Η πιο ηλιόλουστη Μεγάλη Παρασκευή της ζωής μας…

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Από παιδάκι θυμάμαι τη μαμά, τη γιαγιά, τις θείες στη γειτονιά να λένε με έμφαση ότι κάθε Μεγάλη Παρασκευή σκοτεινιάζει ο ουρανός από τα σύννεφα και συνήθως πέφτει και καμιά σταγόνα βροχής (όπως και ότι το Μεγάλο Σάββατο είναι το μοναδικό Σάββατο που δεν καταλύεται το λάδι!)

Μεγαλώνοντας διαπίστωσα ότι όντως αυτό αποτελούσε μια πραγματικότητα, είτε το Πάσχα έπεφτε νωρίς είτε αργότερα το Μάιο.

Κάποιος θα το έλεγε σύμπτωση, ένας μαθηματικός ίσως το απέδιδε σε αριθμούς και ποσοστά βάσει στατιστικής... το μόνο βέβαιο όμως ήταν ότι κάθε Μεγάλη Παρασκευή ο ουρανός σκοτείνιαζε, σα να συμμετείχε στη λύπη της πιο πένθιμης ημέρας του χρόνου!

Το πένθιμο σκηνικό συμπληρωνόταν πάντα από τον χαρακτηριστικό πένθιμο ήχο της καμπάνας της ενορίας μας.

Στιγμιότυπα ζωής χαραγμένα στο μυαλό και την καρδιά μας, που φέρνουν εικόνες από τα παιδικά μας χρόνια κυρίως, τα χρόνια της ξεγνοιασιάς (για τα παιδιά), τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι όχι μόνο της θρησκευτικής μας συνείδησης, αλλά και της παράδοσης του τόπου.

Αν ρωτάτε εμένα λοιπόν, σαφώς και πιστεύω ότι μόνο τυχαίο δεν ήταν αυτό που ζούσαμε κάθε Μεγάλη Παρασκευή!

Και λέω ζούσαμε, γιατί προς έκπληξη όλων μας η φετινή Μεγάλη Παρασκευή ήταν πολύ διαφορετική από αυτές των προηγούμενων ετών!

Μπορεί να άνοιξαν οι κλειστοί ναοί του 2020, αλλά το 2021 ο ουρανός ήταν καταγάλανος και η ημέρα ίσως η πιο ηλιόλουστη της Μεγάλης Εβδομάδας!

Γιατί άραγε; Τι άλλαξε;

Την απάντηση θα την δώσει εσωτερικά ο καθένας στον εαυτό του... πάντως αυτή η αλλαγή μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε από τις ψυχές όλων μας.

Και είναι μια αλλαγή που ενδεχομένως μας αφορά όλους!

Ήταν η πιο ηλιόλουστη Μεγάλη Παρασκευή της ζωής μας...

Και ξάφνου μου έρχονται στο μυαλό οι στίχοι του γνωστού τραγουδιού:

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει
και τίποτα δεν είναι όπως παλιά
μένει όμως ακόμα ένα πείσμα
που δεν είναι συνήθεια μοναχά»

Καλή Ανάσταση & Καλό και Ευλογημένο Πάσχα!

Με την ευχή το 2022 να αξιωθούμε να εορτάσουμε υπό κανονικές συνθήκες το Άγιο Πάσχα και να βιώσουμε το Δράμα της Μεγάλης Εβδομάδας και τη χαρά της Αναστάσεως όπως επιβάλλεται στις ψυχές όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών.

Σ.Ε.