ΜΙΝΑ ΣΑΜΑΡΑ: «Η σημερινή κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αδιαφορούν για την ασφάλεια των πολιτών»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


- Άρθρο της Μίνας Σαμαρά, συγγραφέας του βιβλίου «Εθνικό Δίκτυο Προστασίας - Ασφάλειας των Πόλεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Φιλοσοφία και Αρχές για μια Σύγχρονη Κοινωνική Πολιτική »

- Είναι μέλος του τομέα Προστασίας του Πολίτη στη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

- Αναφέρεται στις Παρεμβάσεις για την Αντιμετώπιση της Εγκληματικότητας και την επαναλειτουργία και εφαρμογή του προγράμματος για την ασφάλεια του πολίτη.

Στη σημερινή ημερίδα συζητιούνται σοβαρά θέματα στο Δημαρχείο Χαλανδρίου παρουσία του υποψήφιου Δημάρχου Γεωργίου Κουράση: του Δημητρίου Πιερράκου (Αντιστράτηγου Πυροσβεστικού Σώματος Ε.Α.) για την πολιτική προστασία, του Χρήστου Κονταρίδη (Αντιστράτηγου Αστυνομίας Ε.Α.) για την ασφάλεια στις τοπικές κοινωνίες και τη συνεργασία Δήμου και Αστυνομίας και του Ευθυμίου Λέκκα (Καθηγητή ΕΚΠΑ) για τις φυσικές και τεχνικές καταστροφές.

Το πιο επιτακτικό αίτημα για τον Έλληνα πολίτη σήμερα είναι η αντιμετώπιση της ανομίας και της ανασφάλειας που έχει επικρατήσει παντού. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, όπου η έξαρση νέων μορφών βίας και εγκληματικότητας αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας. Παρατηρείται ραγδαία αύξηση στα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, ανθρωποκτονίες, βιασμοί, παραβατικότητα ανηλίκων, διακίνηση ναρκωτικών και άλλες μορφές ακραίων παραβατικών συμπεριφορών που συμβάλλουν στην όξυνση  της ανασφάλειας και του φόβου των πολιτών. Η έντονη κινητικότητα μεταναστών που δεν συνοδεύεται τις πιο πολλές φορές από τον απαιτούμενο έλεγχο, επιτείνει το πρόβλημα.  Αναδεικνύονται ζητήματα εξαιρετικής σημασίας και άμεσης προτεραιότητας για την κοινωνία μας. Καθημερινά παρατηρούνται εγκληματικές επιθέσεις  και τραυματισμοί αθώων πολιτών από επικίνδυνους δράστες.   Ακόμα διάχυτα είναι στην κοινωνία φαινόμενα εκφοβισμού τα οποία περιορίζουν την ελεύθερη έκφραση και υπονομεύουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Εικόνες  χάους, φαινόμενα ανομίας και παραβατικότητας διαρκώς αυξάνονται. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές σήμερα περισσότερο από ποτέ. Άθλιες εικόνες βίας, αναρχικοί, κουκουλοφόροι και μπαχαλάκηδες, δολοφονικές επιθέσεις, τραυματισμοί σε αστυνομικά τμήματα, μολότοφ και πέτρες στα   ΜΑΤ, επιθέσεις σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και καταστήματα. Άλλο τρανταχτό παράδειγμα, αυτό του  Ρουβίκωνα, όπου συχνά τον βλέπουμε να προκαλεί εκτεταμένες ζημιές σε δημόσια κτίρια και όχι μόνο, όπως υπουργεία, πρεσβείες, ακόμα και στο Πεντάγωνο. Τελευταία μάλιστα έχουν κατασκηνώσει και εντός  των Ιδρυμάτων δημιουργώντας σύγχυση και φόβο σε όλη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα. Σε συγκεκριμένες ευαίσθητες  συνοικίες του λεκανοπεδίου (όπως στα Εξάρχεια, στην Ομόνοια,  στου Φιλοπάππου, στον Πειραιά κτλ) η ιδιωτική ζωή των κατοίκων δεν προστατεύεται.

