Τάσος Πυργιέρης: “θέλω να κάνω θέατρο για να προσφέρω χαρά και ευφροσύνη στους θεατές”

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Επιμέλεια συνέντευξης: Δήμητρα Τσιαούση

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τάσος Πυργιέρης μετρά στο ενεργητικό του πλούσιο ρεπερτόριο σκηνοθετικών και υποκριτικών εγχειρημάτων. Τον προσεγγίσαμε χάρη στην πρόσφατη σκηνοθετική προσέγγισή του στο παραμύθι «Η Ιστορία του Σπασμένου Καθρέφτη» στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν. Ο Τάσος Πυργιέρης μιλά στο PIRAEUS PRESS για την αξία της φιλίας, την συνεργασία του με τον θεατρικό συγγραφέα Ανδρέα Φλουράκη, την συγκίνησή του για την επιστροφή… στο Θέατρο Τέχνης, τις αξίες του παραμυθιού.

Είναι η πρώτη σας συνεργασία με τον θεατρικό συγγραφέα Ανδρέα Φλουράκη;

Ήθελα να σκηνοθετήσω ένα παιδικό θεατρικό έργο και στην Αθήνα, μετά την εξαιρετική εμπειρία, που είχα με τον «Γκάρη, το μιούζικαλ» στο ΚΘΒΕ. Ο Ανδρέας Φλουράκης είναι ένας εμπνευσμένος συγγραφέας με ενδιαφέρουσα σκέψη. Η συνεργασία μας ήταν μια ευτυχής συγκυρία. «Η Ιστορία του Σπασμένου Καθρέφτη» είναι μια ιστορία εμπνευσμένη από το γνωστό σε όλους μας παραμύθι της Βασίλισσας του Χιονιού, που ήταν ένα αγαπημένο μου παραμύθι και ο Ανδρέας Φλουράκης, του έχει δώσει μια πιο σύγχρονη πνοή, που ταίριαξε απόλυτα με την δική μου ματιά στην σκηνοθεσία.

Όντας παιδί του Θεάτρου Τέχνης, πως νιώθετε που σκηνοθετείτε στο θέατρο αυτό;

Νομίζω είναι δύσκολο να βρω τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσω τα συναισθήματά μου. Νιώθω μεγάλη τιμή, αλλά και συγκίνηση, που σκηνοθετώ για το θέατρο, που μου έδωσε τις πρώτες μου γνώσεις στην υποκριτική, που συνέβαλε κατά πολύ στην μέχρι τώρα πορεία μου στο θεατρικό χώρο. Με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, Μαριάννα Κάλμπαρη, ξεκίνησε η συνεργασία μας με τα θεατρικά σεμινάρια, που διοργανώσαμε για τους εφήβους, τον περασμένο χειμώνα. Ήταν επιθυμία και των δυο μας η συνεργασία μας να συνεχιστεί και ήταν φυσικό επακόλουθο να έρθει μια σκηνοθετική μου δουλειά στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.

Νιώθω μεγάλη τιμή, αλλά και συγκίνηση, που σκηνοθετώ για το θέατρο, που μου έδωσε τις πρώτες μου γνώσεις στην υποκριτική.

Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από το γνωστό παραμύθι του Κρίστιαν Άντερσεν. Σας γοητεύουν προσωπικά τα παραμύθια, ως ενήλικα;

Μα είναι δυνατόν να ασχολείσαι με το θέατρο  και να μη σε γοητεύουν τα παραμύθια; Όλες οι ιστορίες που διαπραγματευόμαστε στο θέατρο , παραμύθια δεν είναι; Κάπως όμως πιο σκληρά, πιο δύσκολα μερικές φορές, με άσχημο τέλος. Αν και εγώ, όπως έχω πει κι άλλη φορά, θέλω να κάνω θέατρο για να προσφέρω χαρά και ευφροσύνη στους θεατές , που παρακολουθούν τις παραστάσεις μου. Μέσα από την ενασχόληση μου τον τελευταίο καιρό με το παιδικό θέατρο , αλλά και με το θεατρικό εργαστήριο για τους εφήβους, έχω αγαπήσει ξανά τα παραμύθια και επιθυμώ να  προσφέρω και στους μικρούς θεατές παραστάσεις που θα αγαπήσουν και θα θυμούνται για καιρό. Και θέλω μέσα από τις παραστάσεις μου και οι γονείς να αγαπήσουν ξανά τα παραμύθια, παρακολουθώντας τα μαζί με τα παιδιά τους.

