Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για εφήβους σε σχολεία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2023 – 2024

Ο ελληνικός λαϊκός πολιτισμός στη σκηνή του ψηφιακού μας κόσμου

 

Το Σχολείο έρχεται στο Θέατρο, το Θέατρο ανοίγει τις πόρτες του στο Σχολείο.

 

Τι κοινό έχουν τα δημοτικά τραγούδια με την αναπνοή μας, τον εσωτερικό μας ρυθμό και τις δυνατότητες αφήγησης μιας ιστορίας; Το δημοτικό τραγούδι Το γεφύρι της Άρτας με τα avatars, ή με τα ζώα και τα βουνά που μιλούν με τα ανθρωποειδή του σήμερα;

Τι κοινό έχουν ο έρωτας της Αρετούσας και του Ερωτόκριτου με το φλερτ μέσω των sms και των social media; Πώς βιώνουν τον έρωτα οι έφηβοι σήμερα; Τι λόγια αγάπης ανταλλάσσουν; Μπορούν τα παλιά αυτά κείμενα να τους βοηθήσουν να τον εκφράσουν;

Αλλά και γιατί καταπιανόμαστε ακόμη με την παράδοση ή με ένα θεατρικό έργο του 19ου αιώνα; Με ποιους τρόπους μπορούμε να συσχετιστούμε με εκείνη την εποχή;

 

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μέσω ενός καινοτόμου ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο  «Ο ελληνικός λαϊκός πολιτισμός στη σκηνή του ψηφιακού μας κόσμου», επιχειρεί να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα. Δίνει έτσι την ευκαιρία  σε εφήβους 13 έως 16 ετών  να γνωρίσουν στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού και της λογοτεχνίας, συστήνοντάς τους ταυτόχρονα τη διαδικασία της θεατρικής «πράξης».

Στους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, τα παιδιά συνεργάζονται δημιουργικά σε τέσσερις υποομάδες: ομάδα Υποκριτικής, ομάδα Σκηνογραφίας - Ενδυματολογίας, ομάδα Ήχου και μουσικής και ομάδα Σκηνοθεσίας - βίντεο. Στη συνέχεια, ομάδες και τμήματα ενώνονται και παρακολουθούν από κοινού τις διαδικασίες του μοντάζ, οι οποίες οδηγούν στο τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή στην παραγωγή δύο σύντομων ψηφιακών θεατρικών παραστάσεων. Το ταξίδι στον λαϊκό πολιτισμό και στη θεατρική δημιουργία κλείνει με μια συζήτηση για τις σκέψεις και τις εντυπώσεις που γεννήθηκαν στα παιδιά με αφορμή τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Τα παιδιά τέλος παίρνουν στα χέρια τους από ένα κόμικ που φτιάχτηκε ειδικά για αυτά.

Το πρόγραμμα «Ο ελληνικός λαϊκός πολιτισμός στη σκηνή του ψηφιακού μας κόσμου» δεν θέτει στο επίκεντρό του τη φιλολογική ανάλυση κειμένων αλλά επιδιώκει να πυροδοτήσει δημιουργικούς πειραματισμούς.

Αναδεικνύει, βιωματικά, ότι η λαϊκή παράδοση δεν είναι ένα ξεχασμένο κομμάτι τις Ιστορίας, και ότι με τα κατάλληλα εργαλεία μπορεί να είναι ευεργετική και ταυτόχρονα δημιουργική. Προφορικές αφηγήσεις, μυθοπλαστικά κείμενα και οι ήρωές τους εξερευνώνται με τα εργαλεία της ψηφιακής πραγματικότητας, της εικόνας και της τέχνης του ήχου, που χρησιμοποιούν οι νέοι στην καθημερινότητά τους. Τα υλικά της παράδοσης που εμπεριέχονται στα ειδυλλιακά βουκολικά δράματα, στις φορεσιές ή στα δημοτικά τραγούδια ενσωματώνονται σε νέες φόρμες που θα προκύψουν από τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Το Σχολείο έρχεται στο Θέατρο, το Θέατρο ανοίγει τις πόρτες του στο Σχολείο.

