«Η Ουκρανία είναι ο πυροκροτητής για δυσάρεστες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο – Φοβάμαι για τα πυρηνικά»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ζούμε μια παρατεταμένη περίοδο ανακατανομής ισχύος. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι μια απλή υπόθεση, όχι μόνο επειδή οι Ουκρανοί αντιστέκονται σθεναρά, με τη βοήθεια που τους προσφέρετε, αλλά επειδή τα όσα συμβαίνουν στα ανατολικά της Ευρώπης απασχολούν και επηρεάζουν όλες τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη.

«Η Ουκρανία είναι ο πυροκροτητής για δυσάρεστες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο», σημειώνει ο Ιωάννης Μπαλτζώης. Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία και πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ ήταν ο καλεσμένος στο στούντιο του Newsbeast«Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού. Πρέπει να υπάρχει ανησυχία. Ανησυχία και για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων. Δεν μπορώ να διανοηθώ πως θα μπορούσε να γίνει χρήση στρατηγικών πυρηνικών όπλων. Εκεί πάμε στον Αρμαγεδδώνα. Στην πλήρη καταστροφή», λέει στο podcast.

«Υπάρχει φόβος. Υπάρχει μια ανησυχία ότι αυτός ο πόλεμος μπορεί να εξελιχθεί σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο». Ήταν η απάντηση του έμπειρου στρατιωτικού για το αν είμαστε κοντά ή μακριά από μια γενικευμένη σύρραξη.

Στα ουκρανικά εδάφη, βάσει των ανταποκρίσεων που έρχονται από την εμπόλεμη ζώνη, έχουν πατήσει πολλοί μισθοφόροι. Ποιος είναι ο ρόλος τους; «Οι μισθοφόροι παίζουν σημαντικό ρόλο. Και ιδιαίτερα οι ακριβοί μισθοφόροι. Των Βρετανών, των Αμερικανών. Λέγεται πως οι μισθοφόροι κατάγονται από 70 με 80 χώρες», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών. «Αυτοί είναι πραγματικά σκυλιά του πολέμου. Έχουν σημαντική εμπειρία από πολλούς πολέμους. Είναι ένας επαγγελματικός στρατός, ικανός να επιφέρει πλήγματα στον αντίπαλο. Και οι Ρώσοι έχουν μισθοφόρων. Σε αυτόν τον πόλεμο βλέπουμε να συγκρούονται για πρώτη φορά τόσες δυνάμεις μισθοφόρων, που αναλαμβάνουν τις πιο κρίσιμες αποστολές. Γι’ αυτό πληρώνονται και ακριβά».

Ποια είναι η στρατηγική της Κίνας όλο αυτό το διάστημα; «Έχουν συσπειρωθεί οι ευρασιατικές δυνάμεις. Στη ουσία η Δύση έσπρωξε τη Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας, παρά τα προβλήματα που έχουν. Η Κίνα κάνει σταθερά βήματα. Κινείται σε ένα προσεχτικό πλαίσιο», λέει ο κ. Μπαλτζώης και προσθέτει. «Ο κινέζο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έκανε κάποιες δηλώσεις που θα πρέπει να τις προσέξουμε. “Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της χώρας”, είπε. Όλα αυτά πρέπει να μας βάζουν σε σκέψεις».

Timeline

1:07 Μετά από τόσους μήνες εχθροπραξιών στην Ουκρανία, έχουν ξεπεράσει τους οκτώ, υπάρχει μια στοιχειοθετημένη απάντηση γιατί οι Ρώσοι δεν «καθάρισαν» τον πόλεμο;

5:21 Οι στρατιωτικές μονάδες που έχουν καθορίσει την αντίσταση των Ουκρανών απέναντι στους Ρώσους και ο ρόλος των μισθοφόρων.

10:14 Τι είναι οι βρώμικες βόμβες;

18:09 Πόσο κοντά ή μακριά είμαστε από έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο; Σενάριο ή πραγματικότητα;

26:10 Με ποια στρατηγική αντιμετωπίζει η Κίνα τις παγκόσμιες εξελίξεις;

33:40 Πόσο θ’ αλλάξει ο κόσμος μετά από αυτόν τον πόλεμο;

Πηγή: newsbeast.gr