Κορυφαίος λοιμωξιολόγος: «Τα πρώτα εμβόλια πιθανώς δεν θα είναι και… τέλεια»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Δεύτερο εμβόλιο κατά της Covid-19 αναμένεται να εγκρίνει έως τα μέσα Οκτωβρίου η Ρωσία

Την ελπίδα ότι θα θα υπάρξει εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sars-CoV-2 μέσα στο 2021 εξέφρασε ο Γερμανός κορυφαίος λοιμωξιολόγος, Κρίστιαν Ντρόστεν, ο οποίος τόνισε ότι ολόκληρη η στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας «βασίζεται σε αυτό». Η πίεση για την έγκριση ενός ή περισσότερων αποτελεσματικών εμβολίων κατά του κορονοϊού είναι αυξημένη, καθώς είναι σε εξέλιξη το δεύτερο και πιθανώς σοβαρότερο κύμα της πανδημίας σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην Ευρώπη.

Όσον αφορά τις αμφιβολίες που εκφράζουν συνάδελφοί του για το εάν θα υπάρξει ποτέ εμβόλιο για τον κορονοϊό, απάντησε: «Θα ήθελα να ακούσω τους λόγους μιας τόσο θεμελιώδους αμφιβολίας. Σίγουρα δεν είναι εγγυημένο ότι θα μπορέσουμε να εμβολιασθούμε τον επόμενο χρόνο, αλλά η εκτίμησή μου είναι πιο θετική», τόνισε.

Νέο εμβόλιο στη Ρωσία

Στο μεταξύ, μετά το Sputnik-V, η Ρωσία αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο να εγκρίνει ακόμη ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Όπως ανακοίνωσε η ρωσική Ρυθμιστική Αρχή Προστασίας του Καταναλωτή (Rospotrebnadzor), το υπουργείο Υγείας «ξεκίνησε τη διαδικασία έγκρισης του εμβολίου Epivakkorona… Η ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του εμβολίου Epivakkorona αναμένεται στις 15 Οκτωβρίου του 2020».

Το εμβόλιο αυτό έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Vector της Σιβηρίας το οποίο ολοκλήρωσε τις πρώτες φάσεις των κλινικών δοκιμών την προηγούμενη εβδομάδα. Μετά την έγκρισή του, θα πραγματοποιηθούν κλινικές δοκιμές στις οποίες θα συμμετέχουν άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών καθώς και άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.

Το Ινστιτούτο Vector στις 24 Ιουλίου έλαβε την άδεια από το υπουργείο Υγείας να πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές με τη συμμετοχή εθελοντών.

Το πρώτο υποψήφιο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, Sputnik-V, που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Γκαμαλέι της Μόσχας τον Αύγουστο, βρίσκεται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, στην οποία συμμετέχουν 40.000 εθελοντές.