To τηγανητό κοτόπουλο στην κουζίνα του αμερικάνικου Νότου είναι μια συνταγή με δεκάδες παραλλαγές, εμείς, όμως, βρήκαμε την κλασική εκδοχή για εγγυημένο αποτέλεσμα!
Βαθιές οι ρίζες της κουζίνας του αμερικάνικου Νότου. Και το τηγανητό κοτόπουλο είναι μια από τις πολλές αποδείξεις του τρόπου που η ιστορία αποτυπώνεται στο φαγητό.
Μια σκωτσέζικη συνταγή που μεταφέρθηκε από τους αποίκους στον αμερικάνικο Νότο και εξελίχτηκε στους αιώνες σε ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα διεθνώς.
Οι Σκωτσέζοι συνήθιζαν να τηγανίζουν το κοτόπουλο σε λαρδί αλλά στις φυτείες του Νότου μαγείρευαν σκλάβοι φερμένοι από την Αφρική, όπου καρίκευαν το κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα.
Αυτή η μίξη φέρνει σιγά-σιγά τη διαμόρφωση μιας νέας συνταγής. Οι μαύροι απαγορεύεται να πηγαίνουν σε εστιατόρια λευκών, τους επιτρέπεται όμως να εκτρέφουν κοτόπουλα και να κρατούν όλα τα “δεύτερα” κομμάτια που δεν έτρωγαν οι λευκοί. Τα καρυκεύουν, λοιπόν, με διάφορα μπαχαρικά και τα τηγανίζουν σε καυτό σπορέλαιο σε ένα πιάτο που παίρνει μυθικές διαστάσεις σε όλο τον κόσμο.
Με τα χρόνια το τηγανητό κοτόπουλο του αμερικάνικου Νότου γνωρίζει διάφορες παραλλαγές με κάθε τόπο να διεκδικεί την πατρότητα της αυθεντικής συνταγής και σε πολλές περιπτώσεις, να φτάνουν ακόμα και σε δικαστήρια.
Η κλασική συνταγή προϋποθέτει μαρινάρισμα σε ξινόγαλο που κάνει πολύ τρυφερό το κρέας αλλά μπορείτε να αντικαταστήσετε το ξινόγαλο με γάλα για μεγαλύτερη ευκολία.
Επίσης, συνήθως, χρησιμοποιούνται τα μπούτια του κοτόπουλου με το κόκαλο. Αλλά η συνταγή είναι εξίσου επιτυχημένη και με άλλα μέρη του κοτόπουλου με ή χωρίς κόκαλα.
Κλασικό τηγανητό κοτόπουλο του αμερικάνικου Νότου
Υλικά
- 2 κιλά κοτόπουλο μπούτια ή άλλα κομμάτια με κόκαλο
- 3 φλιτζάνια λάδι για τηγάνισμα (π.χ. σπορέλαιο)
Για το πανάρισμα
- 1 ½ φλιτζάνι γάλα
- 2 μεγάλα αυγά
- 2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. σούπας αλάτι
- 2 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Τοποθετούμε στο φούρνο ένα ταψάκι με σχαρίτσα και τον προθερμαίνουμε στους 100°C. Παράλληλα ετοιμάζουμε τα υλικά.
Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάμε το γάλα με τα αυγά μέχρι να ενωθούν τα δύο υλικά.
Σε μια σακούλα φαγητού με φερμουάρ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθούν.
Έπειτα, βουτάμε το κοτόπουλο στο μείγμα αυγών-γάλακτος και μόλις μαζευτούν 3-4 κομμάτια τα βάζουμε στη σακούλα με το αλεύρι, κλείνουμε το φερμουάρ και αναποδογυρίζουμε, κουνώντας τη σακούλα, ώστε να αλευρωθούν καλά. Αφαιρούμε τα κομμάτια, τα τοποθετούμε σε πιάτο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια κοτόπουλου.
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, που έχει φτάσει τους 180°C, για 10 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει. Βάζουμε δύο-τρία κομμάτια τη φορά ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού (δεν θέλουμε να «βράσει» το κοτόπουλο, αντιθέτως θέλουμε να τηγανιστεί και να έχει τραγανή κρούστα). Σημειώστε ότι το στήθος χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο απ’ όσο τα σκουρόχρωμα κομμάτια, όπως μπούτια και φτερούγες.
Τοποθετούμε τα κομμάτια που είναι έτοιμα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν και αλατίζουμε αμέσως. Στη συνέχεια τα μεταφέρουμε στον προθερμασμένο φούρνο και πάνω στη σχάρα, μέχρι να τηγανιστούν και τα υπόλοιπα.
Συνοδεύουμε με κλασικές πατάτες τηγανητές και κέτσαπ, εναλλακτικά με πράσινη σαλάτα.
Extra tips
Αν έχετε χρόνο αφήστε στο μαριναρισμένο κοτόπουλο στο ψυγείο για 6 ώρες.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το γάλα με εβαπορέ.
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στο μείγμα του αλευριού ½ φλιτζάνι γαλέτα.
Ανάλογα τις προτιμήσεις σας, μπορείτε τέλος, να προσθέσετε διάφορα μπαχαρικά που ταιριάζουν με το κοτόπουλο: όπως πάπρικα, ρίγανη, θυμάρι, σκόρδο σε σκόνη, κρεμμύδι σε σκόνη.
Ό,τι περισσέψει μπορεί να ξαναζεσταθεί σε λαδόκολα τοποθετημένη σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C. Ψήστε για 15-20 λεπτά ακόμα ώστε να ανακτήσει το κοτόπουλό σας αυτή την τραγανή και κριτσανιστή κρούστα που είχε την πρώτη μέρα. Καλύτερα να το βάλετε στο φούρνο αφού έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Πηγή: olivemagazine