Ποινικές διώξεις για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Η δίωξη για την πυρκαγιά στο Μάτι αφορά σε τρία πλημμελήματα και η δικογραφία μεταβιβάζεται στα χέρια ανακριτή.

Ποινικές ευθύνες σε βαθμό πλημμελήματος εντοπίστηκαν σε βάρος 20 προσώπων για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι και το Νέο Βουτζά την 23η Ιουλίου. Η ποινική δίωξη αφορά τρία πλημμελήματα και συγκεκριμένα εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλλείψεως και σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη. Η δικογραφία πλέον περνάει στα χέρια ανακριτή λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και της συρροής των αδικημάτων.

Μεταξύ των 20 προσώπων περιλαμβάνεται και ο 65χρόνος κάτοικος Πεντέλης ο οποίος φέρεται να ευθύνεται για την έναρξη της πυρκαγιάς.

Επίσης, κατά πληροφορίες η ποινική δίωξη στρέφεται κατά της περιφερειάρχου Αττικής, Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, του δημάρχου Ραφήνας, Ευάγγελου Μπουρνούς, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη, καθώς και στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού.

Παράλληλα, με εισαγγελική διάταξη αρχειοθετήθηκε η δικογραφία για τέσσερα πρόσωπα για τα οποία δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για τέσσερα πρόσωπα. Οι εισαγγελείς, Ηλίας Ζαγοραίος, Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος ολοκλήρωσαν την έρευνα τους σε χρόνο ρεκόρ έξι μηνών. Οι εισαγγελείς κατά πληροφορίες στις 293 σελίδες της διατάξεις τους διαπιστώνουν το απόλυτο χάος και την κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού κατά την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς.

Στο πλαίσιο της έρευνας λήφθηκαν πάνω από 350 μαρτυρικές καταθέσεις ενώ η δικογραφία, ογκωδέστατη, περιλαμβάνεται σε δέκα κούτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ευθύνη των αρμόδιων κρατικών λειτουργών και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης και προληπτικό στάδιο το οποίο αρχίζει ένα εξάμηνο πριν αλλά και κατά την ημέρα της πυρκαγιάς και αφορά ξεχωριστά κάθε υπηρεσία.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν ευθύνες της πυροσβεστικής, ΕΛΑΣ, της Περιφέρειας, των δήμων και της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας.

Παράλληλα παραμένουν για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ανοικτές έξι ακόμα δικογραφίες και ειδικότερα:

-Στο Ναυτοδικείο για ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου

-Στο Στρατοδικείο για ευθύνες στρατιωτικών

-Μία δικογραφία για πολεοδομικές παραβάσεις ( αυθαίρετη δόμηση και αιγιαλός_

-Μία δικογραφία που αφορά αναντιστοιχίες στο σύστημα της Πυροσβεστικής

-Μία δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευςίνας

Και τέλος η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Πηγή: www.newsit.gr