Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι: Σαν θρίλερ κατασκοπείας η εξόντωσή του

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο θάνατος του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι είναι το μέγα θέμα στη διεθνή πολιτική σκηνή. Μια εξόντωση που έχει όλα τα χαρακτηριστικά θρίλερ. Κατασκοπευτικού και πολιτικού…

Από τη μια, η εξόντωση του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, του ηγέτη του ISIS, έρχεται στην πλέον… κατάλληλη στιγμή για να την εκμεταλλευτεί πολιτικά ο Ντόναλντ Τραμπ: λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020. Έχει πολλά κοινά η εξόντωση του ηγέτη του ISIS με εκείνη του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Και ο Λάντεν λίγο πριν από προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ σκοτώθηκε, στις 2 Μαΐου του 2011. Όπως το πτώμα του αρχηγού της Αλ Κάιντα έτσι κι εκείνο του Μπαγκντάντι, ρίχθηκαν στη θάλασσα, άγνωστο που και χωρίς κανένα… ντοκουμέντο. Όπως ο Μπαράκ Ομπάμα είχε κερδίσει τις εκλογές του 2012, μάλλον έτσι ελπίζει και ο Ντόναλντ Τραμπ πως θα κερδίσει εκείνες του 2020…Ο κατάσκοπος, το εσώρουχο και ο… σκύλος

Η ανακοίνωση, από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ, πως ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στην Ιντλίμπ της Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση.

Click4more: New York Times: Τον Αλ Μπαγκντάντι τον… “έδωσε” η γυναίκα του

Το πως έφτασαν οι ΗΠΑ στο μεγάλο τους στόχο, στην εξολόθρευση του αρχηγού των τζιχαντιστών είναι εκείνο που δίνει στην υπόθεση χαρακτηριστικά κατασκοπευτικού θρίλερ, που θα ζήλευε το Χόλιγουντ. Και έχει ακόμη και τη συμμετοχή ενός… σκύλου. Ας είναι καλά ο Τραμπ που το αποκάλυψε.

Οι αποκαλύψεις έρχονται από την πλευρά των Κούρδων, που σε μια δύσκολη για εκείνους στιγμή -μετά τις εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία και την αναγκαστική υποχώρησή τους- θέλουν να δείξουν πως συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή.

Οι Κούρδοι υποστηρίζουν πως είναι εκείνοι που έδωσαν στη CIA όλες τις πληροφορίες που χρειαζόταν για να εξοντώσει τον Αλ Μπαγκντάντι. Πως «έριξαν» δικό τους άνθρωπο δίπλα στον αρχηγό των τζιχαντιστών, ο οποίος με μια μέθοδο που… μοιάζει απίστευτη, κατάφερε να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του στόχου. Και πως η επιχείρηση για τον αλ Μπαγκντάντι παραλίγο να τιναχτεί στον αέρα εξαιτίας της τουρκικής εισβολής στη βορειοανατολική Συρία.

Όλα αυτά τα αποκάλυψε με… ανατριχιαστικές λεπτομέρειες σε μια σειρά από tweets ο Πόλατ Τζαν, ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος των SDF, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, που αποτελούνται κυρίως από Κούρδους μαχητές τους οποίους έβαλε στο στόχαστρο η Τουρκία με την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη βορειοανατολική Συρία.

αλ Μπαγκντάντι

αλ Μπαγκντάντι

Κατά την ανακοίνωση πως ο Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι είναι νεκρός, ο Τραμπ είπε πως οι Κούρδοι «βοήθησαν». Κατά τον Πόλατ Τσαν, οι Κούρδοι έκαναν… όλη τη δουλειά. «Μέσω δικών μας πηγών καταφέραμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο αλ Μπαγκντάντι είχε μετακινηθεί από την περιοχή αλ Ντασίσα στην Ντέιρ αλ Ζορ στην Ιντλίμπ. Από τις 15 Μαΐου, δουλεύαμε μαζί με τη CIA για να εντοπίσουμε τον αλ Μπαγκντάντι και θα τον παρακολουθούμε στενά».

