ΤΡΟΜΟΣ: Επέστρεψε ο Έμπολα – Τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τρία νέα κρούσματα του ιού Έμπολα έχουν επιβεβαιωθεί στη Λιβερία, η οποία είχε κηρυχθεί απαλλαγμένη από την επιδημία στις 3 Σεπτεμβρίου.

Ο πρώτος ασθενής είναι ένα αγόρι 10 ετών που αρρώστησε στις 14 Νοεμβρίου και διακομίστηκε τρεις ημέρες αργότερα σε νοσοκομείο της Μονρόβια, όπως διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ο γιατρός Μπρους Έιλαρντ αρμόδιος στον ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού.

«Το παιδί δεν είχε καμία γνωστή επαφή με κάποιον επιζώντα ούτε παρέστη σε κηδείες», πρόσθεσε ο ίδιος, αφήνοντας ανοικτό τον τρόπο με τον οποίο μολύνθηκε ο δεκάχρονος, ο οποίος ζει στο Πέινσβιλ, ένα προάστιο της λιβεριανής πρωτεύουσας.

Δύο από τους αδελφούς του παρουσίασαν επίσης σημάδια της ασθένειας τις τελευταίες δύο ημέρες, επεσήμανε ο Έιλαρντ. Αργότερα ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε ότι έχουν επίσης μολυνθεί από τον ιό του Έμπολα.

Στο μεταξύ η υπουργός Υγείας της Λιβερίας Μπέρνις Νταν επεσήμανε ότι έξι μέλη της οικογένειας του αγοριού καθώς και άλλοι άνθρωποι με τους οποίους ήρθε σε επαφή έχουν διακομιστεί στη Μονάδα Θεραπείας Έμπολα στο Πέινσβιλ.

Η Λιβερία είχε κηρυχθεί απαλλαγμένη από την επιδημία για πρώτη φορά τον Μάιο, όμως έξι εβδομάδες αργότερα η ασθένεια επανεμφανίστηκε.

Σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΥ, μια χώρα κηρύσσεται απαλλαγμένη από τον ιό Έμπολα 42 ημέρες, δηλαδή δύο φορές η ανώτατη περίοδος εκκόλαψης της ασθένειας, μετά το τελευταίο γνωστό κρούσμα.

Η επιδημία του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική ήταν η πιο σοβαρή μετά την ταυτοποίηση του ιού στην κεντρική Αφρική το 1976.

Από την επιδημία αυτή συνολικά 11.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ τα κρούσματα έφτασαν τις 29.000 από τον Δεκέμβριο του 2013. Σχεδόν όλοι οι θάνατοι καταγράφηκαν στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα.

Στη Λιβερία καταγράφηκαν συνολικά 10.600 κρούσματα, με 4.808 θανάτους, ενώ η Σιέρα Λεόνε κηρύχθηκε απαλλαγμένη από τον ιό Έμπολα στις αρχές Νοεμβρίου.