Συνέντευξη από τον Άγγελο Χατζά, σκηνοθέτη της παράστασης Δόκτωρ Γκλας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Επιμέλεια συνέντευξης Δήμητρα Τσιαούση

Το διαδεδομένο βιβλίο του Σουηδού συγγραφέα Γ. Σέντερμπεργκ ΔΟΚΤΩΡ ΓΚΛΑΣ συνεχίζει για δεύτερη χρονιά στην σκηνή του Θεάτρου Φούρνος σε σκηνοθεσία Άγγελου Χατζά με μεγάλη επιτυχία. Αδράξαμε, λοιπόν, την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για τους κεντρικούς ήρωες, τις σκηνοθετικές επεμβάσεις και τα σχέδια του σκηνοθέτη.

Η θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος του Σουηδού συγγραφέα Γ. Σέντερμπεργκ ακολουθεί την μορφή του ημερολογίου, όπως στο βιβλίο;

Όχι, δεν ακολουθείται η μορφή του ημερολογίου, αν και υπάρχουν εμβόλιμα  σκέψεις του Γκλάς ,σαν μικροί εσωτερικοί μονόλογοι. Και βέβαια υπάρχει η χρονική αλληλουχία, η σκηνική δράση δηλαδή εξελίσσεται γραμμικά μέσα σ΄αυτό το  μοιραίο  καλοκαίρι του βιβλίου, το περίεργα ζεστό καλοκαίρι ,που θα πυρακτώσει και τις καρδιές των ηρώων, και θα φτάσει στις αρχές του φθινοπώρου, τις πρώτες  βροχές και την προσμονή του χιονιού.

Υπάρχουν επίσης και τα όνειρα του Γκλάς που παίζουν σημαντικό ρόλο κι εκεί δραματουργικά ακολουθήσαμε μια δική μας σχετικά θεατρική οικονομία, ώστε να υπηρετεί τη διαδοχή των σκηνών.

Ποιο είναι το προφίλ του Δόκτορα Γκλας;

Ο Γκλάς είναι ένα ιδιόρρυθμο πρόσωπο. Μονήρης, ανέραστος, εστέτ, με πλούσια φαντασία κι ένα δικό του ιδιαίτερο τρόπο να ζει. Επίσης με πολύ προοδευτικές αντιλήψεις  στα κοινωνικά ζητήματα, και απέχθεια στον συντηρητισμό ,την θρησκοληψία και τις κοινοτυπίες των στερεοτυπικών δεδομένων της εποχής του. Είμαστε στις αρχές του εικοστού αιώνα και αρχίζουν να εμφανίζονται η ψυχανάλυση, ο φεμινισμός ,οι κοινωνικές διεκδικήσεις, κτλ.

Οι άλλοι δεν τον πολύ ενδιαφέρουν, είναι αρκετά σνόμπ ,έχει έναν πολύ στενό κύκλο. προσπαθεί να ζει ήρεμα κι αποτραβηγμένα και με κάποιους κανόνες αισθητικής .θα τον βγάλει βέβαια από τα νερά του ο έρωτας για τη Χέλγκα, που θα κλονίσει συθέμελα τις εσωτερικές του ισορροπίες. Από κεί και πέρα οι επιλογές του θα πάρουν μια αναγκαστική διάσταση μέσα του ,θα γίνουν σχεδόν αναπόδραστες.

Το βιβλίο είχε και έχει έντονα το αποτύπωμα των κοινωνικών αναζητήσεων

Ο ήρωας αναζητά το νόημα της αδιάφορης ζωής του μέσα από την ζωή των άλλων; Οι επιλογές που ακολουθεί δίνουν νόημα στη ζωή του;

Ο έρωτας που θα νοιώσει για πρώτη φορά μάλλον ,είναι ο καθοριστικός παράγοντας. Αν και ξέρει ότι είναι χωρίς ανταπόδοση. Η Χέλγκα-την ερμηνεύει η Αργυρώ Λογαρά- έχει ήδη εραστή τον νεαρό Ρέκε-ο Φώτης Τσοτουλίδης-.Θα ζητήσει από τον Γκλάς βοήθεια για ν’ αποτρέψει τις ερωτικές επιθέσεις και την κακοποίηση από τον πάστορα σύζυγό της-Γιάννης Νικολάου-.Ο Γκλάς θα δεχτεί αλλά όταν δει πως δεν έχει αποτέλεσμα με τον πάστορα ,θ’ αρχίσει να σχεδιάζει να τον βγάλει από τη μέση. Το να απελευθερώσει τη Χέλγκα ,είναι πιά μονόδρομος.

Οι μουσικές διαδρομές σ’ αυτόν το λαβύρινθο έχουν την υπογραφή του Βασίλη Χρηστακέα. Το εικαστικό περιβάλλον από τον Αλέξανδρο Κομπόγιωργα, τον αγαπημένο φίλο και συνεργάτη ,που πρόσφατα χάσαμε.

Φέτος κερδίζοντας το αθηναϊκό κοινό, συνεχίζει για 2 η χρονιά. Γιατί πιστεύετε ότι είναι τόσο διαδεδομένο το βιβλίο του Δόκτωρος Γκλας διεθνώς;

Γιατί το βιβλίο είχε και έχει έντονα το αποτύπωμα των κοινωνικών αναζητήσεων ,που για πρώτη φορά έμπαιναν στο τραπέζι, και σε αρκετά θέματα είναι πιο μπροστά κι από τη δική μας εποχή, όπως οι αμβλώσεις η ευθανασία, η επαναστατική αίσθηση της ελευθερίας, το ζητούμενο της πραγματικής ζωής έξω από τα πρότυπα και τα καλούπια. Και βέβαια η σπουδαία λογοτεχνική γραφή, οι γλαφυρές ψυχολογικές ανατομίες, το αστυνομικό σασπένς.

Υπάρχει συμβολισμός στις φωτεινές ράβδους σκηνοθετικά;

Ναι οι φωτεινές ράβδοι ακολουθούν τις σκέψεις και τις δράσεις μέσα στο έργο. Τις υπογραμμίζουν, τις φωτίζουν. Αποτυπώνουν το ψυχρό και το θερμό φως ,που στοιχειώνουν και τις ψυχές των ηρώων. Αποκτούν μια ιδιαίτερη συμβολική διάσταση και μέσα στα όνειρα του Γκλάς. Ακόμη ενώνουν ,αρμολογούν κατά κάποιο τρόπο, σωματικά ,διαισθητικά ένστικτα και ορμές των χαρακτήρων.

Τα μελλοντικά σας σχέδια;

Υπάρχει μια έντονα δημιουργική ζύμωση για τα επόμενα πλάνα, ακόμη δεν έχει πάρει οριστική μορφή. Είναι φυσικά πολύ σημαντική η επικοινωνία και η ανταλλαγή μέσα στην ομάδα, που καταλήγει σε κοινές προτάσεις και σε δημιουργία.

Πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε ΕΔΩ και εισιτήρια ΕΔΩ.