Περιφερειακή Ανάπτυξη και Προτάσεις για το Πειραιά

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


«Η αυτοδιοικητική περιφέρεια μπορεί να οριστεί με όρους συνάφειας ή ενότητας των αποφάσεων, των μέτρων πολιτικής και είναι γεωγραφικά συνεχής (Ι. Σιάκας, www.ntua.gr). Είναι τμήμα του χώρου το οποίο καθορίζεται για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων στόχων της περιφερειακής πολιτικής, που η πραγματοποίηση τους από εθνικούς ή περιφερειακούς φορείς απαιτεί ενότητα διοικητικής δικαιοδοσίας στη διαδικασία λήψης οικονομικών αποφάσεων (Κόνσολας, 1997)».

Του Μιχάλη Κασσωτάκη, Υποψηφίου Περιφερειακόυ Συμβούλου Πειραιά


Οι προκλήσεις της περιφερειακής ανάπτυξης περιλαμβάνουν την ευημερία, τα προς το ζην, δημογραφικές μεταβολές, διατροφική και ενεργειακή ασφάλεια, κλιματική αλλαγή, αστάθεια χρηματοοικονομικού συστήματος, φτώχεια, κοινωνικοοικονομικές ανισότητες και βιώσιμη ανάπτυξη.

Στη περιφέρεια Αττικής, που περιλαμβάνει και το Πειραιά, παρατηρείται ένα χάσμα ανάπτυξης μεταξύ αναπτυγμένων και υπανάπτυκτων περιοχών. Η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ αυτών των περιοχών πρέπει να στοχεύει σε πολλές εξειδικευμένες πολιτικές ανά περιοχή και όχι αποκλειστικά σε μια εθνική πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης. Έτσι η περιφερειακή ανάπτυξη πρέπει να διαφοροποιείται σε υπερεθνικό, εθνικό, περιφερειακό, αστικό, τοπικό και κοινοτικό επίπεδο.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις της περιφερειακής ανάπτυξης αντανακλούν τις γεωγραφικά άνισες οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές, πολιτισμικές και περιβαλλοντολογικές συνθήκες σε διαφορετικές περιοχές της περιφέρειας. Μέχρι σήμερα, η μέτρηση της περιφερειακής ανάπτυξης περιορίζεται στο κατά κεφαλήν εισόδημα, ενώ θα έπρεπε να περιλαμβάνει τις παραπάνω συνθήκες για μια πιο έγκυρη και ευρεία μέτρηση.

Τα κοινά θέματα σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο περιλαμβάνουν τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες και τον ανταγωνισμό σε επιχειρηματικότητα, επενδύσεις, θέσεις εργασίας, εξειδικευμένη εργασία, επισκέπτες και εκδηλώσεις. Επίσης, η μετανάστευση επιβαρύνει τις κοινωνικές παροχές, ενώ η αποκέντρωση μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη σε περιοχές με μικρή πληθυσμιακή πυκνότητα και η έξοδος από το μνημόνιο να εξομαλύνει τη κρίση σε διάφορες περιοχές.

Ένα σημαντικό θέμα στην περιφερειακή ανάπτυξη είναι η εναρμόνιση της με τις πολιτικές των δήμων που αποτελούν τη περιφερειακή ενότητα Πειραιά και η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης ανεξάρτητα από κομματικούς περιορισμούς.     


