ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Γιατί αυτοί οι ασθενείς έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εισαχθούν σε ΜΕΘ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Αναπνευστικά προβλήματα καθώς και άλλοι παράγοντες εκτός της φλεγμονής, ενδεχομένως εξηγούν γιατί οι παχύσαρκοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά με COVID-19 και να πεθάνουν από την νόσο σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ασθενείς με COVID-19 είναι πιο πιθανό να εισαχθούν σε ΜΕΘ, να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη αναπνοής και να καταλήξουν. Επίσης επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι χώρες με υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας του πληθυσμού έχουν και υψηλότερα ποσοστά θανάτων από κορωνοϊό.

Ένας παράγοντας που έχει υποδειχθεί ως πιθανός λόγος πίσω από τη σύνδεση ανάμεσα στην παχυσαρκία και τη σοβαρή λοίμωξη από COVID-19 είναι η φλεγμονή.

«Παρόλο που οι λόγοι για τα άσχημα αποτελέσματα από την COVID-19 σε παχύσαρκους ασθενείς παραμένουν ασαφείς, οι άνθρωποι αυτοί είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Ενδεχομένως να έχουν ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου (διαβήτη τύπου 2, υπέρταση και στεφανιαία νόσο) που εξηγούν τα αρνητικά αποτελέσματα της COVID-19, καταστάσεις που θεωρούνται φλεγμονώδεις και περιορίζουν την ανοσολογική απόκριση», εξηγεί η Δρ. Ana Mostaghim από το Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης που ηγήθηκε της μελέτης.

Για να μάθουν περισσότερα, η ίδια και οι συνεργάτες της συνέκριναν αποτελέσματα και φλεγμονώδεις δείκτες σε ασθενείς που νοσηλεύονταν για COVID-19. Η μελέτη εξέτασε τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των ασθενών, καθώς και τον κίνδυνο εισαγωγής τους σε ΜΕΘ καθώς και θανάτου.

Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα, οι ασθενείς με COVID-19 που ήταν σοβαρά παχύσαρκοι (ΔΜΣ άνω του 35) είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εισαχθούν σε ΜΕΘ και τετραπλάσιο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Επίσης, όσοι είχαν ΔΜΣ από 30 έως 34,9 είχαν εξίσου υψηλό κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ αλλά όχι σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ακόμη, ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς είχαν κατά βάση χαμηλούς φλεγμονώδεις δείκτες στις πρώτες δύο ημέρες νοσηλείας τους στο νοσοκομείο σε σχέση με τους μη παχύσαρκους ασθενείς.

«Ενώ οι πάσχοντες από παχυσαρκία είχαν χειρότερα κλινικά αποτελέσματα από τους ασθενείς με πιο φυσιολογικό βάρος, η επίδραση δεν φάνηκε να μετριάζεται από τον μεγαλύτερο βαθμό φλεγμονής. Οι παχύσαρκοι ασθενείς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο λιπώδους νόσου του ήπατοςενώ η μεγαλύτερη ιική εισβολή συνδυαστικά με την οργανική δυσλειτουργία μπορεί να συνεισφέρει στην αυξημένη θνητότητα που παρατηρείται σε αυτούς τους ασθενείς. Μια εναλλακτική εξήγηση είναι ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς ενδεχομένως να έχουν μειωμένη αναπνευστική ικανότητα», καταλήγει η αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, Δρ. Natasha Hochberg.

ΠΗΓΗ: https://ygeiamou.gr/