Κορωνοϊός: Παγκόσμια ανησυχία για τη μετάλλαξη “Λάμδα”, γιατί προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η μετάλλαξη “Λάμδα” που έχει εντοπιστεί ήδη σε 31 χώρες, μπορεί να είναι πιο μεταδοτική και θανατηφόρα από τη μετάλλαξη “Δέλτα”.

Ειδικότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέτει στο μικροσκόπιο και την μετάλλαξη «Λάμδα», μετά τον εντοπισμό της στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ξεκίνησε από το Περού, όπου πλέον αντιστοιχεί στο 81% των κρουσμάτων του κορονοϊού από τον προηγούμενο Απρίλιο μέχρι σήμερα.

Η μετάλλαξη “Λάμδα” πιο μεταδοτική από όλες τις υπόλοιπες

Οι γιατροί της χώρας πιστεύουν ότι η μετάλλαξη «Λάμδα» είναι πιο μεταδοτική οπό όλες τις υπόλοιπες, λόγω της ταχύτατης εξάπλωσής της τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Ερευνητές μελετούν τη νέα μετάλλαξη και εξετάζουν εάν όντως είναι πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη «Δέλτα», με κάποιους από τους ειδικούς από τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία προς το παρόν που να δείχνουν ότι είναι πιο θανατηφόρα.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την χαλάρωση των μέτρων σε πολλές χώρες, κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και προειδοποιεί ότι ένα νέο κύμα της πανδημίας είναι προ των πυλών.

«Πιστεύω ότι γενικά είναι πολύ πρόωρο να επιστρέψουμε γρήγορα στην πλήρη κανονικότητα και πιστεύω ότι θα πληρώσουμε το τίμημα γι’ αυτό» σημείωσε ο επικεφαλής του προγράμματος Εκτάκτων Καταστάσεων του Π.Ο.Υ, Μ. Ράιαν.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο αυξήθηκαν τα κρούσματα στο Ισραήλ με τις πρώτες έρευνες να δείχνουν, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer έχει μειωθεί στο 64% ως προς την αποτροπή της μόλυνσης λόγω της πολύ πιο μεταδοτικής παραλλαγής «Δέλτα».

Το εμβόλιο ωστόσο παραμένει αποτελεσματικό κατά 93% όσον αφορά στην αποτροπή της νοσηλείας και των σοβαρών συμπτωμάτων.

Εξάλλου, το Ηνωμένο Βασίλειο προτίθεται να επιτρέψει στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες να επιστρέφουν από χώρες που βρίσκονται στην πορτοκαλί λίστα, όπως η Ελλάδα, χωρίς την υποχρέωση απομόνωσης.

«Aναγνωρίζοντας την προστασία που προσφέρουν οι δύο δόσεις εμβολιασμού, θα συνεργαστούμε με την τουριστική βιομηχανία προς την άρση της ανάγκης να απομονώνονται οι πλήρως εμβολιασμένοι που επιστρέφουν από τις «πορτοκαλί» χώρες» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.