Η «Ιστορία του Σπασμένου Καθρέφτη» είναι ένας ύμνος για τη φιλία.

«Το θέατρο οφείλει  να μας εκπαιδεύει , να μας προβληματίζει», όπως έχετε δηλώσει. Μέσω της «Ιστορίας του Σπασμένου Καθρέφτη» ποιες αξίες μεταλαμπαδεύονται στο νεανικό κοινό;

Η «Ιστορία του Σπασμένου Καθρέφτη» είναι ένας ύμνος για τη φιλία. Οι μικροί μας φίλοι μέσα από την παράσταση θα κατανοήσουν την αξία της φιλίας και της αγάπης για τον συνάνθρωπο. Είμαι ένας άνθρωπος , που έχω μεγάλη αγάπη στα ζώα, ως γνωστόν έχω μια γάτα, τον Σταύρο και προσπαθώ να φροντίζω όσα περισσότερα αδέσποτα μπορώ. Αγαπώ το περιβάλλον και η ανακύκλωση για μένα είναι ανάγκη , όχι μόνο υποχρέωση. Αυτές τις αξίες προσπαθώ να τις μεταφέρω και στα παιδιά που θα παρακολουθήσουν την παράσταση μας.

Πως μεταφέρεται η έννοια του κακού επί σκηνής, μέσα από τον χαρακτήρα της Βασίλισσας του Χιονιού;

Δεν ήθελα να δημιουργήσω  μια μορφή τρομακτική για τα παιδιά, προτίμησα με το εντυπωσιακό κοστούμι, με τον καπνό στη σκηνή και μέσα από την υποκριτική της ηθοποιού να περάσω τον διαφορετικό και δύσκολο χαρακτήρα της Βασίλισσας.

Η φιλία τα νικά όλα;

Η φιλία είναι σημαντική για τη ζωή μας. Δεν ξέρω αν καταφέρνει να τα νικήσει όλα, σίγουρα όμως διευκολύνει τη ζωή μας. Όταν έχεις καλούς φίλους, νιώθεις μια ασφάλεια, ξέρεις πως υπάρχει ένας άνθρωπος να σε ακούσει στα δύσκολα, να σε βοηθήσει αν χρειαστεί, αλλά και να χαρεί στις στιγμές της επιτυχίας και της ευτυχίας σου.

Θέλω να ευφραίνονται, εκτός από την ψυχή, και τα μάτια, καθώς ζούμε σε μια εποχή με αρκετή «ασχήμια» γύρω μας.

Η επιλογή έντονα φωτεινών χρωμάτων παραπέμπει στο παραμυθιακό στοιχείο;

Σε όλες μου τις παραστάσεις δίνω ιδιαίτερη σημασία στα κοστούμια και στα σκηνικά. Θέλω να ευφραίνονται, εκτός από την ψυχή, και τα μάτια των θεατών, καθώς ζούμε σε μια εποχή με αρκετή «ασχήμια» γύρω μας και σε μια καθημερινότητα, που δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια για ομορφιά. Στο παραμύθι είχα την δυνατότητα κι εγώ και η σκηνογράφος – ενδυματολόγος μου να αφήσουμε την φαντασία μας ελεύθερη και να δημιουργήσουμε έναν πιο φωτεινό, ζωντανό κόσμο, που θα εντυπωσιάσει τους θεατές, μικρούς και μεγάλους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΕΔΩ