To 5G είναι το μέλλον της μόδας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τα πάντα άλλαξαν στη σύγχρονη κοινωνία, τον Μάρτιο του 2020. Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ο κόσμος αναγκάστηκε να «κλείσει». Μπαρ, εστιατόρια, καταστήματα ρούχων έκλεισαν όλα και μαζί τους και εμείς στα σπίτια μας. Η νέα αυτή πραγματικότητα που τροφοδοτήθηκε από την έξαρση της πανδημίας, έβαλε στο προσκήνιο την τεχνολογία. Όλοι βασιστήκαμε στις εξελιγμένες μεθόδους επικοινωνίας για να μιλήσουμε με τους κοντινούς μας ανθρώπους, για να δουλέψουμε, μέχρι και για να απολαύσουμε μια επίδειξη μόδας.

Η βιομηχανία της μόδας, ένας άκρως ανθρωποκεντρικός χώρος, έπρεπε να έρθει αντιμέτωπος με μια νέα γενιά πραγμάτων και να προσαρμοστεί. Οι σχεδιαστές μόδας, τα fashion brands, όλοι οι σχετιζόμενοι με τη δημιουργία ρούχων, έπρεπε να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι για να δημιουργήσουν ρούχα, για αρκετό καιρό θα έπρεπε να το κάνουν μόνοι τους. Όλες αυτές οι αλλαγές που έπροκειτο να αντιμετωπίσουν όμως, μας έφεραν τελικά πιο κοντά σε μια νέα πραγματικότητα, όπου η μόδα, το 5G και οι εξελιγμένες μέθοδοι τεχνολογίας κυριαρχούν στη βιομηχανία. Ίσως, τελικά, η εξέλιξη αυτή να μην ήταν τόσο κακή για τον χώρο της μόδας μιας και έτσι έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε νέες digital fashion εμπειρίες.

Η βιωσιμότητα στη μόδα και πώς το 5G βοηθάει σ’ αυτό

Το δίκτυο 5G θα αλλάξει ολωσδιόλου την βιομηχανία της μόδας. Από τις επιδείξεις μόδας, τα backstage των fashion shows, τον τρόπο παραγωγής των ρούχων και φυσικά το shopping experience. Οι τεχνολογικές μέθοδοι του AR (augmented reality) και του VR (virtual reality), βοηθούν στην εξέλιξη της παραγωγής και πώλησης των ρούχων. Οι καινοτόμες αυτές τεχνολογίες, που εξελίσσονται ιδιαίτερα post-Covid, βεβαιώνουν ότι σχεδιαστές και καταναλωτές νιώθουν ασφαλείς αρκετά όταν παρουσιάζουν μια συλλογή ή όταν ψωνίζουν ρούχα. Αυτή είναι η μία πλευρά των πραγμάτων, γιατί υπάρχει ακόμη μια αρκετά σημαντική, όσον αφορά τη μόδα και τη βιωσιμότητα. Ένα μείζον θέμα στον χώρο της μόδας. Η εξέλιξη αυτή και η αξιοπιστία του 5G δικτύου, θα φέρει πολλές θετικές εξελίξεις στον χώρο της μόδας και τον κόσμο γενικότερα. Άλλωστε, οι εκτεταμένες επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων της χώρας μας σε υποδομές νέας γενιάς, θα αλλάξουν το τοπίο στο χώρο της μόδας και στην Ελλάδα «ξεκλειδώνοντας» νέες δυνατότητες.

Το 5G δίκτυο, λοιπόν, πάνω στο οποίο αναπτύσσεται πληθώρα τεχνολογικών καινοτομιών και αυτοματισμών, εξελίσσει τον σχεδιασμό της μόδας, προσφέροντας βιώσιμες εναλλακτικές. Αλλάζει αρκετά τον τρόπο με τον οποίο δούλευαν και δουλεύουν, ως τώρα, οι σχεδιαστές όταν φτιάχνουν ρούχα. Το γεγονός μιας καλύτερης σύνδεσης μέσω του 5G δικτύου που επιτρέπει για πρώτη φορά τη δυναμική διαχείρισή τους καθώς και παροχή εγγυημένης ποιότητας και υπηρεσίας στους σχεδιαστές να έχουν καλύτερη και πιο λεπτομερή Realtime εικόνα, μέσω του AR, του VR και του 3D. Έτσι, θα μπορούν να «προβάρουν» τα ρούχα στα μοντέλα διαδικτυακά, μειώνοντας τις μεταφορές και τα ταξίδια που συχνά επιβαρύνουν το περιβάλλον. Επίσης, μέσω αυτών των μεθόδων, οι σχεδιαστές θα χρησιμοποιούν λιγότερα υφάσματα εφόσον θα μπορούν να τεστάρουν τα σχέδιά τους μέσω AR και VR, πριν τα ράψουν σε υφάσματα. Έτσι, θα μειωθεί αισθητά η σπατάλη υφάσματος, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα. Αυτό θα αλλάξει δραστικά, τον τρόπο που μέχρι τώρα λειτουργούσε η τεράστια αυτή βιομηχανία.

