ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΕΡΕΥΝΑ: Μπορούμε να κολλήσουμε δύο φορές;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο κορονοϊός έχει μπει στη ζωή μας και μας έχει γεμίσει ερωτήματα για την υγεία μας. Πολλοί πιστεύουν ότι αν βγουν θετικοί στον ιό και τον καταπολεμήσουν τότε αυτό σημαίνει ότι… ξεμπέρδεψαν μαζί του, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας.

Όμως, ο συλλογισμός αυτός είναι σωστός; Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου που νόσησε από κορονοϊό αποκτά ανοσία σε μία μελλοντική μόλυνση από τον ιό; Σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes, ρεπορτάζ από την Ιαπωνία και την Κίνα κάνουν λόγο για το ακριβώς αντίθετο, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για επιστημονικές μελέτες.

Οι περιπτώσεις ασθενών που θεραπεύτηκαν και νόσησαν ξανά από κορονοϊό

Το Forbes επικαλείται μάλιστα παράδειγμα από ρεπορτάζ του Reuters για μία γυναίκα ξεναγό, η οποία βγήκε θετική στον ιό αφού είχε αναρρώσει από τον Covid-19.

Ο αρθρογράφος λοιπόν αναρωτιέται «μήπως αυτό το περιστατικό αποδεικνύει ότι είναι πιθανό κάποιος να νοσήσει ξανά από τον ιό; Ή μήπως πρόκειται για λανθασμένο τεστ; Ή μήπως αυτό το άτομο έχει ένα ιδιαίτερα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μην μπορεί να δημιουργήσει ανοσία;».

Αυτό όμως συνέβη ξανά, σύμφωνα με ρεπορτάζ από το NHK-World της Ιαπωνίας. Αυτή τη φορά ένας άνδρας 70 ετών, ο οποίος αρχικά βγήκε θετικός στον κορονοϊό στις 14 Φεβρουαρίου ενώ βρισκόταν στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess.

Ο άνδρας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Τόκιο και έμεινε εκεί μέχρι τη στιγμή που εξετάστηκε ξανά και βγήκε αρνητικός στον κορονοϊό. Στις 2 Μαρτίου πήρε εξιτήριο και επέστρεψε στο σπίτι του ταξιδεύοντας με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο άνδρας τελικά άρχισε να νιώθει πάλι άρρωστος και είχε πυρετό, με αποτέλεσμα να πάει στο νοσοκομείο στις 13 Μαρτίου. Την επόμενη μέρα βγήκε και πάλι θετικός στον ιό.

Επίσης, ο αρθρογράφος επικαλείται άρθρο του Caixin ενός μέσου ενημέρωσης στο Πεκίνο, το οποίο ανέφερε ότι «το 14% των ασθενών που ανάρρωσαν από τον Covid-19 στην περιοχή της Guangdong βγήκαν και πάλι θετικοί στον ιό».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι επιστήμονες πρέπει να επιβεβαιώσουν εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών ήταν πράγματι ακριβή και να ελέγξουν ξανά εάν κάθε ένας από αυτούς τους ασθενείς νόσησε για δεύτερη φορά από τον ιό ή αν απλώς είχαν κάποιου άλλου είδους λοίμωξη που κράτησε περισσότερο καιρό.

Πώς αποκτούμε ανοσία σε έναν ιό

Τέλος είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ανοσία που δημιουργεί ο κάθε άνθρωπος σε έναν ιό δεν εξαρτάται από τον ιό, αλλά από το ανοσοποιητικό του σύστημα και την αντίδρασή του σε αυτό. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα «βλέπει» για πρώτη φορά έναν συγκεκριμένο ιό, μπορεί ουσιαστικά να μην είναι έτοιμο να τον αντιμετωπίσει. Ωστόσο, η έκθεση στον ιό, είτε μέσω εμβολίου είτε μέσω μολύνσεως, μπορεί να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι την επόμενη φορά να είναι έτοιμο με σωστή άμυνα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ιό.

Μπορούν λοιπόν οι περιπτώσεις επανεμφάνισης να είναι παραδείγματα ατόμων που έπασχαν από ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα; Ή μήπως αυτές οι περιπτώσεις είναι ένδειξη ότι το ανθρώπινο ανοσοποιητικό δεν μπορεί να αποκτήσει ανοσία στο νέο κορονοϊό;

Άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2020 στο περιοδικό Journal of Medical Virology συνοψίζει πολλά από αυτά που είναι γνωστά για την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε διάφορους τύπους κορονοϊών. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η ανοσολογική απόκριση σε έναν ιό δεν θα είναι αναγκαστικά η ίδια με έναν άλλο ιό, ακόμη και αν και οι δύο ιοί ήταν διαφορετικοί τύποι κορονοϊών. Όλα αυτά εξαρτώνται επίσης από το πόσο ισχυρό είναι το ανοσοποιητικό σύστημα και πόσο καλά αναγνωρίζει έναν εισβολέα όπως τον SARS-CoV2.

