To κορίτσι από τον Κορυδαλλό που…τη ζήτησαν στη ΝΑSA!

Ένα όνειρο που για πολλούς  μοιάζει άπιαστο έκανε πραγματικότητα μια νεαρή Ελληνίδα επιστήμονας.

Ο λόγος για την 31χρονη Ανεζίνα Σολωμονίδου από τον Κορυδαλλό που σήμερα εργάζεται στο Jet Propulsion Laboratory της NASA.

H ίδια γεννήθηκε στον Κορυδαλλό, σπούδασε στην Πάτρα ενώ συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο University College London και τη διδακτορική διατριβή της σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο του Παρισιού.

Σήμερα ζει και εργάζεται στο Los Angeles της California καλώντας όλους να δείξουν εμπιστοσύνη στις δυνατότητες τους και να «να μην συμβιβαστούν με κάτι λιγότερο ή φθηνότερο από αυτό που θέλουν για τη ζωή τους και να μη μείνουν κλεισμένοι στα σύνορα μιας χώρας, εάν εκείνη δεν προσφέρει αυτό που τους ολοκληρώνει».

Διαβάστε τι είπε η ίδια σε συνέντευξή της στο zougla.gr:

Μίλησέ μας για τις σπουδές σου.

Αποφοίτησα από το 5ο Λύκειο Κορυδαλλού (πρώην Πολυκλαδικό) και την ίδια χρονιά ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Εκεί, εκτός απ΄την γενική εκπαίδευση στη Γεωλογία επικεντρώθηκα στην επιστήμη της Ηφαιστειολογίας.

Αποφοιτώντας, συνέχισα τις σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο University College London (UCL) στο Λονδίνο, στον τομέα της Πλανητικής Γεωλογίας και έτσι απέκτησα την πρώτη επαφή με την έρευνα των παγωμένων δορυφόρων του εξωτερικού ηλιακού μας συστήματος.

Στη συνέχεια, ξεκίνησα τη διδακτορική μου διατριβή στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού σε ένα πλαίσιο συνεπίβλεψης με το Πανεπιστήμιο Αθηνών με πεδίο έρευνας την Γεωλογία δύο ιδιαίτερων δορυφόρων του Κρόνου, τον Τιτάνα και τον Εγκέλαδο, καθώς και τη συσχέτιση των δύο αυτών σωμάτων με το Γήινο περιβάλλον.

Έτσι, ολοκλήρωσα το διδακτορικό μου αποκτώντας τον τίτλο της Διδάκτωρ Αστρονομίας και Αστροφυσικής από τον Γαλλικό φορέα και της Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος από τον Ελληνικό.

Και πώς τελικά βρέθηκες στη NASA;

Στο ερευνητικό κέντρο της NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) βρέθηκα μέσα από μία ερευνητική πρόταση και μία συνεργασία. Συγκεκριμένα, μέσα από το 4ετές διδακτορικό πρόγραμμα του Αστεροσκοπείου στο Παρίσι και την στήριξη της καθηγήτριας μου Δρ. Αθηνάς Κουστένη είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ σε πολλά παγκόσμια επιστημονικά συνέδρια. Εκεί, δίνεται η ευκαιρία σε νέους ερευνητές να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να εξελίξουν την έρευνα τους βρισκόμενοι στον πυρήνα των ερευνητικών διεργασιών αλλά και να δημιουργήσουν συνεργασίες με εργαστήρια σε όλο τον κόσμο.

Σε μια τέτοια συνθήκη, συνεργάστηκα με την ομάδα της τωρινής μου μέντωρα Dr. Rosaly Lopes, ερευνήτρια της NASA/JPL, η οποία με προσκάλεσε να παρουσιάσω τα αποτελέσματα της έρευνας μου για τον Τιτάνα το 2012 στην Καλιφόρνια, όπου εκεί, χωρίς να το φαντάζομαι τότε, γνώρισα και τον σημερινό χώρο εργασίας μου.