Είναι προφανές ότι από τη σημερινή κυβέρνηση δεν μπορούμε να περιμένουμε μέτρα που θα βελτιώσουν την κατάσταση. Υπάρχει εκτίμηση και προβληματισμός ότι ο τρόπος που διατυπώνονται τα αιτήματα για την εγκληματικότητα με αντικείμενο τη δημόσια τάξη και την  ασφάλεια οδηγούν σε αδιέξοδο.

Προβάλλουν λοιπόν αμείλικτα ερωτήματα:

Πόσο ασφαλείς είμαστε;

Τι γίνεται με την αστυνόμευση στις πόλεις;

Αλήθεια για ποια ασφάλεια μιλάμε; Όταν το κράτος και η σημερινή πολιτική ηγεσία χαϊδεύει τους αντεξουσιαστές; Να αναλάβει ο λαός την ασφάλειά του; Η ασφάλεια δεν μπορεί να περιμένει. Η σημερινή κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη  αδιαφορούν για την  ασφάλεια των πολιτών. Η Υφυπουργός κυρία Κατερίνα Παπακώστα προκαλεί αποκαλώντας τα Εξάρχεια «Μονμάρτη» της πρωτεύουσας και κέντρο τέχνης και πολιτισμού!

Η αστυνομία και οι ειδικοί φρουροί αντέδρασαν στις προκλητικές δηλώσεις της Υφυπουργού, που δε σέβεται τα θύματα πολίτες και αστυνομικούς και στην ανακοίνωσή τους, απευθυνόμενοι στην κυρία Παπακώστα, της συστήνουν να μην επισκεφτεί την «Μονμάρτη» των Αθηνών γιατί θα έχει την ίδια τύχη με την Μαρία Αντουανέτα ή των «Μαγισσών του Σάλεμ».

Είναι αλήθεια ότι έντονες είναι οι  αντιδράσεις των κατοίκων των Εξαρχείων, που μετατρέπεται η περιοχή τους σε εμπόλεμη ζώνη ανάμεσα στα ΜΑΤ και στους αναρχικούς, αφού τους έχουν παραχωρηθεί άσυλο και έδαφος που αποτελούν άβατο για τον νόμο και την Δικαιοσύνη.

Αυτό το είδαμε, την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι κάτοικοι και επαγγελματίες της πολύπαθης περιοχής για το δικαίωμά τους στην ασφάλεια και ζήτησαν την ενίσχυση των μέτρων αστυνόμευσης για την κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια στην περιοχή. Η πορεία παραλίγο να χαλάσει από άτομα που επέβαιναν σε μηχανές και άρχισαν να βρίζουν τους παρευρισκόμενους . Έκαναν άγρια επίθεση και στον Κώστα Μπακογιάννη, που είχε παρευρεθεί στα Εξάρχεια, φωνάζοντας συνθήματα σοκ κατά του δολοφονημένου πατέρα του, τον αείμνηστο Παύλο Μπακογιάννη. Μεγάλη ντροπή. Παρόλα αυτά, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηνών Κώστας Μπακογιάννης συνεχάρη τους κατοίκους για την γενναιότητά τους και τους είπε ότι σε αυτή την μάχη θα είναι δίπλα τους.

Επειδή μιλάμε σήμερα για την ασφάλεια και όλοι φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε ελεύθερα όταν πέφτει το σκοτάδι, έχει έρθει η ώρα σε αυτή την ανεπαρκή αστυνόμευση να εκπονηθούν και να εφαρμοστούν ειδικά σχέδια δράσης  από τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφάλειας.

