ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ: Έρχεται δεύτερο κύμα κορωνοϊού από τα βόρεια της Ελλάδας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Επικίνδυνα μηνύματα σε ότι αφορά την πορεία της πανδημίας εκπέμπονται από τις χώρες που βρίσκονται στα βόρεια σύνορά μας. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων σε επίπεδα που δεν είχαν εμφανιστεί ούτε την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου, όταν το πρώτο κύμα ήταν σε έξαρση και οι χώρες έμπαιναν σε lockdown για να σταματήσουν την εξάπλωση.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να ανοίξει τα χερσαία σύνορα (ήδη έγινε με τη Βουλγαρία) και να υποδεχτεί χιλιάδες επισκέπτες που θα έρθουν οδικώς για τις διακοπές τους. Σε όλες δε τις περιπτώσεις οι κυβερνήσεις δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να αυστηροποιήσουν τα μέτρα προφύλαξης, φοβούμενες το οικονομικό κόστος μιας τέτοιας κίνησης.

Προχθές, η Βουλγαρία κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, ωστόσο ο πρωθυπουργός της χώρας δηλώνει ότι δεν προτίθεται να επιβάλει σκληρότερα περιοριστικά μέτρα. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν 132 νέες μολύνσεις αλλά ο Μ. Μπορίσοφ έσπευσε να υποστηρίξει ότι «δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε γιατί ταυτόχρονα αυξάνει και ο αριθμός όσων ανέρρωσαν».

Στη χώρα των επτά εκατομμυρίων κατοίκων προχθες έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν 81 θετικά κρούσματα στα 2.371 τεστ που έγιναν συνολικά με τα περισσότερα εξ αυτών, 28 να βρίσκονται στη Σόφια. Νοσηλεύονται 314 ασθενείς, 17 εξ αυτών σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 341 αφορούν σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τα αυστηρότερα μέτρα θα οδηγούσαν σε πανικό και θα έθεταν σε κίνδυνο όλη την οικονομία, υποστηρίζει, όμως, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι οι έξι θάνατοι που καταγράφηκαν χθες αφορούσαν σε ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Σε έξαρση βρίσκεται η πανδημία και στη Βόρεια Μακεδονία, όπου οι αρχές αναγκάστηκαν στις αρχές του μήνα να επιβάλλουν πλήρες lockdown 80 ωρών στην πρωτεύουσα και τρεις μεγάλες πόλεις. Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, όπως φαίνεται και στο γράφημα της καθιερωμένης διεθνώς πηγής worldometer, τα κρούσματα που καταγράφονται ημερησίως είναι μεταξύ 142 και 182, όταν τον Απρίλιο τα περισσότερα που είχαν καταγραφεί ήταν 101.

Υπάρχει έντονη κριτική κατά της υπηρεσιακής κυβέρνησης που άνοιξε τα εστιατόρια στα τέλη Μαΐου και δεν αντέδρασε στις μεγάλες συγκεντρώσεις πολιτών σε πρόσφατες θρησκευτικές γιορτές. Ο υπουργός Υγείας κατηγορεί το υπουργείο Εσωτερικών (που είναι άλλου κόμματος) για μη επαρκή αστυνόμευση.

Ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών υποστηρίζει ότι στην πρωτεύουσα τα κρούσματα εντοπίζονται στη συνοικία που κατοικούν κυρίως Μουσουλμάνοι που έσπευσαν να γιορτάσουν το τέλος του Ραμαζανιού και καταγγέλλει ότι ορισμένοι πολίτες αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τις αρχές.

Σε μια κεντρική πόλη ο κορονοϊός εξαπλώθηκε μεταξύ εργατών σε κλωστοϋφαντουργικές μονάδες οι οποίες έκλεισαν. Συνολικά στη χώρα των 2 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί 5.005 κρούσματα και 233 θάνατοι.

Αριθμός ρεκόρ κρουσμάτων από το ξέσπασμα της πανδημίας καταγράφηκε και στην Αλβανία. Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν 82 νέες περιπτώσεις, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα και τις ημέρες που ακολούθησαν. Οι αρχές δηλώνουν ότι μολύνσεις καταγράφονται τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και σε κρατικές υπηρεσίες.

Στη χώρα των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, τα πρόστιμα πέφτουν βροχή σε καφετέριες και άλλες εταιρείες που δεν τηρούν τα μέτρα προφύλαξης. Στα Τίρανα έκλεισε παιδικός σταθμός αλλά και πολλά γραφεία. Η χώρα έχει καταγράψει έως σήμερα 1.891 περιπτώσεις και μετρά 47 νεκρούς.