Αγία Σοφία: Προκάλεσαν νέες φθορές στην Αυτοκρατορική Πύλη (φωτο+βίντεο)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τούρκος αρχαιολόγος δημοσιοποίησε φωτογραφίες και βίντεο από τις σοβαρές φθορές - «Στο παρελθόν κάποιοι έξυσαν τους τοίχους και την πύλη», γράφουν τουρκικές εφημερίδες.

Βανδαλισμών συνέχεια στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης. Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο αρχαιολόγος Ομέρ Φαρούκ Γιαβάσκαϊ, αποκαλύπτει πως εντόπισε νέες φθορές στην Αυτοκρατορική Πύλη του μνημείου, κάτω από το μωσαϊκό που απεικονίζει τους αυτοκράτορες Μέγα Κωνσταντίνο και Ιουστινιανός Α΄ να προσφέρουν στην βρεφοκρατούσα Παναγία την «Κωνσταντινούπολη» και την «Αγία Σοφία» αντίστοιχα.

«Σήμερα διαπίστωσα ένα πολύ θλιβερό θέαμα στο τζαμί της Αγίας Σοφίας και την ιστορία μας. Δυστυχώς πάλι προκλήθηκαν φθορές στην πύλη ακριβώς κάτω από το μωσαϊκό με τις προσφορές των αυτοκρατόρων. Τράβηξα φωτογραφίες και βίντεο για να τεκμηριώσω αυτή την κατάσταση» σχολίασε ο Τούρκος αρχαιολόγος αναρτώντας σχετικό υλικό που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του.

Στο βίντεο μάλιστα ο Γιαβάσκαϊ, ακούγεται να λέει τα εξής: «Δυστυχώς μία ακόμη θλιβερή εικόνα από την Αγία Σοφία. Η πόρτα αυτή που βρίσκεται κάτω από το μωσαϊκό της προσφοράς των Αυτοκρατόρων, έχει καταστραφεί. Δυστυχώς είναι μία πολύ θλιβερή εικόνα».

Η Αυτοκρατορική Πύλη είναι μία εξαιρετικής τέχνης ξύλινη δίφυλλη θύρα που οδηγεί στον κυρίως ισόγειο χώρο του μνημείου. Η πύλη από δρυ, έχει ύψος επτά μέτρων και περιβάλλεται από μπρούτζινο πλαίσιο. Χρονολογείται από τον 6ο αιώνα, ενώ τα φύλλα της καλύπτονται από μπρούτζινες στρογγυλές πλάκες.