

Η Αμερικανική Εταιρεία Απεικόνισης του Μαστού, αλλά και όλοι οι γυναικολόγοι συστήνουν οι μαστογραφίες ρουτίνας να γίνονται είτε πριν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19, είτε τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.
Ο λόγος; Τα εμβόλια μπορεί πρόσκαιρα να προκαλέσουν «μασχαλιαία λεμφαδενοπάθεια», δηλαδή διόγκωση των λεμφαδένων γύρω από τις μασχάλες τους. Αυτό οφείλεται στην αντίδραση του σώματος, καθώς παράγει νέα αντισώματα κατά του κορωνοϊού. Ωστόσο θα μπορούσε να εκληφθεί εσφαλμένα ως ένδειξη καρκίνου σε μία μαστογραφία.
Η λεγόμενη «μασχαλιαία λεμφαδενοπάθεια» εμφανίζεται μόνο στο 0,02% έως 0,04% των μαστογραφιών. Στις δοκιμές του εμβολίου της Moderna εμφανίστηκε στο 11,6% όσων πήραν την πρώτη δόση και στο 16% μετά τη δεύτερη δόση.
Σύμφωνα με την Εταιρεία Απεικόνισης του Μαστού, πιο αδιόρατες επιδράσεις στους λεμφαδένες, ορατές μόνο στις ακτινογραφίες-Χ, είναι πιθανό να διαρκέσουν περισσότερο.
Πηγή: infowoman
