Πεντάστερα ξενοδοχεία στο Μυστρά. Τί συμβαίνει; (ΒΙΝΤΕΟ)


Σενάρια για την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Μυστρά – Οι Ρώσοι αγόρασαν εκτάσεις – Νέες άδειες για πεντάστερα ξενοδοχεία – Αύξηση τιμών ακινήτων και κατάργηση του πανηγυριού του Μυστρά…

Ένα ερώτημα που λίγο πολλοί αρκετοί έχουν κάνει τουλάχιστον στον εαυτό τους, είναι τι συμβαίνει και «ξεφυτρώνουν» ξαφνικά το ένα μετά το άλλο, πεντάστερα ξενοδοχεία στην γεωγραφική περιφέρεια του Μυστρά. Τι ξέρουν αυτοί που δεν ξέρουμε εμείς;

Αυτή τη σκέψη σας λοιπόν εμείς την επεξεργαζόμαστε και προσπαθούμε να δούμε αν πρόκειται για απλή σύμπτωση, ή κρύβεται κάτι άλλο πίσω από αυτές τις επιχειρηματικές κινήσεις.

Θα δοθούν άλλες 2 άδειες για πεντάστερα (σύνολο 5 άδειες);
Αρχικά οι πληροφορίες μας λένε ότι στην ευρύτερη περιοχή και κοντά στο Grand Palace Mystras Resort & Spa, έχουν αγοραστεί μεγάλες εκτάσεις και μάλιστα κάποιες από αυτές από εταιρείες Ρωσικών συμφερόντων.

Οι δύο αγοραστές αυτών των εκτάσεων, οι πληροφορίες μας λένε πως σχεδιάζουν να δημιουργήσουν άλλα 2 πεντάστερα ξενοδοχεία στην περιοχή, οπότε αν αυτό συμβεί, ο αριθμός αυτών των ξενοδοχείων θα ανέλθει στα πέντε και αν ο αριθμός 3 φαντάζει υπερβολικός για τον Μυστρά, τι να πούμε για το πέντε!!!

Μυστράς στα 8 top μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO
Ο Μυστράς είναι ένα από τα 8 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τα οποία προστατεύονται από τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό συνοδεύεται και από τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις για εργασίες αναστύλωσης, που προχωρούν…

Αυτό από μόνο του είναι και θα είναι ένας μεγάλος πόλος έλξης για τον τουρισμό, ενώ δεν γνωρίζουμε εάν στα επόμενα χρόνια γίνουν και οι ανάλογες κινήσεις, ώστε η αναστύλωση να προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, όπου το κάστρο να κατοικηθεί ξανά, όπως αυτό της Μονεμβασιάς.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στον Μυστρά
Οι φήμες δίνουν και παίρνουν με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι γίνονται σκέψεις, με την κατάσταση που επικρατεί τώρα στην Τουρκία, αν χειροτερέψουν τα πράγματα, να μεταφερθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο στον Μυστρά.

Μάλιστα σε ρεπορτάζ της apela.gr πριν λίγες μέρες, μεταφέραμε αυτές τις φήμες στον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο ο οποίος απάντησε στην κάμερα πως αυτή η είδηση «και με ευχαριστεί και με δυσαρεστεί» τονίζοντας «Εύχομαι να μην συμβεί αυτό γιατί δεν πρέπει να βλέπουμε τοπικιστικά το θέμα. Για μας θα ήταν χαράς ευαγγέλια να ερχόταν εδώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά θα είχε να ζημιωθεί το γένος μας και μπροστά στην ωφέλεια του γένους μας, η ωφέλεια του τόπου μας πρέπει να έχει ένα σκαλοπατάκι παρακάτω».

Ο απόηχος της απάντησης αυτής του Σεβασμιώτατου στην apela.gr, βλέπουμε πως κάθε άλλο παρά απομακρύνει το ενδεχόμενο αυτό, κάνοντας αρκετό κόσμο να βλέπει αυτή τη φήμη ως υπαρκτό σενάριο.

Και αν όχι το Οικουμενικό Πατριαρχείο μήπως ο Πατριάρχης στον Μυστρά;
Εδώ που τα λέμε για να ξεριζωθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο από την Κωνσταντινούπολη, το οποίο από διεθνείς οργανισμούς προστατεύεται κιόλας σε περίπτωση πολέμου, πρέπει να γίνουν εξαιρετικά αρνητικά γεγονότα.

