ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΕ ΚΑΛΙΟ: Αυτά είναι τα συμπτώματα για να καταλάβετε

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Κάλιο , έχετε αναρωτηθεί ότι εάν είστε συνεχώς κουρασμένοι και αδύναμοι,έχετε μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα, ναυτία ή έμετος.. μπορεί να πάσχετε από έλλειψη καλίου;

Το κάλιο είναι από τα πιο σημαντικά συστατικά για την καλή λειτουργία των μυών του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένης και της καρδιάς, ενώ παίζει κρίσιμο ρόλο και στην ρύθμιση της πίεσης του αίματος. Πρόκειται για ένα μέταλλο (ηλεκτρολύτης) του οποίου το 98% βρίσκεται στο εσωτερικό των κυττάρων.

Μικρές αλλαγές στα επίπεδα του καλίου που υπάρχει έξω από τα κύτταρα μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για την καρδιά, τα νεύρα και τους μυς. Το νεφρό είναι το κύριο όργανο που ελέγχει την ισορροπία του καλίου, αφού είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση της περίσσειας καλίου μέσω των ούρων.

Αιτίες έλλειψης καλίου

Η αφυδάτωση, η διάρροια, η υπερβολική εφίδρωση και η κατάχρηση καθαρτικών είναι οι πιο κοινές αιτίες των χαμηλών επιπέδων καλίου. Έλλειψη καλίου μπορεί επίσης να προκληθεί από αντίστοιχα μειωμένη λήψη του μέσω της διατροφής, ωστόσο, αυτό είναι ασυνήθιστο. Άλλες αιτίες αφορούν φάρμακα που επηρεάζουν την ποσότητα του καλίου στο σώμα, όπως είναι τα διουρητικά.

Συμπτώματα έλλειψης καλίου

Τα συμπτώματα στον οργανισμό μας όταν τα επίπεδα καλίου είναι χαμηλά είναι συνήθως ήπια. Μπορεί, ωστόσο, να υπάρχουν περισσότερα από ένα συμπτώματα που αφορούν την γαστρεντερική οδό, τα νεφρά, τους μυς, την καρδιά και τα νεύρα.

<img class="i-amphtml-intrinsic-sizer" style="box-sizing: border-box; margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; outline: 0px; font-size: 18px; vertical-align: baseline; background: transparent; max-width: 100%; display: block !important;" role="presentation" src="data:;base64," alt="" aria-hidden="true" />

Τα συμπτώματα αυτά είναι:

-Αδυναμία, κόπωση και κράμπες στο χέρι ή τους μυς των ποδιών. Μερικές φορές οι κράμπες αυτές είναι αρκετά σοβαρές ώστε να προκαλέσουν ένα αίσθημα μερικής παράλυσης. Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα, Ναυτία ή έμετος, Κοιλιακές κράμπες, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα, Ταχυπαλμία ή ακανόνιστοι παλμοί της καρδιάς, Μεγάλες ποσότητες ούρων ή/και αίσθημα έντονης δίψας για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, Τάσεις λιποθυμίας λόγω χαμηλής αρτηριακής πίεσης, Ανώμαλη ψυχολογική συμπεριφορά: κατάθλιψη, ψύχωση, παραλήρημα, σύγχυση ή ψευδαισθήσεις.

1. Κόπωση και αδυναμία
Το πρώτο σημάδι έλλειψης καλίου είναι η αδυναμία και η κούραση. Αυτό μπορεί να συμβεί με πολλούς τρόπους. Το κάλιο βοηθάει στην ρύθμιση των μυϊκών συσπάσεων. Όταν τα επίπεδα καλίου στο αίμα είναι χαμηλά, οι μυϊκές συσπάσεις μας είναι πιο αδύναμες. Επιπλέον, η έλλειψη καλίου δημιουργεί προβλήματα στο πώς ο οργανισμός μας αξιοποιεί τα θρεπτικά συστατικά, προκαλώντας αισθήματα κόπωσης. Υπάρχουν, επιπλέον, στοιχεία που δείχνουν ότι η έλλειψη καλίου μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

2. Κράμπες και σπασμοί
Οι κράμπες είναι ξαφνικές, ακούσιες συσπάσεις των μυών, και μπορεί να συμβούν όταν τα επίπεδα καλίου του αίματος είναι χαμηλά. Το κάλιο, μέσα στα κύτταρα των μυών, βοηθάει στην λήψη σημάτων από τον εγκέφαλο που προκαλούν τις (εκούσιες) συσπάσεις, και βοηθά στο να σταματήσουν, όταν απομακρύνεται. Με έλλειψη καλίου, τα σήματα του εγκεφάλου δεν μεταδίδονται σωστά, προκαλώντας πιο εκτεταμένες συσπάσεις, όπως οι κράμπες.

3. Προβλήματα στην πέψη
Τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος έχουν πολλές πιθανές αιτίες και η έλλειψη καλίου είναι μία από αυτές. Το κάλιο επίσης παίζει ρόλο στη λήψη σημάτων από τον εγκέφαλο προς τους μύες του πεπτικού συστήματος, προκαλώντας τις αναγκαίες συσπάσεις για να μετακινηθεί και να χωνευτεί το φαγητό. Συνεπώς, με έλλειψη καλίου, αυτές οι συσπάσεις γίνονται πιο αδύναμες, και η πέψη επιβραδύνεται, προκαλώντας προβλήματα όπως φούσκωμα και δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι σε συνθήκες πολύ σοβαρής έλλειψης, μπορεί να υπάρξει και παράλυση του εντέρου, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για να το επιβεβαιώσουμε αυτό.