 

Γιατί στόχος του ευρωπαϊκού προγράμματος, με τίτλο  «Ο ελληνικός λαϊκός πολιτισμός στη σκηνή του ψηφιακού μας κόσμου», είναι οι έφηβοι να οικοδομήσουν μέσα από τη δική τους γλώσσα, με τη χρήση κάμερας, μουσικής και εικόνας, τη δική τους σύνδεση με τον λαϊκό πολιτισμό και να πετύχουν την  εξοικείωσή τους με λογοτεχνικά είδη που ανήκουν σε αυτόν. Από δέκτες μιας πληροφορίας γίνονται πομποί και η φαντασία τους προκαλείται να πλάσει νέα σύμπαντα. Χτίζοντας από το μηδέν ένα έργο τέχνης, έναν ολόκληρο ψηφιακό κόσμο, μεταμορφώνοντας μια ιστορία, οι έφηβοι καταφέρνουν να συνομιλήσουν με την πολιτισμική μας κληρονομιά αλλά και να ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους χωρίς στερεότυπα και περιορισμούς!

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά εξελίσσεται σε τρεις κύκλους συνολικής διάρκειας ενός έτους, ενώ σε κάθε κύκλο οι μαθητές μυούνται στα μυστικά δύο διαφορετικών κειμένων.

 

Η Πράξη «Ο ελληνικός λαϊκός πολιτισμός στη σκηνή του ψηφιακού μας κόσμου» με κωδικό ΟΠΣ: 5149163 συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2014-2020».

Συντελεστές

Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΘΠ: Νίκος Διαμαντής

Υπεύθυνη Πράξης: Γεωργία Μπαφίτη

Υπεύθυνος Έργου: Κωνσταντίνος Κυριακού

Καλλιτεχνική Υπεύθυνη: Ιόλη Ανδρεάδη

Βοηθός Καλλιτεχνικής Υπευθύνου: Άρτεμις Ψιλοπούλου

Υπεύθυνη Παραγωγής: Ελίνα Παπαθεοδώρου

Επιστημονική Σύμβουλος: Αγγελική Πούλου

Συντονιστής Προγράμματος: Άρης Λάσκος

Υπεύθυνος Οργανογράμματος Επισκεψιμότητας: Γιώργος Γερανάκης

Διοικητική Υποστήριξη: Χαρά Κατσαργύρη

Υπηρεσίες Νοηματικής Μετάφρασης: Σοφία Ρομπόλη

Θεατρολόγοι: Θοδωρής Γκόνης, Έλενα Μεντζέλου

Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Άση Δημητρολοπούλου

Διασκευή κειμένων σε comics και animation: Octovia, (Υπεύθυνες δημιουργοί: Elli Ketzi, Ελένη Ξυνογαλά, Ανναμαρία Γαλάνη)

Παραγωγή: GR ENTERTAINMENT WORLD LTD

Υπηρεσίες Δημοσιότητας: «S.D.S.C. A.E

Νομικός Σύμβουλος: Νικόλαος Χαρλαύτης

Υποστήριξη Διαχείρισης Πράξης: «A.Y. PARTNERS Ι.Κ.Ε.»

Υπεύθυνη Λογιστηρίου: Λαμπρινή Βλάχου

Τεχνικός Φώτων: Παναγιώτης Ψύχας

Τεχνικός Ήχου: Τάσος Τσαρδανίδης

Φροντιστές: «2K-MAINT Ι.Κ.Ε.»

Ομάδα Δημιουργικού

Σκηνοθέτες: Αλέκος Μπουρελιάς, Χρήστος Μπουρελιάς

Διαδραστικοί Σχεδιαστές: Ελένη Ξυνογαλά, Ανναμαρία Γαλάνη

Μουσικοί: Διαμαντής Αδαμαντίδης, Γιώτα Δημητρακοπούλου

Ηθοποιοί: Μικαέλα Δανά, Μιχαηλία Μουσάκου, Χριστίνα Μωρόγιαννη, Δανάη Παπουτσή, Όλγα Σπυράκη

Χορογράφος: Κατερίνα Παρισσινού