Επιπλέον, το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να θυμάται τον ιό. Με την πάροδο του χρόνου, η ανοσία μπορεί να ξεθωριάζει, επιτρέποντας στον ιό να μολύνει κάποιον ξανά. Η ερώτηση που γεννάται τότε είναι πόσο καιρό μπορεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα να θυμάται τον Covid-19.

Οι μελέτες και το παράδειγμα του SARS

Δεδομένου ότι ο νέος κορονοϊός εμφανίστηκε τόσο γρήγορα, δεν έχουν γίνει ακόμη αρκετές μελέτες για το πώς το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιδρά ειδικά σε αυτόν και πώς μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ως εκ τούτου, πρέπει τώρα να βασιστούμε σε μελέτες άλλων κορονοϊών. Η πλησιέστερη προσέγγιση είναι αυτή του SARS.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2007 για τις αναδυόμενες λοιμώξεις, μια ερευνητική ομάδα του Επαρχιακού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του Shanxi στην Ταϊγιουάν της Κίνας παρακολούθησε 176 ασθενείς που είχαν σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS). Κατά μέσο όρο, τα αντισώματα κατά του SARS παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο στο αίμα ενός ασθενούς για περίπου δύο χρόνια. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του τρίτου έτους μετά τη μόλυνση, τα επίπεδα αντισωμάτων άρχισαν να πέφτουν. Αυτό υποδηλώνει ότι η ανοσία στον ιό SARS μπορεί να παραμείνει για δύο έως τρία χρόνια με δυνατότητα επανεμφάνισης μετά από τρία χρόνια.

Ο αρθρογράφος τονίζει ωστόσο ότι είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας ότι τα επίπεδα αντισωμάτων δεν συσχετίζονται πάντοτε με την ανοσία. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ανοσία έναντι ενός ιού χωρίς ανιχνεύσιμα επίπεδα αντισωμάτων και μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητοι στη μόλυνση, παρόλο που έχουν αντισώματα. Ο μόνος τρόπος να διαπιστωθεί εάν οι ασθενείς είχαν πραγματικά ανοσία έναντι του ιού SARS θα ήταν να τους εκθέσουν ξανά στον ιό και να ελέγξουν τι συνέβη. Και αυτό, όπως σημειώνεται στο άρθρο, θα ήταν ένα φρικτό πείραμα.

Μπορεί να μεταλλαχθεί ο κορονοϊός;

Το άλλο ερώτημα είναι πόσοι διαφορετικοί τύποι του SARS-CoV2 μπορεί να υπάρχουν ή μάλλον να εξαπλωθούν. Είναι δύσκολο να δοθεί σίγουρη απάντηση σε αυτή την ερώτηση χωρίς πιο διεξοδικές και ευρέως διαδεδομένες δοκιμές. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό National Science Review, μια ανάλυση δειγμάτων από 103 περιπτώσεις ασθενών που νόσησαν από COVID-19 υποδηλώνει ότι κυκλοφορούν τουλάχιστον δύο διαφορετικοί τύποι του SARS-CoV2. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτοί οι τύποι είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους ώστε η ανοσία σε έναν απαραίτητα να σημαίνει όχι ανοσία στον άλλο.

Με τον καιρό, ο νέος κορονοϊός θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταλλαχθεί. Άλλωστε, οι μεταλλάξεις του είναι πιθανώς αυτές που επέτρεψαν στον ιό να περάσει από τα ζώα στον άνθρωπο.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται λοιπόν ότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς λειτουργεί η ανοσία κατά του νέου κορονοϊού, παρόλο που πολλοί προσπαθούν να προβλέψουν την πορεία της πανδημίας. Η πεποίθηση είναι ότι όταν περίπου το 70% του πληθυσμού έχουν ανοσία στον ιό, ο SARS-CoV2 θα αγωνίζεται για να μεταδοθεί.

Ωστόσο, τα πράγματα θα αλλάξουν εάν οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να μολυνθούν εκ νέου από τον κορονοϊό ή εάν υπάρχουν διαφορετικοί τύποι του.

Όλα αυτά όμως είναι μια υπενθύμιση ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη αρκετά για αυτόν το νέο κορονοϊό. Ποιο ποσοστό των ανθρώπων αποκτά ανοσία στον ιό; Πόσο ισχυρή είναι; Θα αποτρέψει πραγματικά την επαναμόλυνση; Πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η ανοσία; Δύο χρόνια, όπως στην περίπτωση του SARS ή μπορεί να είναι πολύ μικρότερη από αυτή; Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επιστήμονες έχουν να δώσουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα.