Παιδικό Θέατρο: Γνωριμία με τους συντελεστές της παράστασης Η Πόλη των Χαμένων Ρομπότ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η Πόλη των Χαμένων Ρομπότ, μια πρωτότυπη παιδική παράσταση ξεκίνησε στις αρχές του Οκτώβρη στο Θέατρο Σταθμός, όπου αποτελεί ομαδική δουλειά τόσο κειμενικά όσο και σκηνοθετικά δύο συντελεστών, του Φώτη Δούσου και του Αλέξανδρου Ράπτη. Τους συναντήσαμε με σκοπό να μάθουμε περισσότερα για την νέα παράσταση της ομάδας HIPPO και σας την προτείνουμε ανεπιφυλακτα!

Δήμητρα Τσιαούση - Η Πόλη των Χαμένων Ρομπότ ανέβηκε πριν λίγες μέρες στο Θέατρο Σταθμός. Μας φέρνετε την επανάσταση στο θέατρο, πέρα από την τεχνολογική;

Φώτης Δούσος: Ναι, η αλήθεια είναι ότι το «μήνυμα» του έργου από πολιτική και κοινωνική άποψη είναι άκρως επαναστατικό. Αλλά και η ίδια η φύση του θεάτρου είναι επαναστατικη κατά μία έννοια. Οπότε δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να συμμορφωνομαστε με την ουσία της τέχνης μας.

Δήμητρα Τσιαούση - Ο Πιν το Ρομπότ μας έχει τη δύναμη να ανατρέψει κυβερνήσεις; Ένας κούκος φέρνει την άνοιξη;

Φώτης Δούσος: Πράγματι, ένας μόνος του δεν αρκεί. Ο Πιν όμως μέσα από την πορεία του μέσα στο έργο γίνεται σύμβολο, αποτελεί έμπνευση για τους άλλους. Αφήνει πίσω του μια πολιτική παρακαταθήκη ευθύνης και αγωνιστικότητας. Έτσι πολλαπλασιάζεται. Και από ένας γίνεται πολλοί.

"Όλη αυτή η ένταση πρέπει να γίνει μια δύναμη που βελτιώνει το άτομο και καθισταται χρήσιμη για το σύνολο."

Δήμητρα Τσιαούση - Τι μπορεί να σημαίνει για ένα παιδί η έννοια της ελεύθερης βούλησης;

Φώτης Δούσος: Πολλά. Σε όλη την παιδική ηλικία παίζουμε με τα όριά μας. Ψάχνουμε μέχρι που μπορούμε να πάμε και ψυχανεμιζόμαστε τις υπερβάσεις που πρέπει να κάνουμε. Όλη αυτή η ένταση - η δύναμη της ζωής - που μας τραβάει μπροστά και μας κάνει συχνά να αψηφούμε τους κινδύνους και να μη σκεφτόμαστε το μετά, παρά μόνο το τώρα, πρέπει σταδιακά να λάβει σχήμα. Να γίνει μια δύναμη που βελτιώνει το άτομο και καθισταται χρήσιμη για το σύνολο. Αυτή την προσωπική μεταμόρφωση διερευνά σε μεγάλο βαθμό το έργο μας.

Δήμητρα Τσιαούση - Θα μας εξηγήσετε το moto του Πιν «άνθρωπος δεν γεννιέσαι, αλλά γίνεσαι»;

Αλέξανδρος Ράπτης: Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος; Η φύση του ανθρώπου είναι διττή, είναι ζώο και είναι και πνεύμα. Και φυσικά ο άνθρωπος είναι αλληλένδετος με την έννοια της ζωής. Αλλά τι σημαίνει ζω; σημαίνει να είναι κανείς ελεύθερος, να νιώθει, να σκέφτεται, να επικοινωνεί,  να έχει ενσυναίσθηση, να είναι αλληλέγγυος με τους συναθρώπους του, να δίνει αξία στην ίδια την ανθρώπινη ζωή. Όλα τα παραπάνω δεν είναι αυτονόητα. Η ανθρωπιά κατακτιέται, η αξία του να είσαι άνθρωπος κερδίζεται.

Δήμητρα Τσιαούση - Έχετε στο ενεργητικό σας πλήθος παραστάσεων για μικρούς και μεγάλους θεατές. Με αυτήν την δουλειά, ποια είναι η προσδοκία σας;

Αλέξανδρος Ράπτης: Όπως και με κάθε καινούρια δουλειά μας έτσι και με αυτή στόχος μας είναι να φέρουμε χαρά, πνευματική διέγερση και ικανοποίηση στους θεατές μας, είτε μικρούς είτε μεγάλους.  Θέλουμε τα ερεθίσματα που θα πάρουν, να τους βοηθήσουν να ανοίξουν ένα παράθυρο κάπου σε μια άλλη διάσταση του μυαλού και της καρδιάς τους. Η Πόλη των Χαμένων Ρομπότ είναι μια ιστορία που μιλάει για την ελευθερία.

"Θέλουμε να ανοίξουν ένα παράθυρο κάπου σε μια άλλη διάσταση του μυαλού και της καρδιάς τους."

Δήμητρα Τσιαούση - Θεωρείται ότι η επανάσταση της τεχνολογίας και ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξης έχει συντελεσει στο να λησμονήσουμε τις χαμένες αξίες της κοινωνίας μας;

Αλέξανδρος Ράπτης: Η τεχνολογική επανάσταση του 20ου και του 21ου αιώνα είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Πρέπει να ακολουθουμε πάντα την εξέλιξη και την νέα εποχή. Αλλιώς ανήκουμε στους συντηρητικούς της κοινωνίας. Οι κοινωνικές αξίες δεν χάνονται σήμερα εξαιτίας της εξέλιξης της τεχνολογίας, αλλά εξαιτίας της έλλειψη παιδείας. Η τεχνολογική εξέλιξη έχει φέρει ένα νέο τρόπο ζωής, στον οποία κυριαρχεί η ταχύτητα και η πληροφορία. Είναι στο χέρι του καθένα να  αξιοποιήσει αυτή την αλλαγή με τρόπο ο οποίος να μπορεί να καλλιεργήσει το πνεύμα και την  κοινωνική του συνείδηση. Η αξία του να είσαι άνθρωπος και η αξία της ελευθερίας είναι αξίες εμφυτευμένες στο συλλογικό ασυνείδητο της ανθρωπότητας. Δεν ξεχνιούνται έτσι απλά.  Το θέμα είναι να αντιλαμβανόμαστε και να αντιμαχόμαστε όσους εκμεταλλέυονται τα δεδομένα της κάθε εποχής για να εξουσιάζουν τους ανθρώπους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.