Η παραλλαγή εξακολουθεί να ανιχνεύεται ως κορονοϊός και μπορεί να αναγνωριστεί ως παραλλαγή Όμικρον μέσω γονιδιωματικών δοκιμών, ωστόσο οι πιθανές περιπτώσεις (σ.σ. της εν λόγω παραλλαγής) δεν εντοπίζονται από τους μοριακούς εργαστηριακούς ελέγχους (PCR).
Τι λένε οι επιστήμονες
Η ανακάλυψη της νέας εκδοχής ώθησε τους ερευνητές να χωρίσουν την παραλλαγή σε B.1.1.529 -γνωστή ως BA.1- και στη νεότερη παραλλαγή, γνωστή ως BA.2. Ο καθηγητής Francois Balloux, διευθυντής του University College London Genetics Institute, είπε ότι το 6% από τα 709 γονιδιώματα Όμικρον που υποβλήθηκαν στη βάση δεδομένων γονιδιώματος Gisaid ήταν BA.2.
«Υπάρχουν δύο γενεαλογίες εντός της Όμικρον, η BA.1 και η BA.2, που είναι αρκετά διαφοροποιημένες γενετικά» υποστήριξε.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να πουν με ακρίβεια εάν θα εξαπλωθεί με τον ίδιο τρόπο όπως η Όμικρον, ωστόσο τονίζουν ότι η «αδελφή εκδοχή» είναι γενετικά διακριτή και επομένως μπορεί να συμπεριφέρεται διαφορετικά.
Η συγκεκριμένη έκδοση της Όμικρον εντοπίστηκε για πρώτη φορά μεταξύ των γονιδιωμάτων του ιού Covid που υποβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και τον Καναδά, αλλά η δυσκολία στον εντοπισμό της σημαίνει ότι μπορεί να έχει ήδη εξαπλωθεί ευρύτερα.
Μεταξύ των λίγων δεκάδων κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, κανένα δεν βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.