

Στις έρευνες για το εμβόλιο συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 εθελοντές, οι μισοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υπόλοιποι στη Βραζιλία. Υπήρχαν 30 περιπτώσεις Covid-19 σε άτομα που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου και 101 περιπτώσεις σε άτομα που έλαβαν εικονική ένεση.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι, κατά μέσο όρο, το εμβόλιο λειτουργεί με προστασία 70%. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η αποτελεσματικότητα αυξήθηκε στο 90% σε μια ομάδα εθελοντών, στους οποίους δόθηκε αρχική μισή δόση, ακολουθούμενη από πλήρη δόση, με διαφορά ενός μήνα. Όταν όμως έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις μέσα σε χρονικό διάστημα 30 ημερών, η αποτελεσματικότητα έπεσε στο 62%.
Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τα εμβόλια που παρουσιάστηκαν από την Pfizer και τη Moderna νωρίτερα αυτό το μήνα, τα οποία έχουν 95% αποτελεσματικότητα.
Ωστόσο, το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την AstraZeneca, είναι πολύ πιο οικονομικό, αποθηκεύεται ευκολότερα και είναι πολύ πιο εύκολο να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο.
