Απεργία την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018- “Νεκρώνουν” οι συγκοινωνίες.

Γενική πανελλαδική απεργία την Τετάρτη (28.11.2018) διοργανώνει η ΓΣΕΕ με βασικό σύνθημα “απεργούμε – αγωνιζόμαστε – διεκδικούμε”!

Παράλληλα με την 24ωρη απεργία της Τετάρτης προγραμματίζονται και συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο, στις 11 π.μ., στην Πλατεία Κλαυθμώνος και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, να δώσουν μαζικό παρών.

Με βασικό σύνθημα “απεργούμε – αγωνιζόμαστε – διεκδικούμε”, ο κόσμος της μισθωτής εργασίας απαιτεί, μεταξύ άλλων, “κατάργηση φοροεπιδρομής, 751 ευρώ ενιαίο κατώτατο μισθό, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εργασία για όλους, καθώς και δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς καμία περικοπή σε συντάξεις και παροχές”.

αρχείο Eurokinissi
Απεργία: Βασικές διεκδικήσεις:

– Άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού έτους 2019. Άμεση επιστροφή των παράνομων μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, επιδόματα γιορτών και επιδομάτων αδείας.

– Εθνικό οικονομικό σχεδιασμό τεχνολογικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης με ρήτρες κοινωνικής προστασίας στη βάση των θέσεων της ΓΣΕΕ, που θα ανατρέπει το περιβάλλον ύφεσης, αποβιομηχάνισης, απολύσεων, επισφαλούς και αδήλωτης εργασίας, ανεργίας, φτωχοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού.

-Προαγωγή της κοινωνικής ασφάλισης με την εγγύηση του κράτους, με διασφάλιση της βιωσιμότητας και των παροχών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

-Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Καμία εξαίρεση από την εργατική προστασία, λόγω ηλικίας.

-Επείγοντα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις και των θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας στη βάση των θέσεων της ΓΣΕΕ.

-Ρητή νομοθετική απαγόρευση απολύσεων σε επιχειρήσεις που λαμβάνουν οποιασδήποτε μορφής επιδότηση (θέσεων εργασίας, ασφαλιστικών εισφορών).

-Πλήρης αποκατάσταση του προνομίου των εργατικών απαιτήσεων.

-Αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις.

-Σεβασμός στην αργία της Κυριακής.

-Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

-Προστασία επαγγελματικών ειδικοτήτων και σύνδεση με επαγγελματικά δικαιώματα.

-Αυστηρή προστασία των όρων εργασίας και της απασχόλησης ευάλωτων σε διακρίσεις και βία ομάδων.

αρχείο Eurokinissi

-Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κυρίαρχα το δικαίωμα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα απεργίας.

-Άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και μετέπειτα καθορισμός του ύψους του, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με αποκατάσταση της καθολικής της δέσμευσης.

-Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας / ρητή απαγόρευση πλειστηριασμού της.

-Δίκαιο φορολογικό σύστημα.

-Πρόσβαση όλων σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλειας.

-Σταθερές πολιτικές για την οικογένεια και το παιδί, τις πολυμελείς και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

-Ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της υπηρεσιακής ικανότητας των ελεγκτικών μηχανισμών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

-Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.

αρχείο Eurokinissi
Χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς και πλοία την Τετάρτη (28.11.2018)

Χωρίς Μετρό, Ηλεκτρικό, Προαστιακό Σιδηρόδρομο, Τραμ και Τρόλεϊ θα μείνει η Αθήνα την Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου, λόγω της γενικής απεργίας της ΓΣΕΕ.

Επίσης, δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια των τρένων σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9.00 έως τις 21.00, ενώ διαφορετικές ώρες έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας οι τεχνικοί του ΟΑΣΑ η οποία θα ξεκινά από τις 10:45 έως τις 16:45.

Επίσης, το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ, καθώς και το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών, καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Με ανακοινώσεις τους, τα δύο Σωματεία καταγγέλλουν την κυβέρνηση για αντιλαϊκή πολιτική και διεκδικούν:

-Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

-Νέο κανονισμό εργασίας, δίκαιο και αξιοκρατικό

-Προσλήψεις προσωπικού

-Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και

-Ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών.

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ εξήγγειλε και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με αποτέλεσμα να παραμείνουν δεμένα όλα τα πλοία στα λιμάνια.


Απεργία την Τρίτη (27.11.2018) στα ΜΜΕ

Παράλληλα, τα διοικητικά συμβούλια των συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, και στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ για την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου αποφάσισαν:

Κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 06.00 πμ της Τρίτης 27 Νοεμβρίου 2018 έως τις 06.00 πμ της Τετάρτης 28 Νοεμβρίου 2018 σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ – ΜΠΕ και Γραφεία Τύπου.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: www.newsit.gr