Πλησιάζει η ώρα της δικαίωσης για τις κατσαρίδες!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Οι επιστήμονες μελετούν το παρεξηγημένο έντομο που είναι pet στην Κούβα, φάρμακο και ίσως το μελλοντικό φαγητό της ανθρωπότητας.

Συνήθως προκαλούν ένα αίσθημα σιχαμάρας και μια αναστάτωση, άρθρο του BBC, όμως έρχεται για να σημάνει την ώρα της δικαίωσης για τις παρεξηγημένες κατσαρίδες που σύμφωνα με τους ερευνητές μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με το άρθρο, οι επιστήμονες που ασχολούνται με τα παράσιτα ενδιαφέρονται πολύ για τα έντομα αυτά που μπορούν να προσφέρουν στην έρευνα για τα αντιβιοτικά, αλλά και στην κατασκευή ρομπότ και μηχανικών μελών για τους ανθρώπους.

Στην Αβάνα, μάλιστα γνωρίζουν για τις ευεργετικές ιδιότητες της κατσαρίδας και την έχουν ως κατοικίδιο ενώ εμφανίζεται και ως χαρακτήρας σε παιδικά παραμύθια.

Από τα 4500 γνωστά είδη κατσαρίδων, μόνο τέσσερα θεωρούνται παράσιτα. Τα περισσότερα  δεν ζουν κοντά σε ανθρώπινες κατοικίες και επιτελούν σημαντικό οικολογικό ρόλο, τρώγοντας νεκρή και σάπια ύλη.

Η πιο μεγάλη κατσαρίδα είναι η κατσαρίδα-ρινόκερος που ζει στην Αυστραλία, ζυγίζει 35 γραμμάρια και έχει μήκος 8 εκατοστά.

Μικρές ή μεγάλες, για τους επιστήμονες οι κατσαρίδες αποτελούν πηγή έμπνευσης. Το 1999, ο τρόπος μετακίνησης τους ενέπνευσε τον καθηγητή Robert του Πανεπιστημίου  Μπέρκλεϊ, για να επινοήσει ένα ρομπότ με έξι πόδια που κινείται πιο γρήγορα και πιο εύκολα από οποιοδήποτε άλλο.

Τα πόδια των εντόμων αυτών, παρέχουν επίσης ιδέες στους ερευνητές για το σχεδιασμό της επόμενης γενιάς προσθετικών ποδιών για τους ανθρώπους. Και ο μηχανισμός της ελαστικότητας τους είναι η βάση ένα νέο μηχανικό χέρι που κατασκευάζεται στο Χάρβαρντ, και μπορεί να γλιστρά κατά μήκος των αντικειμένων, μέχρι να τυλίγεται γύρω τους, ακριβώς όπως ένα ανθρώπινο χέρι σηκώνει ένα φλιτζάνι καφέ”.

Στη συνέχεια υπάρχει η ρομποτική κατσαρίδα, μια συγχώνευση ζωντανής  κατσαρίδας και μίνι-υπολογιστή, που χειρουργικά επισυνάπτεται στην πλάτη της. Με την αποστολή μηνυμάτων στον υπολογιστή, η κατσαρίδα αυτή μπορεί να κατευθυνθεί σε μέρη που είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση, όπως κτίρια που κατέρρευσαν ή σπασμένους υπονόμους, όπου συλλέγουν στοιχεία.

Πλησιάζει η ώρα της δικαίωσης για τις κατσαρίδες

Τον Ιούνιο οι φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Jiao Tong της Σαγκάης  κατάφεραν να ελέγξουν τις κατσαρίδες με το μυαλό τους. Μετέτρεψαν ανθρώπινα εγκεφαλικά κύματα σε ηλεκτρικά σήματα, που οδήγησαν με τη σκέψη μια κατσαρίδα η οποία φορούσε δέκτη .

Η κατσαρίδα έχει απασχολήσει και την Ιατρική με το ερώτημα πώς περνά τη ζωή της σε βρώμικα περιβάλλοντα χωρίς αρνητικές επιπτώσεις. Όπως αποδείχτηκε, οι κατσαρίδες παράγουν τα δικά τους ισχυρά αντιβιοτικά.

Θα μπορούσαν μάλιστα να κρατούν το κλειδί για την ανάπτυξη φαρμάκων πού θα χτυπήσουν τα πιο λοιμογόνα βακτήρια τα οποία οδηγούν στο νοσοκομείο τους ανθρώπους, όπως το E. coli, το MRSA και άλλα μικρόβια ανθεκτικά σε πολλές από τις υπάρχουσες θεραπείες.

Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Κατά τον 19ο αιώνα ο Λευκάδιος Χερν, δημοσιογράφος και συγγραφέας, διαπίστωσε ότι ένα τσάι κατσαρίδας δινόταν ως φάρμακο για τον τέτανο, ενώ σήμερα στην Κίνα χρησιμοποιείται μια κρέμα  από κονιοποιημένες κατσαρίδες για τη θεραπεία εγκαυμάτων και ένα σιρόπι κατσαρίδας χορηγείται σε ασθενείς για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της γαστρεντερίτιδας.

Μάλιστα υπάρχει και Κινέζος επιχειρηματίας που κάνει καλλιέργεια κατσαρίδας, στην επαρχία Shandong στην ανατολική Κίνα. Διατηρεί 22 εκατομμύρια κατσαρίδες σε υπόγεια καταφύγια και λέει ότι από το 2010 η τιμή των αποξηραμένων κατσαρίδων είχε αυξηθεί κατά δέκα φορές.

Στην Κίνα όμως η κατσαρίδα δεν είναι μόνο φάρμακο, είναι και τραγανό έδεσμα. Η αμερικανική κατσαρίδα θεωρείται μάλιστα το γκουρμέ της υπόθεσης. Το διπλό τηγάνισμα σε καυτό λάδι λέγεται ότι τις κάνει τραγανές εξωτερικά και χυμώδεις εσωτερικά με τη συνέπεια ενός τυριού  cottage. Προσθέστε απλώς λίγο τσίλι για πιο πικάντικη γεύση.

Καθώς ο ανθρώπινος πληθυσμός αυξάνει, αυξάνει παράλληλα και η ανάγκη για πρωτεΐνη. Ίσως τελικά, όσο κι αν αυτό ακούγεται αποκρουστικό σήμερα, κάποια μέρα η κατσαρίδα να θρέφει τον κόσμο.