Ποια σχέδια δράσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν από μέρους της Πολιτείας;

Μπορεί η συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με την ΄Α και ΄Β Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς φορείς, την Εκκλησία και τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας;

Ανταποκρινόμενη στην επικίνδυνη αύξηση των φαινομένων της εγκληματικότητας, ήρθε η ώρα η Νέα Δημοκρατία να προστατέψει τους πολίτες από την ανασφάλεια που αισθάνονται εξαιτίας της σημερινής κατάντιας. Θα εκπονηθούν και θα εφαρμοστούν σχέδια δράσης με αστυνομικούς ελέγχους και ομάδες πρόληψης και καταστολής. Μόνο η Νέα Δημοκρατία διά του ιδίου του  Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αποδείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον του για την δημόσια ασφάλεια, θα φέρει την Νέα Αντεκληματική Πολιτική με στόχο  την επικοινωνία μεταξύ της Αστυνομίας και των Πολιτών. Θα αναδείξει ως κύριο σημείο της πολιτικής της  την επαναφορά του νόμου και της τάξης και την πάταξη της εγκληματικότητας ως πρώτη προτεραιότητα, ανταποκρινόμενη στην επιτακτική ανάγκη και στο καθολικό αίτημα της κοινωνίας, να επιστρέψει το αίσθημα ασφάλειας.

Καταλήγοντας για να μην μακρηγορώ, θεσμοθετημένο αρμόδιο όργανο της συντεταγμένης Πολιτείας ελέγχου, πρόληψης και καταστολής είναι πρωτίστως η ΕΛ.ΑΣ. Οι αστυνομικοί είναι η ασφάλειά μας. Ξέρουν να εξασκήσουν τα καθήκοντά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπάρχουν λύσεις για την ασφάλεια οι οποίες ούτε δαπανηρές είναι ούτε συνιστούν επικίνδυνο πειραματισμό αφού εφαρμόζονται σε πολλές μεγαλουπόλεις της Ευρώπης. Όλοι οι φορείς πρέπει να είναι στο πλευρό της Αστυνομίας ώστε να διαμορφωθεί ένα Εθνικό Δίκτυο Ασφάλειας των Πόλεων. Απαιτούνται λοιπόν σχέδια δράσης από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με σκοπό να επανέλθει ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ.

Ύστερα από χρόνια αδράνειας ο θεσμός του ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ έχει εφαρμοστεί πιλοτικά περνώντας τη δικιά του οδύσσεια και πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο όπως αναφέρεται στο βιβλίο μου με τίτλο «Εθνικό Δίκτυο Προστασίας – Ασφάλειας των πόλεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Με άλλα λόγια χρειάζεται η διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου και στοχευμένου σχεδίου δράσεως, με ενίσχυση των πεζών περιπολιών και αστυνομικές εξορμήσεις. Απαιτείται να ανακτηθεί το κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και την Αστυνομία. Η Αστυνομία είναι ο φύλακας και η προστασία μας γιατί έρχεται σε επαφή με τους παραβάτες του νόμου και αποφασίζει για τη σύλληψή τους. Η Αστυνομία φροντίζει για την ασφάλεια του κοινωνικού συλλόγου και τη διατήρηση της τάξης και επικεντρώνει τις προσπάθειές της στη διατήρηση της ειρήνης και στην εξασφάλιση της καθημερινής τάξης για την αντιμετώπιση του εγκλήματος και τις αποκλίνουσες συμπεριφορές.

Όμως σήμερα μόνο η Νέα Δημοκρατία, υπεύθυνη πολιτική δύναμη από την ιδεολογία στην πράξη, έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα και ο Πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον του για τη δημόσια ασφάλεια. Έχει δεσμευτεί ότι θα ενισχύσει με κάθε μέσο την ασφάλεια των πολιτών, βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής του και προς αυτή την κατεύθυνση είναι αποφασισμένος να λάβει συγκεκριμένα μέτρα. Όπως αναφέρει ο ίδιος, θα επαναφέρει τάχιστα την Ομάδα Δέλτα και θα ενισχύσει και την Ομάδα ΔΙΑΣ. Θα προσληφθούν 1500 νέοι αστυνομικοί που θα τεθούν στη διάθεση των δύο Ομάδων Δέλτα και ΔΙΑΣ. Επειδή πιστεύει ότι η αστυνόμευση είναι ελλιπής, θα δείξει μηδενική ανοχή σε όσους τα σπάνε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας. Έχει θέσει  την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης ως πρώτη προτεραιότητα.

.