή έχουν ανοίξει τα πάντα και τα παιδιά είναι καλύτερα να είναι στο σχολείο όπου τηρούνται τα μέτρα προστασίας παρά να είναι ανεξέλεγκτα έξω.

Ολοήμερα σχολεία

Αναφορικά με τα ολοήμερα σχολεία, η κ. Κεραμέως επανέλαβε πως για την ώρα δεν θα ανοίξουν και πρόσθεσε πως έχει ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών να προσαρμοστεί το εργασιακό καθεστώς των γονέων που είχαν τα παιδιά τους στο ολοήμερο ώστε να κάνουν χρήση μειωμένου ωραρίου.

Έναρξη σχολείων τον Σεπτέμβρη

Για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η κ. Κεραμέως σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσουν νωρίτερα τα σχολεία όχι όμως πριν από την 1η Σεπτεμβρίου.

«Μακάρι να μην χρειαστεί κανένα μέτρο. Ακόμη δεν μπορούμε να προβλέψουμε πως θα ανοίξουν τα σχολεία», δηλαδή αν θα χρειαστεί να πάμε πάλι στη λύση των τμημάτων με 15 μαθητές ή θα μπορούμε να έχουν επιστρέψει στην πλήρη κανονικότητα.

Πώς ανοίγουν τα σχολεία την 1η Ιουνίου

Ανοίγουν τα δημοτικά τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί στην 1η Ιουνίου. Για τα δημοτικά η καταληκτική ημερομηνία παράτασης της σχολικής χρονιάς είναι 26η Ιουνίου.

  • Ολοήμερο δεν θα υπάρχει προς το παρόν σχολείο
  • Τα τμήματα άνω των 15 ατόμων
  • Θα πηγαίνουνε τα μισά εκ περιτροπής ενώ τα τμήματα κάτω των 15 μαθητών θα πηγαίνουν κάθε μέρα για μάθημα
  • Τα κυλικεία δεν θα λειτουργούν η χρήση μάσκας είναι προαιρετική στα σχολικά και στην ταξη
  • η απουσία του παιδιού θα είναι απλά με μία δήλωση του γονέα

Άδεια ειδικού σκοπού

Οι γονείς θα παίρνουν άδεια ειδικού σκοπού για τις ημέρες που τα παιδιά θα μένουν σπίτι εξ’ αιτίας των εκ περιτροπής μαθημάτων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Τάσος Σπαντιδέας παθολόγος διδάκτωρ του ΕΚΠΑ επιβεβαιώνει αυτά που αποκάλυψε η εφημερίδα «ΜΠΑΜ» με την συνέντευξη της καθηγήτριας παιδιατρικής λοίμωξιολογιας Μαρίζας Τσολιά «ότι δεν υπάρχει σχεδόν διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, τα ποσοστά είναι σχεδόν μηδαμινά και ότι οι συνθήκες είναι οι πλέον ιδανικές για να ανοίξουν τα σχολεία και να χρησιμοποιηθεί αυτή η περίοδος και σαν δοκιμαστική περίοδος για το τι μέλλει γενέσθαι».

Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί 

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα λειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου μέχρι και 31 Ιουλίου. Ισχύει το ίδιο και για τους δημόσιους και για τους ιδιωτικούς σταθμούς.

ΚΑΠΗ και κατασκηνώσεις

Όσον αφορά τα ΚΑΠΗ, τα Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας για να διασφαλιστεί η προστασία των ηλικιωμένων.

Για τους ηλικιωμένους ο κ. Σπαντιδέας σχολίασε ότι «με αυτήν την τόσο χαμηλή διασπορά του ιού που ουσιαστικά τον καθιστά ανύπαρκτο οι παππούδες και γιαγιάδες μπορούν να επιτελέσουν τις βασικές βοηθητικές υποστηρικτικές δράσεις στην ελληνική οικογένεια δηλαδή μπορούν να πάρουν ας πούμε για παράδειγμα το παιδί από τον παιδικό σταθμό ή το δημοτικό μπορούν να βοηθήσουν σε ένα ποσοστό δε χρειάζεται να είναι εντελώς αποκομμένοι από τη ζωή της οικογένειας και σε καραντίνα καθότι ο κορωνοϊός δεν κυκλοφορεί πια αναμεσά μας.»

Αναφορικά με την λειτουργία των κατασκηνώσεων ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα κάποια απόφαση όμως αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, αφού εισηγηθούν οι ειδικοί.

Πηγή:Ereportaz.gr