ΕΛΛΗ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: «Νιώθω αγωνία για το SUMMER NOSTOS FESTIVAL 2018, αλλά αυτό που κυριαρχεί στο τέλος είναι ο ενθουσιασμός και η υπερηφάνεια για το αποτέλεσμα»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


της Δήμητρας Τσιαούση

Ο τίτλος του δημοφιλέστερου πολιτιστικού γεγονότος αυτού του καλοκαιριού δικαίως απονέμεται στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που για μια ακόμα χρονιά μας καλωσορίζει σε ένα εκπληκτικό φάσμα ψυχαγωγικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών δραστηριοτήτων που απευθύνονται σε άτομα όλων των ηλικιών. Συναντήσαμε την Έλλη Ανδριοπούλου, έχοντας εργαστεί στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από το 2012 και όντας SNFCC Grant Manager / Υπεύθυνη Διαχείρισης Δωρεάς ΚΠΙΣΝ , για να μάθουμε περισσότερα για το SUMMER NOSTOS FESTIVAL 2018 που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ από τις 17 έως τις 24 Ιουνίου.

Το σύνθημα της διοργάνωσης είναι επιστροφή στα καλύτερά μας καλοκαίρια, αλλά τι πρεσβεύει αυτό το μήνυμα; Πως σχετίζονται το 7ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του ΙΣΝ για την Κοινωφελή Δράση με το Φεστιβάλ; Θα τα μάθουμε όλα δια στόματος της κα Έλλης Ανδριοπούλου.

Screen-Shot-2018-01-29-at-17.01.41-760x580

Δ.Τ. Κατ’ αρχάς, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – που επαναλαμβάνεται για μια ακόμα χρονιά – να χρηματοδοτήσει πλήρως το SUMMER NOSTOS FESTIVAL 2018. Σε ποια φιλοσοφία βασίζεται η κίνηση αυτή του Ιδρύματος;

Ε.Α. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ένας διεθνής κοινωφελής οργανισμός που πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ξεκίνησε να διοργανώνει το ίδιο εκδηλώσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) κάθε Ιούνιο, από το 2015, όταν ακόμα το ΚΠΙΣΝ βρισκόταν υπό κατασκευή. Σκοπός τότε ήταν να δώσει το ΙΣΝ την ευκαιρία σε όλους να γνωρίσουν το ΚΠΙΣΝ από κοντά και να πάρουν μια γεύση από αυτά που θα προσέφερε στο μέλλον, πριν καν ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό. Από πέρσι, που ήταν και το πρώτο έτος λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ, οι εκδηλώσεις αυτές διαρκούν 8 ημέρες πλέον και μετονομάστηκαν σε Summer Nostos Festival. Στόχος μας είναι, μέσα από το φεστιβάλ, το κοινό να απολαύσει μια μεγάλη γιορτή με πάνω από 100 ξεχωριστές μουσικές, αθλητικές, και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, όλες ανοιχτές και δωρεάν στο κοινό.

Lianne-La-Havas2

Δ.Τ. To SUMMER NOSTOS FESTIVAL έγινε πλέον θεσμός και το 2018 επιστρέφει ανανεωμένο και εμπλουτισμένο με ποικίλες δράσεις για κάθε γούστο. Μιλήστε μας για τον πυρήνα του φεστιβάλ. Ποιο είναι το σύνθημά του;

Ε.Α. To Summer Nostos Festival απευθύνεται σε όλους – σε μικρούς, μεγάλους, νέους, και οικογένειες – με εκδηλώσεις και δρώμενα για όλες τις προτιμήσεις που ενθαρρύνει τη συνύπαρξη όλων χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν το θέατρο σκιών του Ηλία Καρελλά και το Comedy Circus με τον μάγο Mark Mitton και τον κωμικό Γιώργο Χατζηπαύλου, να συμμετέχουν σε αθλητικές δράσεις και παιχνίδια όπως η αναρρίχηση, η ξιφασκία, το kayak μέσα στο κανάλι, τα μπουγέλα, και τις ομαδικές αποστολές, να μάθουν μαθηματικά μέσα από κινούμενα γλυπτά από τον εφευρέτη και καθηγητή του Stanford, John Edmark, στο Nostos University, και να παρακολουθήσουν την  ιστορική παρτίδα σκακιού ανάμεσα στον Γκάρι Κασπάροφ και τον Ανατόλι Καρπόφ με ζωντανά πιόνια σε χορογραφία του Φωκά Ευαγγελινού.

Οι μεγάλοι μπορούν να απολαύσουν μουσική, χορό και θέατρο σε 5 σκηνές εντός και εκτός των κτιρίων με συμμετοχή 496 Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών από τον John Cale, τους Animal Collective, τον Seu Jorge, τον Alexi Murdoch και την Joyce DiDonato μέχρι τους ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ, τη Yasmine Hamdan, τη Lianne La Havas, την Άννα Βίσση και τους Onirama, και πολλούς ακόμα.

Και φυσικά, όπως κάθε χρόνο, στις 23 Ιουνίου, με αφορμή την Ολυμπιακή Ημέρα, θα γίνει ο νυχτερινός αγώνας «SNF Run: Τρέχοντας προς το Μέλλον» που ξεκινάει από το Παναθηναϊκό Στάδιο και καταλήγει στο ΚΠΙΣΝ, ενώ θα ακολουθήσει show πυροτεχνημάτων.

