Καιρός: Χέρι – χέρι με τη “Σοφία” και τις επόμενες ημέρες – Εικόνες από τη χιονισμένη Ελλάδα – Ποιοί δρόμοι είναι κλειστοί – video

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Συντροφιά τη... “Σοφία” θα έχουμε το Σαββατοκύριακο (5 & 6.1.2019) αλλά και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Χιονοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα “ζωγραφίζουν” με λευκό χρώμα τα τοπία, είτε πρόκειται για βουνά, είτε για πεδιάδες, ακόμα και τις θάλασσες.
Εννοείται ότι ιδιαίτερα χρήσιμες είναι οι πληροφορίες για το ποιοί δρόμοι είναι ανοικτοί και γενικότερα η κατάσταση του εθνικού ή επαρχιακού οδικού δικτύου.
Για την εξέλιξη της κακοκαιρίας με το όνομα “Σοφία”, διαβάστε τι είπε στο newsIT ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός.

Ο κακός καιρός με το άκρως εύηχο όνομα “Σοφία” θα συνεχίσει τη δράση του και τις επόμενες ημέρες, έως και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Πιο αναλυτικά, για το Σάββατο (5.1.2019), βασικά χαρακτηριστικά θα είναι η παγωνιά και το κρύο, με θερμοκρασίες κοντά στους μείον δέκα βαθμούς Κελσίου οι ελάχιστες, παγετός, δηλαδή, στη Βόρεια Ελλάδα.

click4more

Προειδοποίηση: Οι κινήσεις που πρέπει να κάνετε πριν οδηγήσετε στο κρύο –...

Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν, κατά διαστήματα, τουλάχιστον το πρωί, στα πεδινά της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της δυτικής Στερεάς, της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου και της Εύβοιας.

Θα βρέχει στο βόρειο Αιγαίο και θα χιονίσει στα ορεινά, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, δεν αποκλείεται ακόμα και κοντά στη θάλασσα. Από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα θα μεταφερθούν ανατολικότερα.

Οι άνεμοι, βοριάδες, θα φτάσουν τα 6 με 7 μποφόρ και στο Αιγαίο θα είναι θυελλώδεις, έντασης 9, δεν αποκλείεται, τοπικά και 10 μποφόρ, κυρίως στο βόρειο τμήμα του πελάγους.

Click4more: Σε παγοδρόμιο έχουν μετατραπεί οι δρόμοι στην Κοζάνη – video

Η θερμοκρασία δεν πρόκειται να ξεπεράσει, στη βόρεια Ελλάδα τους 3 βαθμούς Κελσίου και στα κεντρικά τους 6 με 7 βαθμούς Κελσίου. Μόνο στα Δωδεκάνησα θα φτάσει τους 12 ή 13 βαθμούς Κελσίου.
Κυριακή λευκή γιορτή (Θεοφάνεια)

Την Κυριακή (6.1.2019) θα έχουμε πάλι κρύο και παγωνιά, αλλά και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται στα βουνά, κυρίως της ηπειρωτικής και βόρειας χώρας και οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν με 8 έως 9 μποφόρ.

Τη Δευτέρα (7.1.2019) φαίνεται ότι νέο κύμα κακοκαιρίας έρχεται από τα βόρεια που, μάλλον, δείχνει να είναι λίγο πιο ψυχρό από αυτό και αυτή τη φορά θα επιλέξει τις περιοχές που δεν είχαν πολύ χιόνι, όπως την Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Μέσα σε αυτές τις περιοχές συμπεριλαμβάνεται και η Αττική. Τη Δευτέρα (7.1.2019), προς την Τρίτη (8.1.2019) το βράδυ, δεν αποκλείεται να έχουμε και χιόνια, ακόμα και στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας.

Δρόμοι παγοδρόμια

Αργά το βράδυ της Παρασκευής (4.1.2019) διακόπηκε από την Τροχαία η κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, στα διόδια Αφιδνών, λόγω της χιονόπτωσης στην Βοιωτία.

Εν τω μεταξύ άνοιξε από τα εκχιονιστικά μηχανήματα η παλαιά εθνική οδός Αθηνών – Θηβών και τα οχήματα κινούνται, πλέον, κανονικά.

