ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΙΑ: 22χρονη Ν. Σμύρνη και 19χρονη Πετρούπολη

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το έγκλημα της παιδοκτονίας, είναι στην επικαιρότητα, λόγω του περιστατικού που συνέβη πρόσφατα στην Νέα Σμύρνη με την 22χρονη και το μωρό της, αλλά και όσα ήρθαν στην δημοσιότητα σχετικά με την 19χρονη και την μητέρα της στην Πετρούπολη σχετικά με το βρέφος που είχε βρεθεί σε κάδο απορριμμάτων στις 26 Φεβρουαρίου.

Στην πράξη τι είναι και πως τιμωρείται το έγκλημα αυτό;

Τα στοιχεία του εγκλήματος είναι : α) η αφαίρεση της ζωής του νεογνού, να έγινε από τη μητέρα αυτού και φυσικά με πρόθεση β) η πράξη να έγινε κατά τη διάρκεια του τοκετού ή και μετά από αυτόν, εφόσον όμως, εξακολουθούσε η διατάραξη του οργανισμού.

Μιλώντας για "διατάραξη του οργανισμού", εννοούμε την ιδιαίτερη σωματική, διανοητική και ψυχική κατάσταση της μητέρας, στη διάρκεια και μετά τον τοκετό, που προκαλείται από την φυσιολογική οργανική εξάντληση, λόγω των ισχυρών πόνων, της απώλειας αίματος, του έντονου ερεθισμού του νευρικού συστήματος και γενικά τις πάσης φύσεως διαταραχές, που εμφανίζονται, κατά τον τοκετό. Χρονικά, μιλάμε για "μετά τον τοκετό", χωρίς να προσδιορίζεται επακριβώς αυτό το χρονικό διάστημα, που μπορεί να διαρκεί, για ώρες (η διατάραξη του οργανισμού) και γ) το παιδί να ήταν ζωντανό μέσα στην μήτρα, κατά τον τοκετό ή μετά από αυτόν, οπότε εδώ παίζει σημαντικό ρόλο και η εκάστοτε ιατροδικαστική έκθεση.

Πάντως, κατά το ποινικό μας Δίκαιο, η ανθρώπινη Ζωή υπάρχει και προστατεύεται, σε όλη τη διάρκεια της κύησης, όχι μόνον μετά τον τοκετό, δηλαδή. Πρόκειται μεν για κακούργημα, ωστόσο τιμωρείται με ποινή κάθειρξης, από 5 έως 10 έτη, καμία σχέση δηλαδή με τα ισόβια της "κανονικής" ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, κατηγορία που στην περίπτωση της 19χρονης θα προσπαθήσει ο δικηγόρος της να μετατρέψει σε παιδοκτονία και συνέργεια σε ανθρωποκτονία για την μητέρα της. Η ελαφρύτερη τιμωρία της παιδοκτονίας, είναι αξιολόγηση και επιλογή του ίδιου του Νομοθέτη (έχουμε πει ότι ο Ποινικός μας Κώδικας, ήταν εξαρχής ένα από τα αρτιότερα νομοθετήματα, άσχετα αν μεταγενέστερες τροποποιήσεις ή προσθήκες, μπορεί να τον έχουν "χαλάσει" κάπως) και το λέω, επειδή ακούστηκαν αχρείαστοι και μάλλον άκυροι ισχυρισμοί, περί "επιλόχειας κατάθλιψης", εφόσον συντρέχουν τα παραπάνω 3 στοιχεία, δεν χρειάζεται να ερευνηθεί κάτι άλλο, για να τύχει εφαρμογής η (ευνοϊκή) διάταξη αυτή στην περίπτωση της 22χρονης στην Ν.Σμύρνη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως εδώ, η παιδοκτονία είναι αποτέλεσμα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, η οποία οδηγεί σε κοινωνικό στιγματισμό, όταν δεν υπάρχει γάμος, ειδικά σε πιο κλειστές κοινωνίες, η γυναίκα γεννάει μόνη της και έχοντας κρατήσει κρυφή την εγκυμοσύνη, από το περιβάλλον της, οπότε είναι και πιο λογικό να "φρικάρει" !

Το "μόνη της" έχει νομική σημασία, διότι, αν το νεογέννητο σκοτώσει κάποιος τρίτος και όχι η μάνα του, μιλάμε για κανονική ανθρωποκτονία, πλέον, ενώ και σε περίπτωση, που κάποιος τρίτος παράσχει συνδρομή, στην παιδοκτονία από την μάνα, θα δικαστεί για συνέργεια σε ανθρωποκτονία και όχι σε παιδοκτονία... Στην παιδοκτονία, συνήθως δεν υπάρχει προφυλάκιση-προσωρινή κράτηση, εξ αιτίας του πλαισίου της απειλούμενης ποινής και του γεγονότος, ότι η μητέρα δεν είναι επικίνδυνη για τέλεση νέων αδικημάτων ή ύποπτη φυγής. Στην περίπτωση μη αναγνώρισης από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο βαθμό κάποιου ελαφρυντικού δεν είναι διόλου απίθανο να εκτίσουν ποινές φυλάκισης και οι δύο κατηγορούμενες, γεγονός που δύσκολα θα αποφευχθεί στην περίπτωση της μητέρας της 19χρονης. Ένα τέτοιο είναι και το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, το οποίο στις πρόσφατες υποθέσεις φαίνεται να χάνεται για λίγο καθώς οι κοπέλες βρίσκονται στα 22 και 19 έτη αντίστοιχα.

Γράφει ο Γιάννης Χαμπιλός