Anna-Vissi_preview

Δ.Τ. Τι σημαίνει επιστροφή για τους διοργανωτές του SNFestival 2018, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του;

Ε.Α. Το Summer Nostos Festival κλείνει μέσα του την ιδέα του νόστου και της επιστροφής στη χαρά και την ανεμελιά που είχαμε στα καλύτερά μας καλοκαίρια. Και για μας, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι μια ευκαιρία να επιστρέψουμε ως οικοδεσπότες για λίγες ημέρες, στο σπίτι που δημιουργήσαμε για όλο τον κόσμο, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δ.Τ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών, εκπαιδευτικών, αθλητικών επιλογών – δράσεων που απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες με αναμενόμενα αθρόα προσέλευση του κοινού. Οι δράσεις του φεστιβάλ υποστηρίζονται και από εθελοντές προσφέροντας τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς;

Ε.Α. Όντως το εύρος των εκδηλώσεων είναι πολύ μεγάλο και αυτό συνεπάγεται και μεγάλη προσέλευση επισκεπτών. Πέρσι είχαμε πάνω από 170,000 επισκέπτες στο φεστιβάλ, τους οποίους εκτός από το προσωπικό του ΚΠΙΣΝ, υποδέχθηκαν και οι εθελοντές μας. Ο ενθουσιασμός τους, το χαμόγελό τους, και η προθυμία τους να προσφέρουν συνέβαλαν σημαντικά στο γιορτινό κλίμα και στην επιτυχία της διοργάνωσης. Φέτος, έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 200 εθελοντές, από 16 ως 68 ετών, οι οποίοι αυτήν την περίοδο ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους.

Circus-Outdoors-Grant-Goldie-Promo-Selection-16_preview

Δ.Τ. Ποια τα προσωπικά σας συναισθήματα, αφού αποτελείτε έναν βασικό «πυλώνα» στην όλη διοργάνωση και κατ’ επέκταση στο ΊΣΝ;

Ε.Α. Σε αυτή τη φάση, νιώθω αγωνία για την επίτευξη μιας άρτιας διοργάνωσης, αλλά επειδή το έχω ξαναζήσει, ξέρω ότι αυτό που κυριαρχεί στο τέλος είναι ο ενθουσιασμός για τη γιορτή, η χαρά για τα χαμόγελα των επισκεπτών και ιδιαίτερα των παιδιών, και η υπερηφάνεια για το αποτέλεσμα.

Δ.Τ. Μια διοργάνωση αυτού του βεληνεκούς ποιο μήνυμα στέλνει σε σχέση με το βαθμό ετοιμότητας και συνέπειας στην ολοκλήρωση της στη χώρα μας;

Ε.Α. Η διοργάνωση ενός φεστιβάλ τέτοιου εύρους και διάρκειας σίγουρα είναι μεγάλο εγχείρημα και απαιτεί πολλή και οργανωμένη δουλειά. Η προετοιμασία ξεκινάει από τη λήξη του προηγούμενου φεστιβάλ με την ανάλυση των επιτυχιών και των ευκαιριών για βελτίωση και τις αποφάσεις του τι θα κάνουμε διαφορετικά, συνεχίζεται με τη διαμόρφωση του καλλιτεχνικού προγράμματος 6 μήνες πριν το φεστιβάλ, από την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ιδρύματος, Μίλυ Πασχάλη, και ολοκληρώνεται με την υλοποίηση όλων των ενεργειών που απαιτούνται για τη διοργάνωση από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο και την επικοινωνία όσων θα γίνουν στο ευρύ κοινό. Συνοδοιπόροι μας σε όλη αυτή τη διαδρομή είναι η ομάδα του ΚΠΙΣΝ καθώς και εξαιρετικοί εξωτερικοί συνεργάτες.

ilias_karellas_2017_©gerasimopoulou_stagefotosIMG_4764_preview

Δ.Τ. Η διεξαγωγή του 7ου Ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου του ΙΣΝ για την Κοινωφελή Δράση από τις 21 Ιουνίου έως τις 23 Ιουνίου συμπίπτει ημερολογιακά με το SNFestival 2018 και θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Είναι τυχαία αυτή η σύμπτωση και που αποσκοπεί;

Καθόλου τυχαία. Παρόλο που το ετήσιο συνέδριο του ΙΣΝ είχε γίνει θεσμός πριν ξεκινήσουμε τον σχεδιασμό του Φεστιβάλ, το ΚΠΙΣΝ, ως δημόσιος χώρος που προάγει το δημόσιο διάλογο και τη συμμετοχικότητα, είναι ο φυσικός χώρος διεξαγωγής του και έτσι από πέρσι εντάχθηκε στο Summer Nostos Festival. Το συνέδριο αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για όσους ενδιαφέρονται για τα κοινά, να παρακολουθήσουν ομιλίες και συζητήσεις από διακεκριμένους ομιλητές με διαφορετική θεματική κάθε χρόνο. Φέτος, το συνέδριο διερευνά την έννοια της Ανατροπής (Disruption) και τις επιπτώσεις της ανισότητας στη διατάραξη της κοινωνικής συνοχής, και θα παρουσιάσει ανθρώπους οι οποίοι, μέσω του πρωτοποριακού τους έργου, προσπαθούν να ανατρέψουν αυτόν τον φαύλο κύκλο επιφέροντας θετικές αλλαγές σε τοπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Όποιος ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει τις εργασίες του συνεδρίου, μπορεί να επισκεφθεί τον ιστότοπο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org), να διαβάσει το πρόγραμμα του συνεδρίου και να εγγραφεί δωρεάν, ενώ αν βρίσκεται εκτός Αθηνών μπορεί να το παρακολουθήσει σε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση.

Σας ευχαριστούμε πολύ! Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στο SUMMER NOSTOS FESTIVAL 2018!

πηγή : elamazi.gr