Κλειστός λόγω της χιονόπτωσης παραμένει για όλα τα οχήματα ο περιφερειακός Πεντέλης – Νέας Μάκρης.

Εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης και του παγετού κατά την διάρκεια της νύχτας, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία όλων των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων, στην Εγνατία οδό από τον κόμβο της Παναγιάς στα Γρεβενά έως τα διόδια του Πολυμύλου στην Κοζάνη.

Επίσης όλων των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων και από το 2ο χλμ έως και το 46ο χλμ της Εθνικής οδού Γρεβενών – Τρικάλων και όλων των φορτηγών άνω των 7,5 τόνων από το 25ο χλμ έως το 50ο χλμ της Εθνικής οδού Κοζάνης – Λάρισας.

Εν τω μεταξύ, έκλεισαν για όλα τα οχήματα και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το 18ο έως 28ο χλμ της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας μέσω Βιτσίου.

Η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο των ΠΕ Γρεβενών, Καστοριάς Φλώρινας και Κοζάνης διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Τέλος η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα Εγνατίας Οδού Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής, διεξάγεται κανονικά.

πηγή: tvstar.gr
Στα λευκά η Κέρκυρα μετά το 2006

Λευκό τοπίο τόσο στην πόλη όσο και στα προάστιά της, με μικρούς και μεγάλους να παίζουν… χιονοπόλεμο ή να φτιάχνουν χιονάνθρωπους. Είναι η πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια που χιονίζει τόσο πολύ στην πόλη της Κέρκυρας.

Click4more: Καιρός – Κέρκυρα: Χιόνισε μέσα στην πόλη μετά από 13 χρόνια! video
Εύβοια: Σε λευκό κλοιό – Αποκλεισμένα χωριά

Παρά την ύφεση που παρουσίασε για κάποιες ώρες ο καιρός παραμένουν αποκλεισμένα χωριά στην Εύβοια, όπως οι Μαρκάτες και οι οικισμοί πάνω από το Κοντοδεσπότι.

Click4more: Καιρός: Παραμένουν χωριά αποκλεισμένα στην Εύβοια – video
Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Καιρός Σιβηρίας το Σάββατο (5.1.2019) σε όλη την Ελλάδα με θερμοκρασίες στο μηδέν, χιονοπτώσεις και κατά τόπους παγετό.

Στα βορειοδυτικά, λοιπόν, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, κατά τόπους πιο πυκνές στην κεντρική – ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τις Σποράδες και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, που βαθμιαία από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.

Μεμονωμένες καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, κυρίως στα νότια.

Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις στο κεντρικό και βόρειο αιγαίο 8 τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός, κατά τόπους ολικός στα βόρεια.
Αναλυτική πρόγνωση καιρού

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα με χιονόνερο ή χιόνι κατά διαστήματα στα βόρεια και πιθανώς πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα υπόλοιπα.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 0 μηδέν έως 6 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο Θερμαϊκό 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από -3 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές χιονοπτώσεις. Πρόσκαιρη βελτίωση το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονοπτώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές που βαθμιαία το απόγευμα και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά 8 πρόσκαιρα 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από -4 έως 3 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Στα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά – ημιορεινά, και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στο Ιόνιο. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 3 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από -8 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια νεφώσεις με χιονοπτώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά – ημιορεινά, και στα παραθαλάσσια τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα νότια θαλάσσια – παράκτια τμήματα. Σταδιακή βελτίωση αργά το απόγευμα από τα βόρεια.

Άνεμοι: Στα βόρεια, βορειοδυτικοί 5 με 7 και στα θαλάσσια-παράκτια 8 πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση το απόγευμα. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε βόρειους.

Θερμοκρασία: από -4 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και στις Κυκλάδες τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 5 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα βορειότερα τμήματα χιονοπτώσεις, πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 τοπικά 7 μποφόρ και στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 8 και το πρωί τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση το απόγευμα στρεφόμενοι σε βόρειους βορειοδυτικούς.

Θερμοκρασία: Από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 2 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Ζάκυνθος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και το βράδυ βορειοδυτικοί έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: www.newsit.gr