Τι σημαίνουν τα όνειρα που βλέπουμε;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η ονειρική δραστηριότητα μας βοηθά να κατανοήσουμε τα συναισθήματα μας όπως διαπιστώνουν οι επιστήμονες της νευρολόγιας.

Ο Michel Jouvet, ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον παράδοξο ύπνο (REM), προσπάθησε στο παρελθόν να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα που αφορούν τα όνειρα όπως τον λόγο που οι άνθρωποι ονειρεύονται, πως ο εγκέφαλος δημιουργεί ψεύτικες απαντήσεις κ.α. Με τη βοήθεια της επιστήμης σήμερα, μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Δεν λειτουργούν πάντα όλες οι περιοχές του εγκεφάλου μαζί: όταν είναι ξύπνια η εγκεφαλική περιοχή που δημιουργεί τις εικόνες και έτσι εξηγείται το γεγονός που θεωρούμε τόσο ζωντανά τα όνειρα, ενώ όταν οι υπεύθυνες για την τοποθέτηση των πραγμάτων σε μια ιστορία εγκεφαλικές περιοχές "κοιμούνται" εξηγούνται τα ανέφικτα και παράξενα γεγονότα που βλέπουμε.

Το όνειρο έχει την ικανότητα να συγκεντρώνει όλα τα συναισθήματα που βιώσαμε όταν δεν κοιμόμαστε σύμφωνα με τον καθηγητή Ernest Hartmann.

Ο καθηγητής μέσα από το βιβλίο του,"The Nature and Functions of Dreaming ", εξηγεί πως "το όνειρο είναι ένο είδος συναισθηματικής έκφρασης" και όχι μια επιθυμία, σύμφωνα με την θεωρία του Φρόυντ. 

Πηγή: helthpro.gr