Ειδομένη: Χωρίς πρόσφυγες αλλά με νέες εικόνες ντροπής – Αυτοψία στα σύνορα με την ΠΓΔΜ – video

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στα τέλη Μαΐου 2016, με απόφαση της κυβέρνησης, ο καταυλισμός εκκενώθηκε, ενώ οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές και στρατόπεδα. Η αυτοψία στην Ειδομένη δείχνει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα...

Οι πρόσφυγες μπορεί να έφυγαν όμως όγκοι σκουπιδιών παραμένουν στον πρώην άτυπο καταυλισμό στην Ειδομένη.

Κουβέρτες, ρούχα, στρώματα και κάθε λογής σκουπίδια παραμένουν στο σημείο για περίπου 2,5 χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί η περιοχή σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο που αποτελεί εστία μόλυνσης και αισθητικά διαταράσσει το περιβάλλοντα χώρο. Βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από τα σύνορα με τα Σκόπια και κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές.
Οι νέες εικόνες από την Ειδομένη

Από το 2014 άρχισαν να συρρέουν στην Ειδομένη κυρίως Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και Μαροκινοί, Πακιστανοί και άλλων εθνικοτήτων, με σκοπό να διαβούν τα σύνορα και να εισέλθουν στην ΠΓΔΜ. Επειδή η ΠΓΔΜ και βορειότερα η Σερβία είναι εκτός Συνθήκης Σέγκεν, οι πρόσφυγες προτιμούσαν αυτό το δρόμο προς τη Βόρεια Ευρώπη, ώστε εισερχόμενοι εκ νέου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Ουγγαρία, σε περίπτωση σύλληψής τους, να θεωρηθεί ως πρώτη χώρα εισόδου η Ουγγαρία και να επαναπροωθηθούν εκεί, και όχι στην κατά πολύ νοτιότερη Ελλάδα.

Το 2015 οι αρχές της ΠΓΔΜ αποφάσισαν τη φύλαξη των συνόρων τους από το στρατό, ώστε να αποτρέπεται η είσοδος των προσφύγων. Το κλείσιμο των συνόρων είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την δημιουργία ενός άτυπου προσφυγικού καταυλισμού, όπου κατέληγαν οι πρόσφυγες που δεν μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα. Ο αριθμός των συγκεντρωμένων έφτασε τα 10.000 άτομα.

Στα τέλη Μαΐου 2016, με απόφαση της κυβέρνησης, ο καταυλισμός εκκενώθηκε, ενώ οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές και στρατόπεδα.

Πηγή: wepost.gr