ΜΑΝΗ : Η Μάχη του Διρού – Η Μάχη της Αδούλωτης Μανιάτισσας !

Στις 28 Ιουνίου 2019 όπως και κάθε χρόνο τέτοια μέρα στο μοναδικό σε ομορφιά Διρό, Ανατολικής Μάνης, πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της Μάχης του Διρού.

… γράφει η Στεφανία Βενιέρη

Υπό την αιγίδα του Δήμου Αρεοπόλεως και με την παρουσιά του Δημάρχου Πέτρου Ανδρεάκου, των Δημοτικών Συμβούλων : Ελένη Δρακουλάκου, Γεώργιου Εξαρχάκου, Γεώργιου Καπασούλη και Κατερίνας Κολοκοτρώνη καθώς και του Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεοπόλεως, Ανάργυρου Μαριόλη Υποψήφιου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος έχει βραβευτεί στην Ευρώπη ως καλύτερος Οικογενειακός γιατρός πραγματοποιήθηκε μια υπέροχη και αξέχαστη γιορτή. Με την παρουσία τους τίμησαν επιπλέον ο Διοικητής Α.Τ. Γεώργιος Βασιλάκος Αρεοπόλεως, ο Υποδιευθυντής Αστυνομίας Λακωνίας Βασίλης Τσιγαρίδας και ο τελετάρχης της διοργάνωσης Δημήτρης Ριζάκης .

Ο Δήμαρχος Αρεοπόλεως Πέτρος Ανδρεάκος συγκινημένος, τόνισε πως είναι κρίμα να υπάρχουν Έλληνες που δεν γνωρίζουν τις ιστορικές μάχες του τόπου. Είναι μια ιστορία διακοσίων ετών που όλοι πρέπει να γνωρίζουν …

Οι Μανιάτισσες θέρισαν με τα δρεπάνια τους Τούρκους και Αιγύπτιους και διατήρησαν την ελευθερία της Μάνης. Ο εχθρός γνώριζε πως ήταν μόνες καθώς οι Μανιάτες πολεμούσαν εθελοντικά σε Μακεδονία, Κρήτη, Ιωάννινα και όπου υπήρχε ανάγκη για την πατρίδα.

Η Μάνη ήταν πάντα ελεύθερη αλλά ποτέ δεν ακουγόταν Τραγούδι στα σπίτια τους τον καιρό εκείνο … μόνο μοιρολόγια για τα αδέρφια που χάνονταν..

Στην επόμενη επετειακή αναβίωση θα πραγματοποιηθεί και η τοποθέτηση του μνημείου της ΑΔΟΥΛΩΤΗΣ ΜΑΝΙΑΤΙΣΣΑΣ με την υπογραφή του Πέτρου Γεωργάριου .

Τραγούδησε ο Μανώλης Αγγελάκης εκπρόσωπος της ΑΣΉ ΓΩΝΙΆ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΜΈΝΗ