ΕΝΑΥΣΜΑ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΤΟΣ & ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΠΠΑ: Αυτά είναι τα κλειδιά της επιτυχίας για τις Πανελλαδικές!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ενόψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων των μαθητών της Γ Λυκείου της χώρας, το 24ωρο πήρε συνέντευξη από τους ιδιοκτήτες ενός εκ των πλέον σύγχρονων και καινοτόμων Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης της χώρας - ΕΝΑΥΣΜΑ στο Νέο Ηράκλειο - το οποίο έχει ήδη καταγράψει σημαντικές επιτυχίες και ξεχωρίζει για το μοναδικό τρόπο λειτουργίας και αντιμετώπισης των αυριανών φοιτητών!

Στις 8 Ιουνίου ξεκινούν οι πανελλήνιες. Ο μαθητής θα κληθεί να διαγωνιστεί στα μαθήματα που έχει επιλέξει για την εισαγωγή του στις ανώτερες και ανώτατες σχολές.

7EA8C66E-9D3F-4254-9910-066254B63C5C

Εμείς ρωτήσαμε δύο ειδήμονες - τον κ. Τσίτο και την κ. Παππά - πάνω στο θέμα των πανελληνίων, για να μας δώσουν τα «μυστικά» επιτυχίας – αν υπάρχουν – για έναν καλό βαθμό.

E8260E79-2A6B-4855-BBEF-87A78A79C972

Κε Τσίτο, είναι σημαντικό – τώρα που είμαστε στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές – τα παιδιά να έχουν καλή ψυχολογία;

Η επιτυχία έρχεται αδιαμφισβήτητα χάρη σ ’ένα πλέγμα ποικίλων παραγόντων: κατάλληλη προετοιμασία καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς, συνδυαστική διαχείριση των γνώσεων που απέκτησε ο μαθητής, ψύχραιμη αντιμετώπιση των θεμάτων κατά τη διάρκεια της εξέτασης και θετική σκέψη. Στο σημείο αυτό, βέβαια, πρέπει να τονίσουμε ότι είναι καθοριστική η στάση που θα τηρήσει η οικογένεια καθ’ όλη τη δοκιμασία. Οι γονείς οφείλουν να είναι δίπλα στα παιδιά τους και να έχουν το ρόλο του «πυροσβέστη» σε στιγμές έντασης.

Εσείς, Κα Παππά, θεωρείται ότι αυτή είναι η περίοδος για εξαντλητικό διάβασμα απ’ τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις;

Όλα χρειάζονται μέτρο. Το εξαντλητικό διάβασμα γεννά αρνητικά συναισθήματα στο μαθητή λόγω αναπόφευκτης κόπωσης. Αν το παιδί κάνει καλό προγραμματισμό, τότε δε θα χρειαστεί να ξενυχτήσει. Ο ύπνος του υποψήφιου πρέπει να είναι 7ωρος και στην καθημερινότητα του η διατροφή του πρέπει να είναι ισορροπημένη, προκειμένου να μην υπάρξουν οι στιγμές «υπνηλίας».

10C7BE0B-DCA7-407D-90E8-0B6E72708E3A

Τελικά, ΚεΤσίτο, οι πανελλήνιες εξετάσεις θέλουν τόσο κόπο,όπως διατείνονται οι περισσότεροι;

Χρειάζεται ο μαθητής να μοχθήσει – ας μη γελιόμαστε – ωστόσο η προσπάθεια αυτή θα καρποφορήσει αν υπάρχει μέθοδος. Και τι εννοώ μ ’αυτό; Ο καθηγητής πρέπει να σταθεί αρωγός του παιδιού, αφού κάνει πρώτα ορθή επιλογήστοχευμένης θεματογραφίας εξετάσεων που να καλύπτει όλη την ύλησύμφωνα πάντα με τις εκάστοτε υποδείξεις του Υπουργείου Παιδείας. Είναι λάθος να επιλέγει το παιδί θέματα SOSή antiSOS. Τέτοιες στιγμές πρέπει να ακούει τις συμβουλές του καθηγητή του.

CDB58CA2-6F38-4F45-90F6-A2A7AB39A823

Να περάσουμε τώρα σε ένα ακόμα κρίσιμο ερώτημα που θέτουν πολλοί γονείς. Κα Παππά,το άγχος είναι ανασταλτικός παράγοντας για την επίτευξη ενός καλού βαθμού ή μπορεί να λειτουργήσει και βοηθητικά;

Το άγχος μέσα σε λογικά όρια μπορεί να λειτουργήσει – γιατί όχι ευεργετικά – σίγουρα όμως αφυπνιστικά για το μαθητή. Ωστόσο, όσο αυτό αυξάνεται τόσο ο μαθητής απομακρύνεται από το «άριστα».

Μία μέρα πριν ξεκινήσουν οι πανελλήνιες τι θα συμβουλεύατε τους μαθητές;

Λίγο διάβασμα για «συντροφιά», καθόλου ξενύχτι, ένας χαλαρός περίπατος και ένα ελαφρύ γεύμα θα βοηθήσουν το παιδί να αποβάλει την ένταση…

Όλες αυτές οι χρήσιμες συμβουλές που μας δώσατε σχετίζονται με τη διαδικασία της σωστής προπόνησης. Τι κάνουμε την ώρα του μεγάλου «αγώνα»; Πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν οι μαθητές το γραπτό την ώρα της εξέτασης;

Είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα παιδιά ρωτάνε: «Δάσκαλε, αν κολλήσω σε ένα θέμα, τι κάνω;» Ξεκινάμε απ’ αυτά που γνωρίζουμε καλύτερα ακόμα κι αν μιλάμε για το πιο σύνθετο θέμα. Στο τέλος «παλεύουμε» με τα πιο δύσκολα. Εκεί χρειάζεται σωστή διαχείριση χρόνου…ο μαθητής πρέπει να μην ξεχνά να κοιτάει το ρολόι του. Δε σπαταλάμε πολύτιμο χρόνο σε ασκήσεις που θα μας «κοστίσουν» μόρια από άλλες πιο διαχειρίσιμες. Να τονίσω όμως ότι οι δοκιμασίες εμπέδωσης (βασική αρχή και τεχνική προπόνησης του φροντιστηρίου μας) στις οποίες μέχρι τη στιγμή εκείνη έχει υποβληθεί ο μαθητής θα τον βοηθήσουν σίγουρα να αντεπεξέλθει με ψυχραιμία σε κάθε μορφής θέμα.

Σας ευχαριστώ για τη σύντομη αλλά άκρως διαφωτιστική συνέντευξη.Κύριε Τσίτοθα ήθελα να κλείσουμε όμως τη συζήτησή μας με τα σενάρια που ακούγονται περί αλλαγής του συστήματος  και κατάργησης των εθνικών εξετάσεων (για μία ακόμα φορά!)

Δε θεωρούμε ότι θα καταργηθούν οι εξετάσεις. Απλά θα αλλάξουν μορφή. Θα «βαφτιστούν» με άλλο όνομα. Το θέμα είναι η αξιολόγηση. Αυτή πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να προάγονται η αριστεία και η αξιοκρατία.

Ο Χρήστος Τσίτος και η Δέσποινα Παππά είναι ιδιοκτήτες του φροντιστηρίου «ΕΝΑΥΣΜΑ» στο Ν. Ηράκλειο

978783B0-AD00-477A-A447-9DC895AF5531

080F4F1F-330F-4CA4-9F49-364A85B04733