Βόλος: Έτσι είναι σήμερα το σπίτι της Σοφίας Βέμπο – Ρημάζει εγκλωβισμένο σε πολυκατοικίες


Η Σοφία Βέμπο έζησε επί 18 χρόνια στον Βόλο. Αν κάποιος περάσει έξω από αυτό, βλέπει αυτές τις εικόνες…

Για περίπου 18 χρόνια η κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια Σοφία Βέμπο έζησε στον Βόλο. Ο Βόλος όμως δεν της επιφύλαξε αρκετά χρόνια μετά, την τιμή που της άξιζε.

Το σπίτι όπου έμεινε η Σοφία Βέμπο τα 18 περίπου χρόνια που έμεινε στον Βόλο παραμένει αναξιοποίητο και καταρρέει, ενώ αποτελεί τύχη που ακόμα δεν έχει πουληθεί, καθώς βρίσκεται εγκλωβισμένο ανάμεσα σε πολυκατοικίες.

Το σπίτι της Σοφίας Βέμπο βρίσκεται στο στενό μεταξύ της κλινικής Παπαγεωργίου και του Παπασωτηρίου στην οδό Δημητριάδος στο κέντρο της πόλης, μεταξύ Κουμουνδούρου και Γκλαβάνη. Αντί ο Δήμος Βόλου να αγοράσει αυτό το σπίτι και να το μετατρέψει σε Μουσείο Βέμπο, ακόμα ψάχνουμε να βρούμε την προτομή, που κάποιοι αφαίρεσαν μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης…

Το όνομα Βέμπο επέλεξε η ίδια να υιοθετήσει κάνοντας και τις απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες επειδή έτσι (εσφαλμένα) είχε συνηθίσει να προφέρει το όνομά της το κοινό. Το πραγματικό της όνομα ήταν Σοφία Μπέμπου.

Γεννήθηκε στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης στις 10 Φεβρουάριου του 1910 όπου ο πατέρας της Αθανάσιος Μπέμπος, καταγόμενος από την Τσαριτσάνη είχε εγκατασταθεί εκεί δουλεύοντας ως καπνεργάτης. Το 1912 η οικογένειά της μετεγκαταστάθηκε στη Κωνσταντινούπολη, όπου εκεί γεννήθηκε ο αδελφός της Γιώργος, που τον αποκαλούσαν Τζώρτζη, η αδελφή της Αλίκη και ο μικρότερος αδελφός της Ανδρέας.

Στο Βόλο η Σοφία Βέμπο, αναγκάστηκε λόγω φτώχειας να δουλεύει για να βοηθήσει την οικογένειά της. Ετσι ξεκίνησε να δουλεύει ταμίας στο κατάστημα «Φλωρία» του Βόλου. Παράλληλα της άρεσε η μουσική και αγοράζοντας μία κιθάρα άρχισε να εξασκείται σ’ αυτή με τη βοήθεια της φίλης της Μαρίτσας Χασάπη.

Πηγή: thenewspaper.gr