Άγγελος Μπούρας: “Τα παιδιά δεν κρύβονται, εκφράζονται ελεύθερα με μόνο κριτήριο την αλήθεια που θα τους δείξεις.”

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Συνέντευξη στην Δήμητρα Τσιαούση

Ο Άγγελος Μπούρας δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ανήκει στο νέο αίμα καλλιτεχνών με λαμπρή πορεία στο Θέατρο και την Τηλεόραση. Από την προηγούμενη χρονιά κρατά τα ηνία της σκηνής στο ΜΙΚΡΟ ΓΚΛΟΡΙΑ διατελώντας Καλλιτεχνικός Διευθυντής. Η αγάπη του για το Θέατρο για παιδιά τον φέρνει για μια ακόμα χρονιά στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ στην παράσταση ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ σε σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου. Με αφορμή όλα αυτά τον καλέσαμε σε μια συζήτηση αρκετά ενδιαφέρουσα!

Δήμητρα Τσιαούση - Έχετε αξιόλογη εμπειρία στο θέατρο για παιδιά, όπως η συμμετοχή σας στην τεράστια περσινή επιτυχία με τον Μέγα Αλέξανδρο, στον ΗΡΑΚΛΗ παριστάνοντας τον Ιόλαο και στην παιδική σκηνή του Ελληνικού Κόσμου στην παράσταση Ο ΜΑΓΟΣ ΤΟΥ ΟΖ παριστάνοντας το Λιοντάρι. Ποιο στοιχείο σας κρατά τόσο κοντά στις παιδικές σκηνές;

Άγγελος Μπούρας - Είχα την τύχη να ξεκινήσω στο θέατρο με την Ξένια Καλογεροπούλου ,το 1999,στο έργο "ο Φατς και ο Ζβου" σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου,άρα από πολύ νωρίς, οπως αντιλαμβάνεστε , κατάλαβα πόσο σοβαρή υπόθεση ειναι να κάνεις θέατρο για παιδιά και πως μια παράσταση για παιδιά μπορεί να είναι αντάξια ίσως και καλύτερη από μια παράσταση για ενηλίκους!

Προσωπικά η σχέση αυτή που έχω χτίσει τα 4 τελευταία χρόνια κάνοντας θέατρο για παιδιά με έχει εξελίξει ως ηθοποιό και ως άνθρωπο γιατί μέσα από αυτό ανακαλύπτω και πάλι την αθωότητα που χάνουμε όσο μεγαλώνουμε και προσπαθούμε να κάνουμε τους μεγάλους,τα παιδιά δεν κρύβονται , εκφράζονται ελεύθερα  με μόνο κριτήριο την αλήθεια που θα τους δείξεις.

"Από πολύ νωρίς κατάλαβα πόσο σοβαρή υπόθεση είναι να κάνεις θέατρο για παιδιά."

Δ.Τ. - Ο Λόγος του ποιητή Αριστοφάνη θεωρείται πολιτικός, αντιπολεμικός, ρηξικέλευθος και μέσω των κωμωδιών του επιδίωξε να περάσει ουσιαστικά μηνύματα στο κοινό του. Πόσο κατανοητά μπορούν να γίνουν τα μηνύματα του ποιητή στους μικρότερους θεατές;

Αγγ. Μπ. - Ο Αριστοφάνης μας μιλάει για το όνειρο,την ειρήνη, την ισότητα,την αγάπη, την αλληλεγγύη,τη δικαιοσύνη, για όλα αυτά που τα παιδιά θα έπρεπε  ή που οφείλουν να γνωρίζουν από το σπίτι τους .Αξίες που ίσως χάνονται....είναι στο χέρι μας να μην είναι δυσνόητες έννοιες, αλλά σημείο αναφοράς στην καθημερινότητα μας.

