Το ακατοίκητο επίπεδο νησάκι στην άκρη της Ελλάδας που είναι ο απόλυτος εξωτικός παράδεισος

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ένας πραγματικά εξωτικός προορισμός στην άκρη της Ελλάδας. Το ακατοίκητο νησί που έχει από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Ελλάδας.

Η Χρυσή, αποκαλούμενη και ως Γαϊδουρονήσι, είναι νησίδα του Λιβυκού πελάγους, και βρίσκεται περίπου 15 χλμ. (δηλαδή 9 μίλια) νότια της Ιεράπετρας. Περίπου 700 μέτρα ανατολικά της βρίσκεται η νησίδα Μικρονήσι.

Είναι μία από τις πολλές νησίδες που περιτριγυρίζουν την Κρήτη και είναι ένα από τα 81 ακατοίκητα νησιά της. Έχει έκταση 4,743 τ.χλμ. και, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, μόλις 2 κατοίκους. Η Χρυσή περιτριγυρίζεται από πολλές παραλίες με χρυσαφένια αμμουδιά, στις οποίες οφείλει άλλωστε και το σύγχρονο όνομά της. Την καλοκαιρινή περίοδο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι προσεγγίζουν το νησί με τουριστικά καραβάκια από την Ιεράπετρα.

Δείτε το βίντεο

Είναι ένα νησί εξαιρετικά σπάνιας φυσικής ομορφιάς, και πάνω του βρίσκεται το μεγαλύτερο φυσικά διαμορφωμένο κεδρόδασος της Ευρώπης (κέδρος του Λιβάνου). Οι περισσότεροι κέδροι είναι ηλικίας 200 ετών και φτάνουν σε ύψος τα 7 μέτρα. Η πυκνότητα της βλάστησης είναι περίπου 28 δέντρα το εκτάριο.

Στη Χρυσή επιβιώνει ένα αρκετά μεγάλο κεδρόδασος, έκτασης 350 στρεμμάτων, με μεγάλους, εντυπωσιακούς κέδρους. Όλο το νησί έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας τοπίων φυσικού κάλλους NATURA 2000 και προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία. Έχουν βρεθεί 49 είδη απολιθωμάτων πάνω στα ηφαιστειακά πετρώματα του νησιού.

Το νησί είναι σχεδόν επίπεδο, με κύριο χαρακτηριστικό, τον τεράστιο αριθμό κοχυλιών της βόρειας παραλίας (Μπελεγρίνας), τις ξανθές παραλίες, τα γαλαζοπράσινα νερά και το όμορφο κεδροδάσος. H Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι, βρίσκεται 8 ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας και έχει μήκος που φτάνει τα 5 χλμ. και μέσο πλάτος 1 χλμ. περίπου. Το ψηλότερο σημείο του νησιού ονομάζεται Κεφάλα, με υψόμετρο 31 μέτρα.

Πρόκειται για ένα ακατοίκητο, πανέμορφο νησί, με παραδεισένιες παραλίες. Η εντύπωση που δημιουργείται σε κάποιον που επισκέπτεται τη Χρυσή, είναι ότι βρίσκεται σε κάποιο εξωτικό νησί. Οι παραλίες της έχουν λευκή και ξανθή άμμο, ενώ χρωματίζονται ροζ από τα θραύσματα από κοχύλια που υπάρχουν διάσπαρτα σε πολλά σημεία. Τα νερά τους είναι κρυστάλλινα και διαυγή με τιρκουάζ απόχρωση.