Τελειώνοντας το διδακτορικό μου, κατέθεσα μια ερευνητική πρόταση στο πρόγραμμα NASA Postdoctoral Program (NPP), η οποία και έγινε δεκτή. Ξεκίνησα να εργάζομαι εδώ το Φεβρουάριο του 2014.

Θέλω να μου περιγράψεις τη στιγμή που έμαθες ότι θα συνεργαστείς με τη NASA. Το έμαθες μέσω e-mail; Ποια ήταν η πρώτη σου αντίδραση;

Ναι, η ανακοίνωση γίνεται μέσω email. Βρισκόμουν στην Αθήνα και λόγω της διαφοράς ώρας έλαβα το email πολύ αργά τη νύχτα. Μετά το πρώτο σοκ που κράτησε απροσδιόριστη ώρα, αυτό που έκανα ήταν να διαβάσω το email αρκετές φορές για να σιγουρευτώ ότι έχω καταλάβει σωστά. Ευτυχώς αμέσως έλαβα ένα 2ο email από την Dr. Rosaly Lopes, η οποία μου έστελνε συγχαρητήρια και αυτό επιβεβαίωσε σε εμένα την αρχική ανακοίνωση. Αμέσως απέρριψα μία άλλη πρόταση που είχα από έναν Ευρωπαϊκό οργανισμό, εφόσον η NASA ήταν η πρώτη μου επιλογή. Σαν αντίδραση θυμάμαι στην αρχή να δυσκολεύομαι να το ανακοινώσω και να το πιστέψω. Μετά βέβαια το γιόρταζα για αρκετές μέρες.

nasa 2

Περίγραψέ μας μία συνηθισμένη ημέρα στη NASA.

Ο ρυθμός δουλειάς στο JPL είναι παρόμοιος με αυτόν μιας μεγάλης εταιρείας, ενός οργανισμού ή ενός ερευνητικού κέντρου. Η διαφορά που υπάρχει αφορά στις καθημερινές «εκπλήξεις». Μια συνηθισμένη μέρα ξεκινάει στο γραφείο με μια τεράστια κούπα καφέ και την μελέτη του ημερήσιου προγράμματος του εργαστηρίου, στο οποίο βρίσκω ομιλίες και workshops τα οποία με ενδιαφέρουν για παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στη συνέχεια, διαβάζω και απαντάω στα emails που λαμβάνω και ξεκινάω είτε την επεξεργασία δεδομένων από το διαστημικό αεροσκάφος Cassini, είτε την ανάγνωση νέων άρθρων που αφορούν στο δικό μου πεδίο έρευνας. Ακολουθεί η ώρα του μεσημεριανού φαγητού, το οποίο σε ελληνικά επίπεδα είναι σχεδόν πρωινό… καθώς ξεκινάει στις 11:30! Ευτυχώς μετά από 9 μήνες στο Λος Άντζελες κατάφερα να προσαρμοστώ σε αυτή τη συνήθεια.

Μετά από αυτό οι περισσότεροι έχουμε meetings και ομαδικές δουλειές σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο. Οι καθημερινές εκπλήξεις που ανάφερα πριν είναι η παρουσία ειδικών επιστημόνων όπως ο Stephen Hawking, αστροναυτών, καθώς και ηθοποιών/σκηνοθετών (όπως π.χ. ο Morgan Freeman και ο σκηνοθέτης της ταινίας Frozen της Disney), οι οποίοι επισκέπτονται το JPL και παραθέτουν ομιλίες με στόχο την ανάπτυξη και εξέλιξη του επιστημονικού προσωπικού του εργαστηρίου σε όλα τα επίπεδα.

Στο JPL ο ερευνητής δεν είναι μια μονοδιάστατη έννοια. Αντίθετα, στόχος είναι η επίτευξη της πολύπλευρης σκέψης κι η ανάπτυξη πολλών δεξιοτήτων. Τέλος, στο JPL διοργανώνονται αρκετά events για την εκλαΐκευση της επιστήμης, τον εορτασμό μίας εκτόξευσης διαστημικού αεροσκάφους και την έναρξη μιας αποστολής ή την επέτειο αυτής. Για παράδειγμα, πριν λίγο καιρό είχαμε την επέτειο των 10 χρόνων από την ημερομηνία που η διαστημική αποστολή Cassini-Huygens έφτασε στο σύστημα του Κρόνου.