Έτσι, με βάση τα παραπάνω, οι κυριότερες προτάσεις αναβάθμισης και ανάπτυξης για την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, συνοψίζονται στα εξής:

 

  1. Δημιουργία κέντρου επαγγελματικού προσανατολισμού στον ΟΑΕΔ Πειραιά. Αυτή η υπηρεσία θα έχει ως στόχο τη διεύρυνση των επαγγελματικών ευκαιριών σε ανέργους και υποαπασχολούμενους με τη παροχή βοήθειας, χωρίς κόστος, στον επαγγελματικό σχεδιασμό και εκπαίδευση καθώς και τη διαδικασία επιλογής ανθρώπινου δυναμικού (βιογραφικά, αιτήσεις, συνεντεύξεις).
  2. Δημιουργία κέντρου επενδύσεων με συνεργασία των δήμων και της περιφερειακής ενότητας Πειραιά και στελέχωση του με έμπειρους συμβούλους επενδύσεων για τη παροχή πληροφοριών σε δυνητικούς επενδυτές.
  3. Δημιουργία κοινωνικών ιατρείων και κοινωνικών παντοπωλείων σε κάθε δήμο της περιφερειακής ενότητας Πειραιά με παροχή δωρεάν ιατρικών υπηρεσιών, φαρμάκων και τροφίμων σε άπορους Πειραιώτες και Πειραιώτισσες.
  4. Διεθνής διαφημιστική προβολή στο διαδίκτυο του λιμανιού και των αξιοθέατων του Πειραιά με σκοπό τη διατήρηση και αύξηση του μεγάλου αριθμού επισκεπτών, μέσω κρουαζιερόπλοιων, και τη διάχυση της τουριστικής δαπάνης σε περισσότερες περιοχές.
  5. Ανακαίνιση εγκαταλελειμμένων κτιρίων με σκοπό την αισθητική αναβάθμιση, τη παροχή στέγης σε άστεγους δημότες της περιφερειακής ενότητας Πειραιά και την οικονομική τους αξιοποίηση.
  6. Αναβάθμιση των δικτύων ιντερνέτ με σκοπό τη παροχή υψηλών ταχυτήτων σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές που βρίσκονται μακριά από τα τηλεπικοινωνιακά κέντρα. Επίσης, αύξηση των δωρεάν δικτύων Wi-Fi σε πλατείες, δημοτικές υπηρεσίες, στον ΗΣΑΠ, το Πασά Λιμάνι, τη μαρίνα Ζέας, το Μικρολίμανο κτλ.
  7. Παρουσία και ενίσχυση της αστυνόμευσης σε περιοχές όπου παρατηρείται παραβατική συμπεριφορά, με σκοπό τη δημιουργία μεγαλύτερου αισθήματος ασφάλειας στους δημότες της περιφερειακής ενότητας Πειραιά.
  8. Ανακαίνιση υπαρχουσών αθλητικών υποδομών, παιδικών χαρών και δημιουργία νέων σε περιοχές όπου παρατηρείται έλλειψη.
  9. Απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσότερων κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και υποβολή όσο το δυνατόν περισσότερων επενδύσεων στον Αναπτυξιακό νόμο για την υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί η ανάγκη κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης καθώς και κεντρικής εξουσίας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι ενέργειες και πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης της Αττικής και ειδικότερα της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.


Μιχάλης Κασσωτάκης, Βιογραφικό

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Πειραιά

mk@e-bcr.com

6941441999

Facebook:www.facebook.com/MichailKassotakis, www.e-bcr.com    


Διαβάστε επίσης:

Μιχάλης Κασσωτάκης: Υποψήφιος Περιφερειάκος Σύμβουλος Πειραιά με τον Γιώργο Κουμουτσάκο!





ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
Εκδότης Piraeus Press
Αντιδήμαρχος Νέων Τεχνολογιών & Ηλ. Διακυβέρνησης Πειραιά
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραια

Γεννήθηκα το 1982 στον Πειραιά όπου εξακολουθώ να διαμένω και να εργάζομαι. Σπούδασα Μαθηματικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 
Είμαι Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά με καθήκοντα Αντιδημάρχου Νέων Τεχνολογιών & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και εκδότης του ειδησεογραφικού site PiraeusPress.gr με ειδήσεις από τον ευρύτερο Πειραιά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. 
Θα είμαι εκ νέου υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά με το συνδυασμό "ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ" του Βασίλη Μιχαλολιάκου.