Ανεξέλεγκτος ο ιός του Έμπολα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Για νέα μάστιγα της ανθρωπότητας που απειλεί το ανθρώπινο γένος κάνουν λόγο διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αναφερόμενα στον Έμπολα, ο οποίος έχει ξεφύγει από τα γεωγραφικά όρια της Δυτικής Αφρικής.

Ο παγκόσμιος συναγερμός έχει φτάσει στο κόκκινο και οι επιστήμονες προειδοποιούν πως το εμβόλιο κατά του Έμπολα θα καθυστερήσει ακόμη πολύ.

Στη Δυτική Αφρική οι νεκροί έχουν ήδη ξεπεράσει τους 4.500. Όμως, ο ιός που έχει εντοπιστεί και σε Ευρώπη και Αμερική, δεν θα φτάσει, όπως εικάζουν πολλοί, μέσω μεταναστών που προσεγγίζουν τις ακτές των ευρωπαϊκών χωρών με υπερφορτωμένα πλοιάρια. Αντιθέτως θα τον μεταφέρουν ταξιδιώτες που θα πετούν από τις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αφρικής με προορισμό την Ευρώπη. Ο φονικός ιός θα προσγειώνεται μαζί τους.

Σύμφωνα με τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline, όταν το εμβόλιο θα είναι έτοιμο θα είναι πολύ αργά για να καταστείλει την επιδημία. Οπως αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας, το εμβόλιο ενδέχεται να είναι έτοιμο προς τα τέλη του 2015, με αποτέλεσμα μέχρι τότε η εξάπλωση του ιού να έχει περάσει προ πολλού τα σύνορα των χωρών της Δυτικής Αφρικής.

Ολα αυτά ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί πως σύντομα τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 10.000 ανά εβδομάδα μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, με τον επικεφαλής του Οργανισμού, Αντονι Μπάνμπερι, να τονίζει ότι, εάν δεν υπάρξει επέμβαση τώρα στην εστία του προβλήματος, θα βρεθούμε ενώπιον μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης, για την αντιμετώπιση της οποίας δεν υπάρχει σχεδιασμός.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο Τζίνο Στράντα, ιδρυτής της «Emergency», της πιο σημαντικής ανθρωπιστικής οργάνωσης στην Ιταλία, η οποία προσφέρει βοήθεια και υγειονομικές υπηρεσίες σε θύματα πολέμου ή πολίτες χωρών που μαστίζονται από τη φτώχεια. Ο Στράντα, λοιπόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Il Fatto Quotidiano» τόνισε πως ο Εμπολα «αργά ή γρήγορα θα φτάσει στην Ευρώπη» αν δεν σταματήσει η επιδημία στην Αφρική. Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να αποδείξει ότι η κρίση δεν είναι φυλετική και κοινωνική, επισήμανε ότι ο ιός «δεν θα φτάσει με πλοία, αλλά με πτήσεις στην business class»!

Ανάλογες προειδοποιήσεις, όμως, έκανε και ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, Τομ Φρίντεν, ο οποίος τόνισε πως, αν η εξάπλωση του ιού δεν σταματήσει στη Δυτική Αφρική, είναι πιθανό να απειλήσει το αμερικανικό σύστημα υγείας στο άμεσο μέλλον. Και όλα αυτά ενώ αποκαλύπτονται τα σοβαρά κενά ασφαλείας στα αμερικανικά νοσοκομεία, με το ένα κρούσμα να διαδέχεται το άλλο στο εσωτερικό της ομάδας νοσηλευτών που φρόντισαν τον πρώτο Αμερικανό που διαγνώστηκε με Εμπολα και ο οποίος έχασε τη ζωή του την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για τον Έμπολα ΕΔΩ