Δ.Τ. - Η παράσταση έχει κερδίσει από νωρίς το ενδιαφέρον του κοινού, σε μια εποχή κρίσης ακόμα και για το Θέατρο. Ποιο νομίζετε ότι είναι το μαγικό στοιχείο της παράστασης;

Αγγ. Μπ. -  Δεν υπάρχουν μαγικά στοιχεία,υπάρχει πολλή δουλειά, υπάρχει η Νανά Νικολάου που γνωρίζει πως να φτιάχνει παραστάσεις για παιδιά, και που έχει δημιουργήσει  μια  σχέση εμπιστοσύνης τόσο με τα παιδιά όσο και με τους γονείς μεσα στα χρόνια, υπάρχει επίσης ένα θέατρο που επενδύει σε αυτό και πάνω από όλα υπάρχουν αγαθές προθέσεις και πολύ αγάπη από όλους όσους εμπλέκονται σε αυτή την παράσταση.

"Υπάρχει η Νανά Νικολάου που γνωρίζει πως να φτιάχνει παραστάσεις για παιδιά, και που έχει δημιουργήσει  μια  σχέση εμπιστοσύνης."

Δ.Τ. - Ποια είναι η αγαπημένη σας κωμωδία από αυτές που παρουσιάζονται επί σκηνής και για ποιο λόγο;

Αγγ. Μπ. - Δε ξέρω αν μπορώ να ξεχωρίσω,όλα για κάποιο λόγο μου αποκαλύπτουν κάτι. Επίσης τα αντιμετωπίζω ως ένα όλον μέσα στα πλαίσια μιας παράστασης και όχι μεμονωμένα.

Δ.Τ. - Εκτός από την παιδική σκηνή, είστε στο τιμόνι της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Θεάτρου "Μικρό Γκλόρια". Τι καλό θα δούμε στο Μικρό Γκλόρια; Μιλήστε μας λίγο για την παράσταση που σκηνοθετείτε αυτή τη σεζόν.

Αγγ. Μπ. -  Το Γκλόρια Μικρό συνεχίζει την πολύ καλή πορεία που ξεκίνησε από πέρυσι και είμαι πολύ περήφανος !
Συνεχίζεται ο "Χαρτοπολεμος "του Βαγγέλη Ρωμνιου σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλουμπη,το "Χελιδονι" του Γκιλιεμ Κλουα σε σκηνοθεσία της Ελένης Γκασουκα,ξεκινάει στις 10 Νοεμβρίου "το φανταστικό χωριο...του Σπύρου Γραμμένου",μια παράσταση για παιδιά αλλά και για μεγάλους που αισθάνονται παιδιά ,με τον Σπύρο Γραμμένο σε σκηνοθεσία της Ζωής Ξανθοπούλου,από τις 15 Νοεμβρίου και κάθε Πέμπτη η Ηρώ Σαια με τον"Παραδωσου"θα μας προσκαλεί να παραδωθουμε σε μια μουσικη διαδρομή στα τραγούδια της παράδοσης και της δημοτικής ποιησης σε κείμενα και σκηνοθεσία δική μου και τελος μέσα Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει το έργο "μισά μισά" ,ένα νέο ισπανικό έργο σε μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουηλ και σκηνοθεσία του Γιάννου Περλεγκα με τους Θανάση Δήμου και Θάνο Τοκακη!
Αυτά για φέτος και βλέπουμε!!
Το Γκλόρια Μικρό είναι η μεγάλη μου αγάπη!!

"Το Γκλόρια Μικρό είναι η μεγάλη μου αγάπη!!"

Δ.Τ. - Ποιος είναι ο στόχος που έχετε θέσει για την σκηνή του Θεάτρου "Μικρό Γκλόρια" για φέτος;

Αγγ. Μπ. -  Ο στόχος μου για το Γκλόρια Μικρό είναι ενας. Οι καλές παραστάσεις,οι παραστάσεις δηλαδή που σέβονται το κοινό!!

Δ.Τ. - Αν σας έθεταν το δίλημμα τηλεόραση ή θεατρική σκηνή τι θα διαλέγατε;

Αγγ. Μπ. -  Δε μου έχει τεθεί τέτοιο δίλημμα και όσο μεγαλώνω δε θέλω να έχω διλήμματα!! Είναι και τα δύο μέρος της δουλειάς μου!

Πληροφορίες για την παράσταση του ΠΑΠΠΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ θα βρείτε εδώ.