Σύμφωνα με τον Πόλατ Τσαν, Κούρδος κατάσκοπος κατάφερε να «μπει» στο σπίτι όπου κρυβόταν ο αλ Μπαγκντάντι. Ο αρχηγός του ISIS άλλαζε συνεχώς κρησφύγετα και ετοιμαζόταν να μετακινηθεί στη Τζεραμπλούς.

Ο Κούρδος κατάσκοπος είχε φτάσει τόσο… κοντά στον αλ Μπαγκντάντι, που κατάφερε να πάρει ένα εσώρουχό του (!) για να γίνει τεστ DNA και να επιβεβαιωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας πως το πρόσωπο που παρακολουθούσε ήταν όντως ο αρχηγός του ISIS.

Click4more: Πλάνα από την επιχείρηση εξόντωσης του αλ Μπαγκντάντι σκέφτεται να αποκαλύψει ο Τραμπ!

Η απόφαση να γίνει επιχείρηση κατά του αλ Μπαγκντάντι, σύμφωνα με τον Τσαν, ελήφθη πριν από περισσότερο από έναν μήνα. Λίγο έλειψε, όμως, όλα να τιναχθούν στον αέρα και η ευκαιρία να χαθεί. «Η αποχώρηση των Αμερικανών και η τουρκική εισβολή μας ανάγκασαν να σταματήσουμε τις ειδικές επιχειρήσεις μας, ανάμεσα σε αυτές και την καταδίωξη του αλ Μπαγκντάντι. Η τουρκική εισβολή καθυστέρησε την επιχείρηση», υποστηρίζει ο σύμβουλος του SDF, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές κατά της Τουρκίας.

Κατά τον Τζαν, όλα οφείλονται στις πληροφορίες και την πρόσβαση στον αλ Μπαγκντάντι καθώς και στην ταυτοποίηση της θέσης του από τις κουρδικές δυνάμεις. «Η πηγή μας ενεπλάκη στην αποστολή συντεταγμένων, στη διεύθυνση της επίθεσης, με τη συμμετοχή του εξασφάλισε την επιτυχία της επιχείρησης μέχρι το τελευταίο λεπτό».

Η επιχείρηση κατά του αλ Μπαγκντάντι έγινε στο χωριό Μπαρίσα, στην επαρχία της Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. Από εκεί σκόπευε να φύγει άμεσα ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους. Γι’ αυτό και είχε στείλει το «δεξί του χέρι», τον εκπρόσωπο του ISIS, Αμπου αλ Χασάν σε ειδική αποστολή στη Τζεραμπλούς. Ο στόχος της επιχείρησης ένας: να εξασφαλίσει την ασφαλή μετακίνηση του αλ Μπαγκντάντι στο νέο του κρησφύγετο.

Οι Κούρδοι, όμως, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Πολάτ Τζαν, είχαν έτοιμο και plan B στην περίπτωση που ο αλ Μπαγκντάντι έφευγε από τη Μπαρίσα για τη Τζεραμπλούς. Ο Αμπού αλ Χασάν, που είναι κι εκείνος νεκρός σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν σε συνεχή παρακολούθηση από τους Κούρδους του SDF.

Δείτε τις αναρτήσεις του Πολάτ Τζαν  

Ισοπέδωσαν ολόκληρη περιοχή για να σκοτώσουν τον αλ Μπαγκντάντι

Το video ντοκουμέντο που είδε το φως της δημοσιότητας το περασμένο Σάββατο από τη στιγμή της επίθεσης στο κρησφύγετο του ηγέτη του ISIS δεν άφηνε… περιθώρια στη φαντασία. Τα πλάνα από την επόμενη μέρα του χτυπήματα αποκαλύπτουν τη σφοδρότητα των χτυπημάτων.

Click4more: Οι πιθανοί διάδοχοι του αλ Μπαγκντάντι

Τα αμερικανικά πολεμικά ελικόπτερα έθεσαν στο στόχαστρό τους ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ παγίδευσαν τον επικεφαλής του ISIS σε ένα τούνελ, με αποτέλεσμα ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι να βάλει τέλος στη ζωή του, καθώς ο αρχι – τζιχαντιστής πυροδοτούσε τα γιλέκα αυτοκτονίας. Μαζί του πέθαναν και τα παιδιά του.

Δείτε τις εικόνες…