ECOMOBILITY στη Μύκονο: Μαθητές Γυμνασίου παρουσιάζουν εργασία με θέμα «Οικολογική και Ανεμπόδιστη Μετακίνηση στην πόλη μας»


Tην κοινωνική και περιβαλλοντική διάπλαση των εφήβων και της τοπικής κοινωνίας, μέσα από το μήνυμα: «Οι Μαθητές Ερευνούν, οι Πόλεις Ενημερώνονται, η Κοινωνία Ευαισθητοποιείται» καλλιεργούν και προωθούν οι εκστρατείες ECOMOBILITY και FREE MOBILITY, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Μυκόνου.
Η Δημοτική Αρχή της Μυκόνου στηρίζει την οικολογική εκστρατεία «Ecomobility», η οποία διοργανώνεται για 15η συνεχόμενη χρονιά από τον Εθελοντικό Οργανισμό για το Αστικό Περιβάλλον «Ecocity», πραγματοποιώντας εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Με σύνθημά τους «Οι Μαθητές ερευνούν, οι Πόλεις ενημερώνονται, η Κοινωνία ευαισθητοποιείται», ομάδες μαθητών από 38 ελληνικές πόλεις επιχειρούν να συμβάλλουν στη βελτίωση των μετακινήσεων στα αστικά κέντρα και στην ανάπτυξη των Πράσινων Μεταφορών.
Στόχος είναι, μεταξύ άλλων, η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, τη σωστή οδηγική συμπεριφορά και τον σεβασμό στην ελεύθερη πρόσβαση στο κέντρο των πόλεων για άτομα με κινητικές δυσκολίες.

23BBFBB8-0C64-46D5-B0F6-84814639A244


Τα στενά πεζοδρόμια, η παράνομη στάθμευση, η κατάληψη σε ράμπες ή πεζόδρομους και η παράνομη φύτευση πεζοδρομίων είναι μερικά από τα προβλήματα που τίθενται στο επίκεντρο της συζήτησης.
Στα πλαίσια αυτά, οι μαθητές του Γυμνασίου Μυκόνου παρουσιάζουν την εργασία τους με θέμα την «Οικολογική και Ανεμπόδιστη Μετακίνηση στην πόλη μας» και προτάσεις για οικολογικές μετακινήσεις μέσα στην πόλη μας, το Σάββατο 10 Μαρτίου και ώρα 12:00 μ.μ. στην Αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ (Κτίριο Ζερβουδάκη-Ιγγλέση, Ματογιάννι).

E6FF8233-AED0-4B93-9942-9C0DB2CBCC01


Η 15η περίοδος της Εκστρατείας ECOMOBILITY τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Επίκεντρο των ενεργειών των εκστρατειών συνιστά, η κατανόηση από τους μαθητές των προβλημάτων που προκαλούν στη λειτουργία της πόλης, οι συνθήκες και οι συνήθειες μετακίνησης των πολιτών. Προς την κατεύθυνση αυτή, μέσα από την ενεργό συμμετοχή τους, επιδιώκουν να ευαισθητοποιήσουν την Τοπική Κοινωνία, σε ό,τι αφορά την ανάγκη ελεύθερης πρόσβασης σε όλα τα κτίρια, στο κέντρο των πόλεων και ταυτόχρονα, φιλοδοξούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Ειδικότερα, οι συγκεκριμένες εκστρατείες αναμένεται να επικοινωνήσουν τα μηνύματα των μαθητών στους πολίτες των 32 πόλεων της χώρας, σχολεία των οποίων λαμβάνουν μέρος στα συγκεκριμένα προγράμματα. Είναι χαρακτηριστικό π.χ., ότι, το πρόγραμμα FREE MOBILITY αναδεικνύει το κορυφαίο κοινωνικό θέμα του εμποδισμού της ελεύθερης προσβασιμότητας στις πόλεις µας, γεγονός που δυσχεραίνει σχεδόν το 50% του πληθυσμού µας.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ
O Δήμος Μυκόνου έχει αναλάβει την τοπική ευαισθητοποίηση μέσω προβολής στα ΜΜΕ (έντυπα, ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης κ.α.) και διοργάνωσης εκδηλώσεων με προσανατολισμό την αλλαγή συμπεριφορών, αλλά και την αξιοποίηση των προτάσεων, τις οποίες θα παρουσιάσουν οι μαθητές, σχετικά με τα προβλήματα μετακίνησης στο νησί της Μυκόνου.
Αποκορύφωμα θα αποτελέσει η εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί για την παρουσίαση της εργασίας των μαθητών του Γυμνασίου Μυκόνου, παρουσία των εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών, Επιστημονικών και Κοινωνικών Φορέων, Συλλόγων, Εκπαιδευτικών, Γονέων και Μαθητών όλων των ηλικιών.
Σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές θα απονεμηθούν έπαινοι από τους συνδιοργανωτές, ενώ οι εκστρατείες θα ολοκληρωθούν µε την Τελετή Απονομής των Βραβείων, τον Απρίλιο του 2018.
ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Ειδικά φέτος, έχουν συστρατευθεί και συνεργάζονται το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, το Τμήμα Χημείας Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, από το ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εργαστηρίου Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου της Σχολής Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών, το Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών του Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, το Τμήμα Φυσικής Εργαστήριο Μετεωρολογίας του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Εργαστήριο Εναλλακτικών Συστημάτων Μετατροπής Ενέργειας και το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Εργαστήριο Ψυχολογίας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, το Τμήμα Περιβάλλοντος Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ AIΓΑΙΟΥ, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του AΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ, το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Τ.Ε. Εργαστήριο Ατμ. Ρύπανσης & Περιβαλλοντικής Φυσικής του ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, το EKETA- Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ), ο Τομέας Κεντρικής Μακεδονίας του TEXNIKOΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ, το ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (MIO – ECSDE), η ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ, ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, η ΕΝΩΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔAΣ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ–CISD, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ (ΠΕΖΗ), η ARTREETEAM, ο Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ, ο Βιομιμητισμός Ελλάδος Έρευνα και Καινοτομία, η ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΠΑΣΤΙΚΩΝ (ΟPEN DOOR), η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΩΝ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ DOWN ΕΛΛΑΔΟΣ, το ΚΕΝΤΡΟ ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ, το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ “ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ” και ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Χορηγοί Επικοινωνίας της Εκστρατείας είναι τα περιοδικά ΑUTO TΡΙΤΗ, ΜΟΤΟ ΤΡΙΤΗ, ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ & ΚΤΗΡΙΟ, CSR REVIEW και ECOTEC οι δικτυακοί τόποι www.csrnews.gr, www.ecozen,gr και η εφημερίδα ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Επίσης, στηρίζουν η εταιρίες COMBATT, VILLAGE CINEMAS, WEBOLUTION, ΔΕΠΑ, ELITE CITY RESORT, XENIA VOLOS CITY RESORT, STEFI και STUDIO ANALYSIS.
Στοιχεία και πληροφορίες για την Εκστρατεία γενικότερα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα www.ecomobility.gr, στη σελίδα facebook www.facebook.com/EcomobilityGR.