Εργάζονται κι άλλοι Έλληνες στη NASA;

Ένα από τα πράγματα που με ενθουσιάζουν στο JPL και γενικότερα στην Καλιφόρνια είναι η πολιτισμικότητα. Εδώ εργάζονται άτομα από όλα τα έθνη και υπάρχει μια έντονη οικουμενικότητα. Έτσι, υπάρχουν αρκετοί Έλληνες ερευνητές, οι οποίοι είναι πολλά χρόνια στο JPL με καταλυτικές θέσεις και με πολύ έντονη ερευνητική παρουσία.

Υπάρχουν και νέοι Έλληνες ερευνητές, όπως ο Παναγιώτης Βέργαδος, ο Γιώργος Τσιλιγιάννης και ο Αντώνης Bloom, οι οποίοι ασχολούνται με θέματα πλοήγησης, μηχανικής καθώς και περιβαλλοντολογικά θέματα.

Το ίδιο ισχύει και στο Πανεπιστήμιο Caltech, το οποίο αποτελεί τον «μητρικό» οργανισμό του JPL και το UCLA όπου εργάζονται πολλοί Έλληνες ερευνητές, με πεδία έρευνας τις νευροεπιστήμες και τη γενετική με εντυπωσιακά και άκρως σημαντικά αποτελέσματα.

nasa 3

Σε ποιο τμήμα εργάζεσαι;

Εργάζομαι στο τμήμα Πλανητικών Επιστημών. Το Τμήμα αυτό ασχολείται με την έρευνα των ατμοσφαιρών, της γεωλογίας και της χημείας διαφόρων πλανητικών σωμάτων όπως πλανητών, δορυφόρων, κομητών και αστεροειδών, όπως και πολύ σημαντικά με την αστροβιολογία τους και την πιθανότητα ύπαρξης και διατήρησης της ζωής σε άλλα σώματα του Σύμπαντος πέρα από τη Γη.

Το μέλλον σου βρίσκεται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό;

Θα ήθελα το μέλλον μου να βρίσκεται σε μια χώρα που η έρευνα και η παιδεία έχουν νόημα, υπόσταση και ουσία και στόχο την εξέλιξη του ατόμου, της κοινωνίας και τον σεβασμό στον φυσικό κόσμο.

Επίσης, θα ήθελα να βρίσκομαι και να εργάζομαι σε μια χώρα όπου η κουλτούρα, η καθημερινότητα και οι ρυθμοί της ταιριάζουν στο ύφος της ζωής που θέλω να έχω. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που σίγουρα μου προσφέρει το δεύτερο και θα ήθελα κάποια στιγμή να προσφέρει σε όλους και το πρώτο.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου προορισμός στην Ελλάδα; Αυτός που θες να επισκέπτεσαι κάθε φορά που επιστρέφεις στην Ελλάδα;

Το αγαπημένο μου μέρος στην Ελλάδα και ίσως σε όλο το σύμπαν -με έναν μικρό συναγωνισμό με τον Τιτάνα- είναι το νησί από το οποίο κατάγομαι, η Μήλος. Εκεί έχω ζήσει μεγάλος μέρος της ζωής μου και μετράω φανταστικά καλοκαίρια και διακοπές με φίλους από όλο τον κόσμο.

Πέρα από τη Μήλο, όμως, το αγαπημένο μου μέρος είναι η Αθήνα, η πόλη που μεγάλωσα ο Κορυδαλλός, αλλά πιο συγκεκριμένα και ιδιαίτερα το κέντρο. Μου αρέσει ο ρυθμός, ο ρομαντισμός και η κουλτούρα του κέντρου και αυτό αναζητώ μόλις γυρίσω από το εξωτερικό. Από το μικρότερο κρασάδικο στα Εξάρχεια και στα Πετράλωνα, μέχρι μια συναυλία στην Τεχνόπολη στο Γκάζι και μια βόλτα στον Κεραμεικό.