Η άνοδος των ψηφιακών επιδείξεων μόδας

Λόγω της ταχύτητας και της αξιοπιστίας του δικτύου 5G, η μόδα αποκτάει νέες διαστάσεις ως προς την παρουσίαση των fashion shows. Αυτό, το ζήσαμε, εν μέρει, με τις digital παρουσιάσεις των επιδείξεων μόδας που ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται από τον Απρίλιο του 2020 και μετά.

Τον Μάρτιο του 2020, που ήταν να πραγματοποιηθεί η Εβδομάδα Μόδας στη Σαγκάη, λόγω της πανδημίας, ένα από τα σημαντικότερα Fashion Weeks της Άπω Ανατολής, μεταφέρθηκε από τους δρόμους της πόλης στην οθόνη ενός κινητού. Μέσω ενός app η Εβδομάδα Μόδας για τις Fall/Winter 2020 συλλογές παρουσιάστηκε ψηφιακά. Μέσα σε 8 μέρες (αντί των παραδοσιακών 4 εβδομάδων), κλείνοντας ραντεβού, οι θεατές έζησαν μια digital fashion εμπειρία, παρακολουθώντας έτσι συλλογές από 151 διαφορετικά brands.

Μια παρόμοια περίπτωση, είναι και αυτή που είδαμε τον Φεβρουάριο του 2020 (προ πανδημίας), στην Εβδομάδα Μόδας στο Λονδίνο, η οποία δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς το δίκτυο 5G. Με τη βοήθεια του 5G, λοιπόν, και του AR αφού τα μοντέλα περπάτησαν στην πασαρέλα, η εμπειρία έγινε πιο καθηλωτική, όταν το show «έκλεισε» το 3D ολόγραμμα ενός μοντέλου στην πασαρέλα. Η Adwoa Aboah (ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο του μοντέλινγκ αυτή τη στιγμή), εμφανίστηκε στην πασαρέλα, μέσω του 3D ολογράμματός της, ενώ την ίδια στιγμή βρισκόταν στο front row του show, προσφέροντας τελικά μια μοναδική εμπειρία.

Τι σημαίνει αυτό ουσιαστικά; Μέσω του AR, το οποιοδήποτε μοντέλο μπορεί να μετατραπεί σε «εικονικό μοντέλο», πράγμα που επιτρέπει σε αυτό το πρόσωπο να εμφανιστεί σε πάνω από μια πασαρέλες σε όλο τον κόσμο την ίδια μέρα. Αυτό, μπορεί να γίνει εφικτό μόνο μέσω της αξιοπιστίας του 5G δικτύου.

Το μέλλον του shopping μέσω του 5G

Το 5G πρόκειται να αλλάξει και τον τρόπο που ψωνίζουμε ως τώρα, με έναν επαναστατικό τρόπο. Εάν, λοιπόν, δεν σου αρέσει να μπαινοβγαίνεις στα δοκιμαστήρια δοκιμάζοντας ρούχα, τότε το 5G βοηθάει και σε αυτό και στο να κάνει την εμπειρία του shopping ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Σύντομα, λοιπόν, λόγω της ταχύτητας του 5G δικτύου και με τη βοήθεια του AR, τα περισσότερα καταστήματα θα μπορούν να παρουσιάσουν τις συλλογές τους εικονικά. Οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέγουν και να δοκιμάζουν διαδικτυακά τα ρούχα τους, με βάση το είδος και το μέγεθός τους, φυσικά.

Στο μέλλον, λοιπόν, θα μπορούμε να δοκιμάζουμε ρούχα χωρίς να τα φοράμε. Αυτό θα επιτρέπεται μέσω ενός καθρέφτη που η κάμερά του είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο. Μέσω αλγόριθμων θα μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας να φοράει αυτά τα ρούχα και έτσι, θα αποφασίζουμε αν θέλουμε να τα αγοράσουμε ή όχι. Σαν έξτρα feature, τα καταστήματα θα προσφέρουν και βοηθούς που με βάση το προφίλ μας, θα μας προτείνουμε ρούχα και συνδυασμούς.

Αυτές οι τεχνολογίες σε συνδυασμό με την ταχύτητα και την αξιοπιστία του 5G δικτύου θα προσφέρουν μια νέα είδους επανάσταση στο κομμάτι του shopping. Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικές οι επενδύσεις που κάνουν οι πάροχοι κινητής τηλεπικοινωνίας για το 5G δίκτυο. Γιατί θα μας βοηθήσουν να κάνουμε τη ζωή, και τη βιομηχανία της μόδας, καλύτερη.

πηγή:ladylike.gr

br