4. Φτερουγίσματα στην καρδιά
Τα φτερουγίσματα της καρδιάς συνήθως συσχετίζονται με το στρες, αλλά μπορούν να είναι και σύμπτωμα έλλειψης καλίου. Το κάλιο, όπως μετακινείται εντός και εκτός των κυττάρων της καρδιάς, βοηθά στη ρύθμιση των χτύπων της και τα χαμηλά επίπεδα καλίου μπορεί να το επηρεάσουν αυτό. Τέλος, τα φτερουγίσματα μπορεί να είναι και σημάδι αρρυθμίας, που επίσης έχει συσχετιστεί με την έλλειψη καλίου, και αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις έλλειψης, μπορεί να υπάρχουν και προβλήματα στην αναπνοή, καθώς επηρεάζονται και οι πνεύμονες.

5. Μυϊκοί πόνοι και σφίξιμο
Οι μυϊκοί πόνοι και το σφίξιμο μπορεί να είναι σημάδι σοβαρής έλλειψης καλίου, και υπάρχει η πιθανότητα οι μύες να καταστρέφονται γρήγορα, μια πάθηση γνωστή και ως ραβδομυόλυση. Όταν πάσχουμε από σοβαρή έλλειψη καλίου, τα αιμοφόρα αγγεία συσφίγγονται και περιορίζουν την κυκλοφορία του αίματος προς τους μύες, που με την σειρά του σημαίνει ότι οι μύες μας λαμβάνουν λιγότερο οξυγόνο, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές.

6. Μούδιασμα και φαγούρα
Το κάλιο είναι σημαντικό και για την σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, και όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδά του στο αίμα, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να μην υπάρχουν ισχυρά σήματα από το νευρικό σύστημα, προκαλώντας αυτά τα δύο συμπτώματα. Δεν είναι κακοήθη συμπτώματα, αλλά αν επιμένουν για πολύ καιρό, μπορεί να υπάρχει σοβαρότερο πρόβλημα.

Ο ρόλος του καλίου

Το κάλιο είναι ένα υψίστης σημασίας μεταλλικό στοιχείο και κύριο ενδοκυττάριο κατιόν (θετικά φορτισμένο ιόν) του οργανισμού. Διατηρεί μια στενή και ανταγωνιστική σχέση με ένα άλλο μέταλλο το νάτριο και μαζί δουλεύουν ώστε να διατηρούν μια λεπτή ισορροπία ιόντων και υγρών στο σώμα. Όταν τα επίπεδα καλίου αυξάνονται τα επίπεδα νατρίου πέφτουν (νευρομυική χαλάρωση και πτώση αρτηριακής πίεσης) και όταν τα επίπεδα καλίου πέφτουν συμβαίνει το αντίθετο (νευρομυική διέγερση και αύξηση αρτηριακής πίεσης).Το 99% του καλίου του σώματος βρίσκεται μέσα στο κύτταρα με μόλις το 1% να βρίσκεται έξω.

Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές καλίου

Το κάλιο βρίσκεται κυρίως σε φυτικές τροφές αλλά και σε κάποια γαλακτοκομικά και ζωικά προϊόντα.

1. Κολοκύθι, μαγειρεμένο, ένα φλιτζάνι: 896 mg

2. Γλυκοπατάτα, μέτρια, ψημένη με τη φλούδα της: 694 mg

3. Πατάτα, μέτρια, ψημένη με τη φλούδα της: 610 mg

4. Λευκά φασόλια, κονσέρβα, μισό φλιτζάνι: 595 mg

5. Γιαούρτι, χωρίς λιπαρά, ένα φλιτζάνι: 579 mg

6. Ιππόγλωσσος, μαγειρεμένος 90 γρ.: 490 mg

7. Χυμός πορτοκάλι, 100% φυσικός, 240 ml: 496 mg

8. Μπρόκολο, μαγειρεμένο, ένα φλιτζάνι: 457 mg

9. Πεπόνι κανταλούπε, ένα φλιτζάνι: 431 mg

10. Μπανάνα, μέτρια: 422 mg

11. Σπανάκι, μισό φλιτζάνι: 420 mg

12. Χοιρινό φιλέτο, μαγειρεμένο, 90 γρ.: 382 mg

13. Φακές, μαγειρεμένες, μισό φλιτζάνι: 366 mg

14. Γάλα, με 1% λιπαρά, 240 ml: 366 mg

15. Σολομός, μαγειρεμένος, 90 γρ.: 326 mg

16. Σταφίδες, ¼ του φλιτζανιού: 250 mg

17. Κοτόπουλο φιλέτο (στήθος), μαγειρεμένο, 90 γρ.: 218 mg

Tips για να αυξήσετε την πρόσληψη καλίου

– Προσθέστε πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, στα σάντουιτς

– Ρίξτε μερικές σταφίδες στα δημητριακά, στο γιαούρτι ή στο smoothie σας

– Τρώτε συχνότερα φασόλια ως σαλάτα

– Προτιμήστε μια μικρή ψητή λευκή πατάτα ή γλυκοπατάτα ως συνοδευτικό αντί για ψωμ