Όμως οι πληροφορίες μας λένε πως θα μπορούσε ίσως να τεθεί ένα plan B. Σε αυτή την περίπτωση οι πληροφορίες μας λένε πως εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει στο τραπέζι το σενάριο όπου ο Πατριάρχης για κάποιο χρονικό διάστημα να χοροστατεί και μακριά από το Πατριαρχείο.

Οι αρχικές σκέψεις ήταν για το Άγιο Όρος, ένας ιερός τόπος – σύμβολο για τον Χριστιανισμό. Μια σκέψη όμως που όπως φαίνεται πέφτει στο κενό, διότι εκεί μπορούν να παρακολουθήσουν τις θείες λειτουργίες μονάχα άνδρες!

Η επόμενη επιλογή είναι ένας άλλος τόπος – σύμβολο για τον Χριστιανισμό και αυτός είναι πρωτεύουσα του βυζαντινού Δεσποτάτου του Μυστρά τον 14ο και 15ο αιώνα, τόπος που έζησε ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Μια αυτοκρατορία όπου στις 29 Μαΐου του 1453 ο στρατός των Οθωμανών με επικεφαλής τον Μωάμεθ τον Πορθητή, κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη.

Οπότε υπάρχει μια φυσική και ουσιαστική σύνδεση της Κωνσταντινούπολης με τον Μυστρά.

Αυτό το σενάριο τούτη την ώρα φαίνεται να είναι και το επικρατέστερο. Αν συμβεί (και πότε;) μπορεί ο τόπος της ευρύτερης περιοχής του Μυστρά να ξυπνήσει μνήμες από την βυζαντινή αυτοκρατορία, να αναβιώσουν παλιά έθιμα και τελικά η περιοχή να γίνει ένας τεράστιος θρησκευτικός τουριστικός προορισμός, συμπαρασύροντας μαζί του και τη Σπάρτη, όπου τώρα στη θέση του Δημάρχου βρίσκεται ένα Δούκας, πρώην υφυπουργός οικονομίας και εξωτερικών της χώρας μας.

Ανεβαίνουν οι τιμές ακινήτων στον Μυστρά, μεγαλώνει το ενδιαφέρον
Με σενάρια ή χωρίς, όταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων βλέπουν να χτίζονται το ένα μετά το άλλο πεντάστερα ξενοδοχεία στην περιοχή τους, είναι φυσικό να παρασύρονται και να σηκώνουν τις τιμές πώλησης ως αντανακλαστική κίνηση.

Αυτό λειτουργεί όπως το χρηματιστήριο, που όταν ξεκινά το «ράλι» των μετοχών πολλοί σπεύδουν να αγοράσουν στην αρχή όσο πιο φθηνά μπορούν. Έτσι τώρα, και στο Μυστρά, τα οικόπεδα «φιλέτα» μοσχοπουλιούνται, ενώ έχουμε αρκετούς ενδιαφερόμενους (Έλληνες και ξένους) στο κτηματομεσιτικό γραφείο της Λακωνίας APELA REAL ESTATE, που αναζητούν ακίνητο στην ευρύτερη περιοχή του Μυστρά, είτε οικόπεδο είτε σπίτια.

Θα τελειώσει το πανηγύρι του Μυστρά;
Όσο η περιοχή αναβαθμίζεται και μάλιστα με ξενοδοχεία που φιλοξενούν VIP πελάτες, «λαϊκές» καταστάσεις όπως τα πενθήμερα πανηγύρια, μπορεί και να ενοχλούν.

Έτσι ακούγεται ότι κάποιοι προσπαθούν να τερματίσουν το πανηγύρι του Μυστρά με πλάγια πολιτικά μέσα. Αν αυτό δεν το καταφέρουν, τότε το χρήμα τους ίσως μπορέσει να το κάνει πράξη, εφόσον αρχίζουν και αγοράζουν με όποιο κόστος τα οικόπεδα που φιλοξενούν το πανηγύρι του Μυστρά, αφαιρώντας του χώρο και ίσως «σπρώχνοντάς» το προς το γήπεδο ή τελειώνοντάς το εντελώς!!!

Όλα τυχαία λοιπόν;

Πηγή: apela.gr