Συγκλονιστικό: «Με βίασε την πρώτη νύχτα του γάμου μας»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μια τηλεοπτική σειρά ήταν η αφορμή για να φέρει στην επιφάνεια και να δώσει φωνή σε πολλές γυναίκες της Αιγύπτου να μιλήσουν ανοιχτά για τη σεξουαλική βία και κακοποίηση που δέχονται μέσα στον γάμο τους. Η κατάσταση στη χώρα είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, συντηρητική και οι φωνές των γυναικών που δέχονται βία μέσα στο γάμο τους, στις περισσότερες περιπτώσεις, βρίσκουν τοίχο. Ένα ζήτημα που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε μεγάλο ταμπού.

Όμως τελευταία, φαίνεται πως κάτι αλλάζει. Οι Αιγύπτιες είναι αποφασισμένες να δώσουν τις δικές τους μάχες ενάντια στους δυνάστες συζύγους, αλλά και σε μια πατριαρχική και συντηρητική κοινωνία. Οι ιστορίες του, δε, που έρχονται στο φως, συγκλονίζουν. Το BBC φιλοξενεί ένα εκτενές αφιέρωμα και μαρτυρίες γυναικών που σοκάρουν.

«Με βίασε την πρώτη νύχτα του γάμου μας»
Για όλες τις γυναίκες, η πρώτη νύχτα του γάμου τους μοιάζει με κάτι μοναδικό. Άλλωστε, την έχουν ονειρευτεί οι περισσότερες από μικρές σαν μια μοναδική βραδιά που θα τη θυμούνται για πάντα.

Όμως, για την Safaa η πρώτη νύχτα του γάμου της, ήταν ένας εφιάλτης. Έπεσε θύμα βιασμού από τον σύζυγό της, ενώ τη χτύπησε άσχημα σε όλο της το σώμα και το πρόσωπο.

«Είχα περίοδο και δεν ήμουν έτοιμη να κάνω σεξ εκείνη τη νύχτα. Ο άντρας μου νόμιζε ότι απέφευγα να έρθω κοντά του. Με έδειρε, με έδεσε με χειροπέδες, με φίμωσε και με βίασε», περιγράφει.

Η 34χρονη κοπέλα από την Αίγυπτο δεν έκανε καταγγελία στην αστυνομία κατά του συζύγου της, επειδή φοβήθηκε το κοινωνικό στίγμα.

Αυτό, όμως, άλλαξε τον περασμένο Απρίλιο όταν είδε μια σκηνή σε μια τηλεοπτική σειρά, τη Newton’s Cradle, όπου ο σύζυγος κακοποιούσε σεξουαλικά τη γυναίκα του. Για πολλές γυναίκες, το συγκεκριμένο επεισόδιο επανέφερε άσχημες μνήμες, όμως την ίδια στιγμή τους έδωσε τη δύναμη και το κουράγιο να μοιραστούν τις εμπειρίες τους στα social media. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, εκατοντάδες μαρτυρίες έκαναν την εμφάνισή τους online.

«Ήταν ένας άγγελος… μετά με βίασε»
Ανάμεσα στις γυναίκες και η Sanaa, 27 χρόνων. Η δική της ιστορία, επίσης, συγκλονίζει.

«Ήταν ένας άγγελος. Έναν χρόνο μετά τον γάμο μας, ήμουν έγκυος και έτοιμη να γεννήσω», ανέφερε σε ένα μήνυμά της στη σελίδα Speak Up στο Facebook. «Είχαμε έναν καβγά για κάτι ασήμαντο και αποφάσισε να με τιμωρήσει. Επιβλήθηκε με τη βία και με βίασε. Απέβαλα».

Η Sanaa έδωσε μόνη της μάχη για να πάρει διαζύγιο και είναι πλέον σε διάσταση, πενθώντας παράλληλα για το μωρό που έχασε.

«Η εφιαλτική πρώτη νύχτα γάμου»
Η πρώτη νύχτα γάμου για πολλές γυναίκες είναι ονειρική, αξέχαστη. Για πολλές γυναίκες, όμως, της Αιγύπτου είναι η νύχτα που ο χειρότερος εφιάλτης τους παίρνει σάρκα και οστά. Και ο άνδρας που μόλις παντρεύτηκαν, ρίχνει τη μάσκα του, αποκαλύπτοντας το αποκρουστικό του πρόσωπο.

Το σεξ με τη βία συναντάται σε πολλές περιοχές της Αιγύπτου, κυρίως τη νύχτα του γάμου. Μάλιστα, στην πιο πρόσφατη έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2015, η κυβερνητική οργάνωση για τις γυναίκες NCW ανέφερε πως κάθε χρόνο υπάρχουν περίπου 6.500 περιπτώσεις βίας εκ μέρους του συζύγου, οι οποίες περιλαμβάνουν βιασμό, σεξουαλική κακοποίηση ή εξαναγκασμό σε σεξουαλικές πράξεις.

Πηγή: infowoman