Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία αποσύρεται από τη Χερσώνα (φωτο)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Την υποχώρηση διέταξε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού καθώς δεν είναι δυνατή η συνέχιση ροής προμηθειών -Οι Ρώσοι καταστρέφουν γέφυρες και οδικό δίκτυο καθώς αποχωρούν.

Τα ρωσικά στρατεύματα πρόκεται να αποσυρθούν από τη Χερσώνα, την πόλη στην νοτιοανατολική Ουκρανία, το μόνο μεγάλο διοικητικό κέντρο που κατέλαβαν από την έναρξη του πολέμου.

Πληροφορίες από τη Ρωσία αναφέρουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από όλη τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου.


Η πληροφορία έγινε γνωστή το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοιγκού, διέταξε την υποχώρηση των στρατιωτών από τα εδάφη στη δυτική όχθη του μεγάλου ποταμού που διασχίζει την Ουκρανία.

Ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων, στρατηγός Σουροβίκιν, ανέφερε, όπως σημειώνει το BBC, ότι δεν ήταν δυνατόν να συνεχιστεί η ροή προμηθειών προς την πόλη. Η καλύτερη επιλογή σε αυτές τις περιστάσεις, είπε ακόμη ο στρατηγός σε ανώτατους αξιωματικούς, θα είναι η οργάνωση της άμυνας σε μια γραμμή κατά μήκος του Δνείπερου.

Υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 στρατιώτες θα πρέπει να μετακινηθούν, πολλοί από τους οποίους σε μονάδες που υπέστησαν βαριές απώλειες σε έμψυχο και στρατιωτικό υλικό.

Πληροφορίες από την Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες ανέφεραν ότι οι Ρώσοι καταστρέφουν γέφυρες στο οδικό δίκτυο των κατεχόμενων περιοχών, για να εμποδίσουν την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων. Άλλες πληροφορίες ήθελαν μονάδες του ρωσικού στρατού στην περιοχή να έχουν υποστεί βαρύτατες απώλειες, που σχεδόν τις αποδιοργάνωσαν.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μόλις ώρες από την είδηση για τον θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα του διορισμένου αναπληρωτή διοικητή της Χερσώνας, Κίριλ Στρεμούσοφ. Μόλις πριν από έξι ημέρες έλεγε ότι είναι «αρκετά πιθανό» ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα διέσχιζαν τον ποταμό, δηλαδή θα υποχωρούσαν.

Πλήγμα για τον Πούτιν

Η νίκη στην περιοχή της Χερσσώνας ήτανν και παραμένει για την Ουκρανία ένας από τους μεγάλους στόχους της Ουκρανίας κατά τη αντεπίθεση που εξαπέλυσε από τις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν η φθινοπωρινή λάσπη και ο χειμώνας δυσκολέψουν τις επιχειρήσεις.

Αλλά, περισσότερο ίσως, είναι και ένα πλήγμα για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, που πριν από λίγες εβδομάδες είχε ανακοινώσει σε μια φιέστα την προσάρτηση της επαρχίας της Χερσώνας στη Ρωσία, έπειτα από δημοψηφίσματα που καταδίκασε η διεθνής κοινότητα.